Dziś zamontowałem nowe tranzystory mocy lecz wzmacniacz nadal nie chce działać (przekaźnik nie załącza kolumn).
Prąd spoczynkowy w prawym kanale wynosi 82mV i kręcenie potencjometrem jego regulacji nic nie daje, w lewym kanale natomiast można prąd ten bez problemu regulować. Podejrzewam tranzystory sterujące więc jutro prawdopodobnie zamówię dwie pary 2SA1930/2SC5171. Chciałbym zapytać czy wymiana sterujących w niesprawnym kanale na BD139/BD140 (posiadam jedną parę) dla sprawdzenia czy to sterujące padły nie uszkodzi tranzystorów mocy lub innych elementów ?
Oryginalnie jako sterujące siedzą tam 2SA965/2SC2235
Instrukcja serwisowa:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2776332-240.html#11352747
Zaobserwowałem przed chwilą że prąd spoczynkowy w niesprawnym kanale po ok. pół minuty wzrósł z 82mV na 90mV.
Moderowany przez dj-MatyAS:
Koniec.
Dalsze pytania będą już zupełnie nie na miejscu Forum technicznego.
Kolega zamiast sprawdzić wszystkie tranzystory (jest artykuł o diagnozowaniu uszkodzeń wzmacniaczy) "strzela" na oślep.
Temat zamykam, a dalszą część naprawy proszę przeprowadzić samodzielnie - Po zapoznaniu się z w/wym artykułem i pomiarze wszystkich możliwych (podejrzanych) tranzystorów.
Co do pytania o BD - tym bardziej powinien Kolega się wykazać własną inicjatywą - karty katalogowe są dostępne.