logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

szukam modbus free (całkiem) lub opsi jak to zrobić ....

tkalinows 28 Sty 2005 23:33 4908 5
REKLAMA
  • #1 1177898
    tkalinows
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich.
    problem - delphi i modbus master (ew. c++)
    Poszukuję komponentu/biblioteki/opisu jak zrobić samu, transmisję modbus RTU. Dziś korzystałem z pakietu modbus Focus (biblioteka libmbus.dll), ale jak się okazało jest ona free przez 30 dni, więc nic mi z niej......
    Jeżeli ktoś jest w stanie podrzucić mi coś do delphi co obsługuje modbusa rtu bez ograniczeń (czasowych i funkcyjnych), lub jest mi w stanie podrzucić coś w stylu opisu jak wysłać ramkę i ustawić odpowiednie parametry transmisji, to będę bardzo wdzieczny.
    Za jakąkolwiek pomoc z góry dziękuję

Ps. Początkowo, próbowałem na RS wystawiać poprostu kolejne bity (8 bitów danych, 1 stopu itd i ramka niby wychodziła), ale niestety odpowiedzi slave nie otrzymywalem. Na w/w bibliotece komunikacje wypadla jak najbardziej pomyślnie...

Proszę szybko o pomoc.!
  • REKLAMA
  • #2 1181993
    notset
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Witam!

Podeslij ten komponent i biblioteke na notset(_at_)o2.pl, zobaczymy co da sie zrobic :)

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1183337
    juntom
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    Niedawno napisalem prosty programik w bc++ 6 , ktory symulowaqc ma prace modbus rtu i asci. Wystarczloby dolaczyc kmunkiacje rs i mozemy sie komunikowac ze urzadzeniem slave.W zalaczeniu ten programik wraz z zrodlami. W delphi kiedys tez napisalem programik wykorzystujacy modbus rtu , wiec jesli chcesz pisz na priv.
    Załączniki:
    • Modbus symulator.rar (404.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 1263355
    Urb@n
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    hej mógłby ktorys z was podrzucić ten protokół, ten darmowy i ten projekt też jak można, sam próbuje zrobic podobny ale coś mi nie idzie, może coś pomoże, z góry dzięki.
    mar_u(_at_)poczta.fm
  • REKLAMA
  • #5 1447069
    tomzor
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    a skad mozna pobrac libmbus.dll ?

Dodano po 33 [minuty]:

moze troche informacji o modbus'ie
    Załączniki:
    • modbus.zip (4.53 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 1447113
    tomzor
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    jakis tester
    Załączniki:
    • Modbus Tester.zip (3.8 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA