logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wymienić zbita szybkę aparatu w Nokia 700 samodzielnie?

mariuszprus 11 Paź 2012 21:14 3114 7
REKLAMA
  • #1 11402051
    mariuszprus
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam serdecznie.

Niefortunnie rozbiłem niewielką szybkę osłonową aparatu fotograficznego w noki 700. Chcę ją wymienić. W salonie Nokia powiedziano mi iz wymiana to koszt około 150 zł. Wobec braku funduszy chciałem zakupić jakąś starą obudowę od innej noki. Następnie wymontować szybkę i zamontować w moim telefonie.

Mam pytanie w jaki sposób mogę taka przyklejaną szybkę wymienić tzn. jak ją odkleić ?? Następnie jeśli się to uda to w jaki sposób mogę ją przykleić aby nie była widoczna ingerencja człowieka ???? Jakiś specjalny klej ?
    Proszę zmienić temat na zgodny z regulaminem. Tytuł wpisu powinien zawierać markę, model oraz skrótowy opis usterki. jever 23
  • REKLAMA
  • #2 11402068
    mundek223
    Poziom 29  
    Ocena: 102
    Kup sobie panel tylny i nie będziesz się bawić w lepienie i będzie nowa.
  • REKLAMA
  • #3 11402166
    mariuszprus
    Poziom 11  
    stracę gwarancję a dodatkowo ten panel jest bez najmniejszej ryski. A na allegro wszystkie używane. Wolę wymienić tylko samą szybkę o ile bedzie to możliwe.:( Co o tym sądzicie
  • REKLAMA
  • #4 11402923
    adrkoz12
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Utrata gwarancji za wymiane panelu?- pierwsze słyszę- ale nie mówię że się nie myle :D
    Kolega mundek223 dobrze mówi, kup nowy panel i po kłopocie :)
  • REKLAMA
  • #5 11403059
    Ledon_pl
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Najpierw sprawdź czy taka przednia szybka od innego modelu Nokii w ogóle będzie pasować. Jeżeli tak- wymieniając samemu i tak stracisz gwarancję. Przynajmniej tyle można było dowiedzieć się w salonie.
  • #6 11403112
    .:aspire:.
    Poziom 23  
    Ocena: 62
    Takie rzeźbienie zwykle powoduje utratę gwarancji. Po prostu wymień cały element obudowy. Nikt ci za to gwarancji nie anuluje.
    Nie raz widziałem takie cuda klejone. Klient oddaje na gwarancje, a telefonu nie da się rozłożyć bo jest cały poklejony, łącznie z płytą główną.
  • #7 11405301
    mariuszprus
    Poziom 11  
    Dzękuję za rady. Chciałem trochę zaoszczedzić gdyż nowa obudowa to koszt około 100 zł ;/ . Myślałem że kupując starą i wymieniając samą szybkę będzie to najlepsze rozwiązanie. Pomyślę jeszcze nad jakimś serwisem który może by to ogarnął.
  • #8 11504625
    jedrek2k
    Poziom 1  
    Miałem ten sam problem.
    Kwestia wymiany szybki jest problematyczna, gdyż jest ona dosyć dobrze połączona z obudową (korpusem). Wygląda wręcz iż jest w jakiś sposób "wgrzana" (korpus jest z plastiku) i może być problem z jej odklejeniem. Nie wiadomo także czy udałyby Ci się odkleić szybkę bez jej uszkodzenia z nowej obudowy.
    Dodatkowo na korpusie jest naklejka z nr imei i tylko serwis centralny nokii jest upoważniony do takiej wymiany, aby wyprodukować nową naklejkę. Żaden lokalny serwis tego nie zrobi.
    W tym przypadku faktycznie będzie się to wiązało z utratą gwarancji (moim zdaniem nie warto, bo chociaż bardzo lubię ten telefon to miałem z nim kilka innych "przygód" - ekran nie był przyklejony na całym obwodzie - wymieniono wyświetlacz, obecnie mam problem z charczącym głośnikiem).
    W moim przypadku wiązało się to z kosztem 160 zł.
    Telefon po naprawie wrócił z połamaną obudową baterii przy sprężynce ją dociskającej oraz źle wklejoną siateczką głośnika. Po reklamacji naprawy wrócił z poprawioną siateczką głośnika i porysowaną tylną klapką.
    Koniec końców serwis pośredniczący w naprawie wymienił zarówno klapkę jak i baterię na nowe. To tak a propos serwisu centralnego nokii :-)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zadał pytanie dotyczące wymiany zbitej szybki aparatu w telefonie Nokia 700. Zamiast kosztownej wymiany w serwisie, rozważał zakup starej obudowy innej Nokii, aby wymontować szybkę. Odpowiedzi sugerowały, że wymiana samej szybki może prowadzić do utraty gwarancji, a także że szybka jest mocno przymocowana do obudowy, co może utrudnić jej odklejenie. Wiele osób zalecało wymianę całego panelu tylnego, co jest prostsze i nie wiąże się z ryzykiem uszkodzenia telefonu. Użytkownik rozważał również skorzystanie z serwisu, aby uniknąć problemów związanych z samodzielną naprawą.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA