logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać rezystor do 4 diod LED 3V (20 mA) przy zasilaniu 12V?

zdunek123 10 Paź 2012 18:21 2127 8
  • #1 11397806
    zdunek123
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Witam , spotkałem się z kolejnym problemem.
    1.
    Gdyż mam baterię 12 V i 4 diody LED 3V. (20 mA )
    I teraz tak , znalazłem na tym forum stronkę http://led.linear1.org/1led.wiz
    na której zauważyłem można obliczyć jaki rezystor ( ale do 1 diody )
    I jak mi tam wychodzi w tym programie jaki rezystor i ile ma mieć Omów.
    Tylko problem tkwi w tym jaki rezystor będzie dla połączenia równorzędnego i równoległego , w którym będą się znajdować 4 diody LED 3V. (20 mA )
    do baterii która ma 12 V.
    2.
    PS. I czy w połączeniu równoległym do każdej Diody musi być osobny rezystor ?
    Tylko teraz tak jeżeli dobrze mówię to chyba dla każdej Diody musi być osobne zasilanie i osobny rezystor. Takk ?

Z góry dzięki za pomoc. jeżeli temat nie tu gdzie trzeba to przepraszam ale nowy jestem i nie umiem jeszcze się sprawnie poruszać po forum.

Dziękuję wszystkim , pozdrawiam Zdunek :)
  • #2 11397826
    BILGO
    Poziom 38  
    Ocena: 723
    zdunek123 napisał:
    I czy w połączeniu równoległym do każdej Diody musi być osobny rezystor ?
    Tylko teraz tak jeżeli dobrze mówię to chyba dla każdej Diody musi być osobne zasilanie i osobny rezystor. Takk ?

W połączeniu równoległym może być osobno do każdej diody, ale może być jeden do zestawu 4 diod led... oczywiście o większej mocy znamionowej.... żródło zasilania jedno ma być... przecież chyba nie będziesz inwestował w 4 żródła zasilania :)

Możesz połączyć diody szeregowo (oszczędność przewodów :) )

Dodano po 2 [minuty]:

Jeśli w połączeniu równoległym dla kazdej diody osobno rezystor to o wartości 470ohm 0.25W, a jak wspólny w połączeniu równoległym to 120ohm 1W.

Dodano po 3 [minuty]:

Tutaj masz lepszy kalkulator : http://www.hebeiltd.com.cn/?p=zz.led.resistor.calculator
  • #3 11397851
    zdunek123
    Poziom 16  
    połowę już rozumiem ale nie do końca . Więc jak będę chciał zastosować 1 rezystor np. w połączeniu szeregowym , to ile on ma mieć Omów , wiedząc że w tym połączeniu szeregowym mają być 4 diody (3 V , 20mA) i źródło zasilania to 12 V , to ten rezystor ile ma mieć Omów ? (Traktuj rozmowę ze mną jak z blondynką :d . )
    Więc nawiązując jeszcze raz do pytania : to ten rezystor ile ma mieć Omów ?
  • Pomocny post
    #4 11397878
    BILGO
    Poziom 38  
    W połączeniu szeregowym dla 4 diod miniej więcej 5.6ohm 0.125W.
  • #5 11397906
    zdunek123
    Poziom 16  
    A jak to obliczyłeś ?
  • Pomocny post
    #6 11397925
    BILGO
    Poziom 38  
    użyłem tego kalkulatora co podałem w linku.... Ten rezystor to mógł by mieć nawet 2ohm 0.125W.
  • #7 11397984
    zdunek123
    Poziom 16  
    BILGO napisał:
    użyłem tego kalkulatora co podałem w linku.... Ten rezystor to mógł by mieć nawet 2ohm 0.125W.

Teraz to mi naplątałeś... ;/ Użyłeś tego kalkulatora , w napięcie baterii rozumiem wpisałeś 12 , w napięcie diod wpisałeś ile ? (diod jest 4 po 3V , czyli tam wpisałeś 12 V ? ) , A W MIEJSCE POBIERANEGO PRĄDU przez diodę ile wpisałeś mA ?

to co teraz napisałem ^ tyczy się pierwszej części twojej wypowiedzi "użyłem tego kalkulatora co podałem w linku...."

A co do kontynuacji twojej wypowiedzi napisałeś " Ten rezystor to mógł by mieć nawet 2ohm 0.125W. " , to ile w takim razie ma mieć ten rezystor 2OHM O,125w , czy jak pisałeś wcześniej 5.6ohm 0.125W.

Teraz już się zgubiłem , a i nie ogarniam tego kalkulatora.
  • Pomocny post
    #8 11398046
    BILGO
    Poziom 38  
    W pierwszym oknienku wpisujesz napięcie zasilania (u cb 12V), w drugim spadek napięcia na diodzie (u ciebie 3V), a w trzecim prąd diody (jednej) u cb 20mA. I jeszcze jest czwarte okienko, ilość diod w połączeniu szeregowym (u cb 4).....
    Ten kalkulator wyliczył rezystancje dla 12V, 1ohm. Ale ja podstawiłem 12.1V a wtedy rezystancje wyliczył mi na 5.6ohm, ale tak uśredniając przyjąłem 2ohm. Moc rezystora kalkulator wyliczył znikomą (spadek napięcia na rezystorze prawie zerowy), więc ja przyjąłem 0.125W która jest dostępna w handlu.... :D
  • #9 11398091
    zdunek123
    Poziom 16  
    Okej. Dzięki wielkie teraz to zrozumiałem. Oczywiście nagradzam twoje ważne i pomocne odpowiedzi. Pozdrawiam Zdunek. : ))))

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące doboru rezystora do czterech diod LED o napięciu 3V i prądzie 20 mA, zasilanych z baterii 12V. W odpowiedziach wyjaśniono, że w połączeniu równoległym każda dioda powinna mieć osobny rezystor, który powinien mieć wartość 470Ω (0.25W) dla połączenia równoległego lub 120Ω (1W) dla wspólnego rezystora. W przypadku połączenia szeregowego dla czterech diod, rezystor powinien mieć wartość około 5.6Ω (0.125W), a w niektórych obliczeniach sugerowano nawet 2Ω (0.125W). Użytkownicy polecili również kalkulatory do obliczeń, takie jak ten z linku: http://www.hebeiltd.com.cn/?p=zz.led.resistor.calculator.
REKLAMA