logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell Latitude E7450 - Laptop przegrzewa sie i wyłącza sie.

greep 04 Sty 2021 11:28 2439 12
REKLAMA
  • #1 19158075
    greep
    Poziom 19  
    Ocena: 38
    Mam problem z przegrzewaniem sie i wylaczeniem Dell Latitude E7450 | Processor Intel Core i7 5600U @2.60MHz.
    Komputer ok 1-2 miesiace temu zaczal sie automatycznie wylaczac przy edycji wideo (generowaniu pliku).Problem, znikal, jak stawialem go na podstawce, tak ze mial ok 10-15cm wolnego miejsca od dolu.Pozniej nawet do generowaniu pliku wideo stawialem go na parapecie gdzie bylo zimno i dodatkowo go chlodzilo (zeby sie nie wylaczyl).Teraz wylacza sie pod niewielkim obciazeniem, np: program Google Sync & Backup  

Co zrobilem w tym czasie.
    1. WYMIANA MATRYCY: Ok 1-2 miesiace temu wymienialem matryce na nowa, poprzednia dzialala ale byla peknieta. Podczas tej wymianie, nie zagladalem wiatraka i radiatora. Problem nasilill sie powymianie (tak mi sie wydaje). Ale wtedy tez zaczalem na potege generowac pliki wideo (wczesniej mialem 6 miesieczna przerwe).

2. INSTALACJA NOWEGO WINDOWS 10, ok. 5 dni temu. Myslalem, ze problem sie rozwiaze po nowej instalacji, ale nic sie nie zmienilo...

3. WYMIANA PASTY TERMOPRZEWODZACEJ. Wczoraj rozkrecilem laptop i wymienilem paste termoprzewodzaca, z uwagi ze laptop ma juz ponad 4 lata. 
    - Problem z wylaczaniem i przegrzewaniem zdecydowanie nasilil sie po tej wymianie, takze zwykly Google Syn & Backup (wlaczaony jako program startowy), po paru minutach rozgrzewa procesor do ponad 100 stopni i pozniej wylacza (tak pokazuje program CPUID HW Monitor):  Core #0 Max 103, Core #1 Max 98 stopni.
    - Zastanawiam sie czy nie dalem ZA MALO pasty termoprzewodzacej? Zaaplikowalem jej tyle ile gosc w tej instrukcji: https://www.youtube.com/watch?v=jfP7EamGw98  (zobacz na 23:58)
    - Podczas tej wymiany usunalem troche kurzu z wewnatrz radiatora i wiatraka, ale nie bylo go wcale duzo.
    - Wiatrak polaczony jest z wylotem powietrza (metalowymi blaszkami) na zewnatrz taka czarna tasma. Podczas rozkrecania, czarna tasma troche sie rozerwala i wymienilem jak na mocna tasme "duck tape".
    - WAZNE: Przed wymiana pasty, komputer nagrzewal sie duzo bardziej (byl bardziej goracy) i dopiero wtedy sie wylaczal. Teraz nawet nie zdazy sie nagrzac a juz sie wylacza

4. ZAKTUALIZOWALEM STEROWNIKI + BIOS upgrade: Wszystkie mozliwe sterowniki, ktore byly na liscie jako "nieaktualne" zsciagnalem i zainstalowalem ze strony dell. 

5. ZROBILEM DIAGNOSTYKE DELL online i progamem, ale za kazdym razem laptop sie wylaczal zanim skonczyl (chyba na Stress test). Nie pomagalo nawet stawianie go na parapecie przy rozszczelnionym oknie dla ochlody :) 

Co ciekawe, wczoraj wlaczylem laptopa --> zaczal glosno chodzic --> wylaczylem Google Backup & Sync --> Temp. procesora spadla --> zostawilem go tak na noc z paroma otwartymi stronami i o dziwo sie NIE wylaczyl.ALe wyglada na to, ze nie moge nic nim robic oprocz przegladania stron...

Czytalem rozne forum, ale chyba nikomu nie udalo sie rozwiazac problem bez wymiany plyty glownej.
    Ktos sugerowal, ze uszkodzony jest jakis sensor temperatury, ale nie wiem czy byloby bezpieczne wylaczyc go jakims programem.

Jedyne co mi przychodzi do glowy, to zeby go jeszcze raz rozkrecic i dodac pasty termoprzewodzacej

Bede wdzieczny za jakiekolwiek sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 19158183
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1484
    Jakiej pasty użyłeś? Przed nałożeniem nowej pasty powierzchnie należy dokładnie oczyścić z pozostałości i odtłuścić. Warto by też sprawdzić poprawność działania układu chłodzenia. Wentylator jak piszesz działa bo słychać szum, ale uwagi wymaga także sam heatpipe czyli ta część która jest między procesorem a wentylatorem.
  • REKLAMA
  • #3 19158187
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2240
    Jeżeli procesor ma 100 stopni, to z otworu wentylacyjnego powinno lecieć bardzo gorące powietrze, jest tak ?
  • #4 19158260
    greep
    Poziom 19  
    badboy84 napisał:
    Jakiej pasty użyłeś? Przed nałożeniem nowej pasty powierzchnie należy dokładnie oczyścić z pozostałości i odtłuścić. Warto by też sprawdzić poprawność działania układu chłodzenia. Wentylator jak piszesz działa bo słychać szum, ale uwagi wymaga także sam heatpipe czyli ta część która jest między procesorem a wentylatorem.

Tak, oczyscilem dokladnie procesor ze starej tasmy, dokladnie jak gosc pokazywalem na filmie z YT, ktory wrzucilem powyzej.

Nic nie robilem z heatpipe, wyglada ze wszystko jest z nia OK.

Na pascie mam napisane: Heat Sink Silicone Compound SIL More Taiwan:
    https://www.google.ie/search?q=heat+sink+sili...VzsHEKHbtxBTkQ_AUoAXoECAYQAw&biw=1522&bih=773

Dodano po 2 [minuty]:

leonov napisał:
    Jeżeli procesor ma 100 stopni, to z otworu wentylacyjnego powinno lecieć bardzo gorące powietrze, jest tak ?

leci gorace powietrze, ale nie powiedzialbym, ze jest ono bardziej gorace niz rok czy 2 lata temu.... a wtedy laptop sie nie wylaczal.

Dodano po 5 [minuty]:

W BIOSIE jest zakladka na temat "THERMAL EVENTS", ale jest pusta.
    Nie wiem czy to sugeruje, ze zadno z wylaczen sie komputera nie bylo tak naprawde spowodowane przegrzaniem?
  • REKLAMA
  • #5 19158326
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2240
    greep napisał:
    ale nie powiedział bym, ze jest ono bardziej gorące niż rok czy 2 lata temu
    Tak, ale wiesz jakie temperatury dwa lata temu miał procesor ? Może miał 60 stopni, teraz ma 100 a temperatura powietrza taka sama.
  • #6 19158392
    greep
    Poziom 19  
    leonov napisał:
    greep napisał:
    ale nie powiedział bym, ze jest ono bardziej gorące niż rok czy 2 lata temu
    Tak, ale wiesz jakie temperatury dwa lata temu miał procesor ? Może miał 60 stopni, teraz ma 100 a temperatura powietrza taka sama.

Tego nie wiem, ale tez sie nagrzewal.

W kazdym razie na pewno teraz (dzisiaj) nie zdazy sie nagrzac (plastikowa obudowa) tak jak 1-2 lata temu i juz sie wylacza...

Dodano po 6 [minuty]:

a jak jest z iloscia pasty termoprzewodzacej, bo w necie nie moge znalezc jednoznacznej opinii...

Sadzac po ilosci pasty, ktora usunalem z procesora, teraz nalozylem jej zdecydowanie mniej, zgodnie z wytcznymi goscia, ktory rozkrecal laptopa (patrz filimik YT).

Czy jest jakies ryzyko nalozenia zbyt duzej ilosci pasty (jesli nie jest jej az tyle, zeby rozlala sie po plycie glownej)?

Dodano po 6 [minuty]:

teraz naprawde wylacza sie jak obudowa plastikowa troche ciepla, ale musi byc pod obciazeniem jakiegos programu

PS - zrobilem w BIOSIE pelna diagnostyke, ale niczego nie wykryl
    Załączniki:
    • Dell Latitude E7450 - Laptop przegrzewa sie i wyłącza sie. 20210104_131914.jpg (1014.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #7 19158541
    badboy84
    Poziom 43  
    Wyłącza się szybciej bo łapie wysoką temperaturę zanim obudowa się nagrzeje.
    Pasty nakłada się tyle żeby nie prześwitywał IHS, ma być cienko posmarowane na całej powierzchni.
    Nie porównałbym tego do tynkowania ściany tylko raczej do malowania.
    Duża ilość pasty też niczemu nie pomoże, będzie działać jak izolator. Jeżeli to pasta silikonowa to ma ona raczej niską przewodność cieplną, jak możesz i masz na to ochotę to zmień pastę na MX-4, DC1 albo jakiegoś misia Grizzly.
  • REKLAMA
  • #8 19158768
    greep
    Poziom 19  
    badboy84 napisał:
    Wyłącza się szybciej bo łapie wysoką temperaturę zanim obudowa się nagrzeje.
    Pasty nakłada się tyle żeby nie prześwitywał IHS, ma być cienko posmarowane na całej powierzchni.
    Nie porównałbym tego do tynkowania ściany tylko raczej do malowania.
    Duża ilość pasty też niczemu nie pomoże, będzie działać jak izolator. Jeżeli to pasta silikonowa to ma ona raczej niską przewodność cieplną, jak możesz i masz na to ochotę to zmień pastę na MX-4, DC1 albo jakiegoś misia Grizzly.

Arctic Silver 5 tez moze byc?
  • #9 19158832
    badboy84
    Poziom 43  
    Może być, podobno łatwo się rozprowadza ale osobiście chyba nie miałem z nią do czynienia.
  • #10 19159007
    greep
    Poziom 19  
    badboy84 napisał:
    Może być, podobno łatwo się rozprowadza ale osobiście chyba nie miałem z nią do czynienia.
    dzieki, udalo mi sie ja dostac za darmo.

A odnosnie samego problemu, to na necie znalazlem jeszcze artykul, gdzie okazuje sie, ze sa dwa rodzaje radiatorow do E7450 (heatsink) stary i nowy. Ten nowy (lepszy) celowo nie dotyka drugiego chipsetu...
    Na moj rozum, takie rozwiazanie powinno gorzej chlodzic, ale okazuje sie, ze chlodzi lepiej...

Tu jest link to posta:
    https://www.dell.com/community/Laptops-General-Read-Only/E7450-heat-sink/td-p/5054994

A tu wycinek przetlumaczony z angielskiego:
    Mogę powiedzieć, że oryginał jest właściwą częścią. To jest najnowsza wersja tego radiatora, a nie ta, którą kupiłeś. Dell wymienił mój z powodu problemów z przegrzaniem, a nowy był wyposażony w radiator, który nie dotyka mostka północnego (drugiego chipa), a Dell powiedział, że jest to najlepsza konfiguracja, aby nie dotykać mostka północnego.

I can tell you that the original one is the correct part. This is the latest version of this heat sink not the one you bought. Dell replaced mine due to overheating issues and the new one came with a heat sink that is not touching the northbridge (second chip) and Dell said that it's the best configuration to not touch the northbridge.
  • #11 19159157
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 985
    Zobacz od jakiej temperatury startuje wentylator, ja mam takie wrażenie, że u mnie (e5430), po aktualizacji biosu zaczął działać dopiero po osiągnięciu 60+ stopni Celsjusza.
    "Wspomagam" się programem HWiNFO, w którym mogę sterować wentylatorem.
    Może też będziesz mógł, może nie, ale przynajmniej podejrzysz temperatury i obroty wentylatora.
    Mnie by to nawet i lotto, ale gdy tak "działa" wentylator, to SSD mi się gotuje do 70C...
    greep napisał:
    Arctic Silver 5 tez moze byc?
    Może, sam taką mam, tylko ona przewodzi i prąd, także ostrożnie z aplikowaniem.

Jak wentylator dostaje powietrze z zewnątrz?
    U mnie kratka w plastiku obudowy, z nalepioną dodatkową folią z malutkimi otworami w ramach filtra.
    Ten "filtr" robi się szybciej zatkany kurzem, jak radiator chłodzenia.
  • #12 19159819
    greep
    Poziom 19  
    Ok, mam dobre wiesci.

Wymieniem paste na Arctic Silver 5 i jest duza poprawa.
    Komputer nie wylacza sie tak jak wczesniej, nawet pod obciazeniem, i temperatura nie przekracza 100 stopni, ale jako max. łapie 101 stopnia.

Takze dzieki za rade odnosnie pasty termoprzewodzacej bo bylem przekonany, ze one wszystkie sa takie same...
    Juz nawet mialem rozkrecac laptopa, zeby dodac wiecej tej samej pasty, ale dobrze ze tego nie zrobilem...
    *Okazalo sie, ze poprzedniej pasty uzyłem w sam raz jesli chodzi o ilosc (choc myslalem, ze bylo jej za malo).

Poprawilem tez izolacje pomiecy wentylatorem a radiatorem przy uzyciu mocnej tasmy (duck tape).

Wentylator teraz wlacza sie przy ok 60 stopniach

A... musze jeszcze potwierdzic, ale poczatkowo program do obrobki wideo, dziala kilka razy szybciej niz wczesniej, znaczy szybciej generuje pliki :D
    Wydaje mi sie, ze pomogla tutaj aktualizacja wszystkich sterownikow.

Dziekuje wszystkim za komentarze i pomoc
  • #13 19159824
    greep
    Poziom 19  
    Ok, mam dobre wiesci.

Wymieniem paste na Arctic Silver 5 i jest duza poprawa.
    Komputer nie wylacza sie tak jak wczesniej, nawet pod obciazeniem, i temperatura nie przekracza 100 stopni, ale jako max. łapie 101 stopnia.

Takze dzieki za rade odnosnie pasty termoprzewodzacej bo bylem przekonany, ze one wszystkie sa takie same...
    Juz nawet mialem rozkrecac laptopa, zeby dodac wiecej tej samej pasty, ale dobrze ze tego nie zrobilem...
    *Okazalo sie, ze poprzedniej pasty uzyłem w sam raz jesli chodzi o ilosc (choc myslalem, ze bylo jej za malo).

Poprawilem tez izolacje pomiecy wentylatorem a radiatorem przy uzyciu mocnej tasmy (duck tape).

Wentylator teraz wlacza sie przy ok 60 stopniach

A... musze jeszcze potwierdzic, ale poczatkowo program do obrobki wideo, dziala kilka razy szybciej niz wczesniej, znaczy szybciej generuje pliki :D
    Wydaje mi sie, ze pomogla tutaj aktualizacja wszystkich sterownikow.

Dziekuje wszystkim za komentarze i pomoc

Dodano po 1 [minuty]:

Wymiana tasmy termoprzewodzącej.
    WAZNE: Uzyj znanej tasmy np: MX-4, Arctic Silver 5, DC1

Wczesniej uzylem jakiejs silikonowej pasty, ktora tylko pogorszyla sprawe i komputer wylaczal sie kilka minut po uruchomieniu

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z przegrzewaniem się laptopa Dell Latitude E7450 z procesorem Intel Core i7 5600U, który wyłącza się podczas obciążenia, np. przy edycji wideo. Po wymianie matrycy i reinstalacji systemu Windows 10 problem się nasilił. Użytkownik zastosował nową pastę termoprzewodzącą, jednak pierwotnie używał pasty silikonowej o niskiej przewodności cieplnej. Po wymianie na Arctic Silver 5 zauważył znaczną poprawę w temperaturach pracy oraz stabilności systemu. Dodatkowo, poprawił izolację między wentylatorem a radiatorem. Użytkownik zidentyfikował, że wentylator włącza się przy 60 stopniach Celsjusza, co również przyczyniło się do lepszego chłodzenia.
REKLAMA