Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Honda Civic 95 - Wkaźnik paliwa

EmpTy212 11 Oct 2012 20:23 1800 3
Testo
    EmpTy212
    Level 9  
    Witam, otóż borykam się z takim problemem iż, standardowo w civic-u wskazówka od poziomu paliwa stoi sztywno po wyłączaniu zapłonu. Straciłem przez to parę litrów paliwa bo ktoś za dużo zobaczył.

Zacząłem obmyślać z jakiego auta można zaadaptować pływak ze wskaźnikiem lecz to jest zbyt duża i nie opłacalna rzeźba. Wpadłem na pomysł aby zbudować jakiś moduł który po docięciu zasilania będzie zerował wskaźnik poziomu paliwa a po włączeniu stacyjki będzie z powrotem podawał sygnał z pływaka.

O ile się nie mylę jest tu zwykły pływak i wskaźnik który zmienia wartość po zmianie rezystancji która podaje pływa po przez zmianę położenia góra dół. Brak rezystancji pełny bak, jakaś wartość pusty bak. Myślałem aby zbudować jakiś prosty układ który po odłączeniu prądu poda wartość x która zmieni położenie wskazówki na 0 a po podaniu napięcia poda sygnał z pływaka.

Czy jest ktoś taki kto wie jak zabrać się za stworzenie podobnego układu lub ktoś kto taki stworzył ?

Z góry dzięki za pomoc.
  • Testo
    zeimp
    Moderator on vacation ...
    A dlaczego nie naprawisz tego co jest/oryginału?
  • Testo
    EmpTy212
    Level 9  
    Wszystko jest sprawne, tylko ten typ tak ma ze wskazówka po wyłączeniu zapłonu stoi sztywno w tej samej pozycji, zmienia położenie po włączeniu zapłonu dopiero. Na wskaźnik idzie napięcie a masa jest z pływaka która steruje położeniem góra dół po przez rezystancje a po odcięciu zapłonu zanika napięcie a bez niego wskazówka nie drgnie, dla tego się pytam o układ który będzie zerował położenie tej wskazówki. Mogę pomierzyć jakie są wartości przy wskazówce na samym dole to nie problem, tylko nie wiem ja zabrać się za układ który poda w odpowiednim momencie napięcie na wskaźnik oraz odpowiednią ilość omh-ów aby opadła i wyłączy się.
    mori_mj
    Level 14  
    Problem likwiduje się usuwając kleistą substancję z ośki wskaźnika, która powoduje opory przy wędrowaniu jej. Po usunięciu tego licznik powinien opadać na sam dół.