logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

D-LINK 300 - Jak wykonac podloczenie 2 laptopa pod d-link 300 prosze

rzymski15 10 Paź 2012 15:33 1302 6
REKLAMA
  • #1 11397248
    rzymski15
    Poziom 2  
    Witam mam malutki problem a ze jestem zielony w komputerach więc problem zrobił sie wielki zakupilem router d-link Wireless G Router DIR-300 zainstalowalem go pieknie ładnie chodzi przez wi-fi na laptopie z systemem windows 7 teraz mam gorsze zmartwienie musze pod ten router podłoczyć 2 laptop z systemem xp i tu zaczyna sie problem nie wiem kompletnie jak to zrobić i bardzo prosiłbym o pomoc o wyjasnienie krok po kroku co cza wykonac bardzo prosze o odpowiedz
  • REKLAMA
  • #2 11397377
    lama227
    Poziom 11  
    Piszesz o dwóch laptopach z XP, zakładam więc, że obydwa posiadają stosowne modemy do transmisji bezprzewodowej. Sprawa jest więc prosta: wejdź w panel sterowania/połączenia sieciowe i wybierz "kreator nowego połączenia". W oknie jakie się otworzy, wybierz link "sieci bezprzewodowe w zasięgu". Dalej już prosto. Otworzy się okno z listą odnalezionych sieci. Może być ich nawet kilkanaście, ale myślę że znasz nazwę swoje sieci domowej. Właśnie tę wybierz. Podaj hasło i do przodu. Drobne uwagi: Dobrze jest nadać swojej sieci unikalną nazwę, nie domyślną, w stylu "TP-Link" i koniecznie wybierz szyfrowanie w trybie WPA2 (jak to zrobić masz w instrukcji Routera). Czynność z wyszukiwaniem sieci powtarzasz na obu laptopach. Gdyby to były jakieś starożytne laptopy, czekałby Cię zakup modemów i instalacja sterowników, ew dodatkowego oprogramowania, które tak między nami, uważam za zbędne - XP zawiera wszystko co potrzebne do działania. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 11397599
    rzymski15
    Poziom 2  
    Ok dzieki za info ogólnie jest tak internet jest podłoczony na laptopie dell wszystko ładnie smiga natomiast na asus f5sl jest problem podloczony jest internet ale nie otwiera stron www pakiety wysyła natomiast z pobieraniem stoj w miejscu co robic ???
  • REKLAMA
  • #4 11397813
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2682
    Ten XP-ek ma zainstalowany Service Pack 3? Jakiego kodowania sieci używasz?
  • #5 11397865
    rzymski15
    Poziom 2  
    tak service pak jest kodowanie WPA2 PERSONAL
  • REKLAMA
  • #6 11397874
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2682
    Chodzi mi dokładnie o Service Pack 3!?
  • #7 11397958
    lama227
    Poziom 11  
    Przy WIFI, bez specjalnego oprogramowania do zarządzania ruchem sieciowym, masz sytuację, że kto pierwszy ten lepszy. Wspominasz o problemach z drugim komputerem, ale nie mówisz w jakich warunkach - używany samotnie, oba laptopy są w jednym miejscu? Tylko tak możesz coś porównywać.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z podłączeniem dwóch laptopów do routera D-Link DIR-300. Router działa poprawnie z laptopem z systemem Windows 7, natomiast laptop z systemem Windows XP nie otwiera stron internetowych, mimo że jest połączony z siecią. Użytkownik otrzymuje wskazówki dotyczące konfiguracji połączenia bezprzewodowego, w tym użycie kreatora połączeń oraz ustawienia szyfrowania WPA2. Pojawia się również pytanie o zainstalowany Service Pack 3 na laptopie z XP, co może być istotne dla rozwiązania problemu z dostępem do internetu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA