logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

P4v88+ - Płyta główna, nie działa zintergrowany dźwięk.

jacekjax 11 Paź 2012 22:27 2430 11
REKLAMA
  • #1 11402413
    jacekjax
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam,
    Mam płytę główną Asrock P4V88+ i brak w niej dźwięku, karta dźwiękowa to C-MEDIA CMI9761. Jest to karta niby 6-cio kanałowa, zintegrowana.
    Wykrywa, chce sterowników lecz Windowsowskie oraz inne ściągane z internetu nie chcą się zainstalować, a dokładniej wyskakuje że "Sprzęt nie został zainstalowany, ponieważ karta nie może odnaleźć wymaganego oprogramowania"
    Od razu piszę że w starej jednostce centralnej był przedni panel, w tej jednostce go nie ma... I znajomy w tamtej starej jednostce miał na 100% dźwięk.
    W biosie jest dźwięk włączony, instalowałem różne sterowniki, efektu żadnego. :/
    Co z tym zrobić??
  • REKLAMA
  • #2 11402433
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    Jak nie ma podłączonych kabelków od panela przedniego to dźwięku nie będziesz miał
    bo wejście nie przełącza powrotu sygnału na panel tylny w płycie głównej.
    Podłączyć panel przedni lub założyć zworki.
  • REKLAMA
  • #3 11402485
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3548
    To, że dźwięku nie będzie to jedno ale sterowniki powinny się normalnie zainstalować.

Tu masz sterowniki:
    http://www.asrock.com/mb/VIA/P4V88+/?cat=Download&os=XP

Wcześniej zainstaluj sterownik chipsetu.
  • REKLAMA
  • #4 11402838
    jacekjax
    Poziom 12  
    adamadi33 napisał:
    Podłączyć panel przedni lub założyć zworki.

Panelu przedniego nie posiadam, a jak podpiąć te zworki?? W jakim układzie??

I te sterowniki właśnie wszystkie, dokładnie z tej strony instalowałem na samym początku, gdy tylko dostałem tą płytę główną. I nic. :/

Moderowany przez DriverMSG:

3.1.17. Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.

• #5 11404842
    jacekjax
    Poziom 12  
    Szukałem wczoraj na temat tych zworek i nie znalazłem nic, co by mi pomogło... A nie chce wpinać na chybił trafił, bo nie chcę spalić tej dźwiękówki całkowicie! :/ Tym bardziej że to nie mój komputer, tylko komputer kolegi.
  • #6 11404867
    adamadi33
    Poziom 43  
    Załóż zworki jak na zdjęciu: pin 5 i pin 6, kanał prawy jedna zworka.
    Pin 9 i pin 10 kanał lewy druga zworka.
  • #7 11404875
    GanCegall
    Poziom 38  
    Ocena: 1631
    jacekjax napisał:
    Szukałem wczoraj na temat tych zworek i nie znalazłem nic, co by mi pomogło... A nie chce wpinać na chybił trafił, bo nie chcę spalić tej dźwiękówki całkowicie! :/ Tym bardziej że to nie mój komputer, tylko komputer kolegi.

słabo szukasz,wczoraj zamieściłem zdjęcie które zworki potrzebujesz zewrzeć.

Dodano po 8 [minuty]:

adamadi33 napisał:
    Załóż zworki jak na zdjęciu: pin 5 i pin 6, kanał prawy jedna zworka.
    Pin 9 i pin 10 kanał lewy druga zworka.

Zrób dokładnie tak i nuta będzie śmigać.
  • #8 11407196
    jacekjax
    Poziom 12  
    Hym, no to jest problem, bo jak napisałem tego posta to pomyślałem że może wsadzę zworki tak jak są u mnie na płycie, bo nie pomyślałem że przedni panel przecież chyba każdy jest praktycznie taki sam?!
    No ale... Mimo iż wsadziłem te zworki to dalej problem, odinstalowywałem i instalowałem sterowniki chipsetu, dźwięku i co tylko... I nadal nic. :/ Ogólnie jest coś problem ze sterownikami bardziej niż samym dźwiękiem... Dlatego że po zainstalowaniu, włączając w ustawieniach dźwięku na tą kartę dźwiękową (bo kolega ma klawiaturę z dźwiękiem i trzeba zmienić) nadal nic, po odpaleniu np. winnapa (też tam przestawiałem dźwięk) wyskakuje błąd... Nie pamiętam już dokładnie jaki, bo kolega już komputer zabrał do siebie, ale coś że nieprawidłowy sterownik... Próbowałem też inne, i albo wyskakuje już po instalowaniu że nieodpowiedni sterownik/sprzęt lub po odpaleniu dźwięku wyskakuje ten błąd z nieprawidłowym sterownikiem. :/
    I wiem, może mieć dźwięk z tej klawiatury i póki co ma, ale jest to trochę niewygodnie ciągnąc dodatkowy kabel do klawiatury...
  • REKLAMA
  • #9 11407214
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3548
    Daj screen z Menadżera urządzeń oraz z Panel sterowania -> Dźwięki i urządzenia audio.
  • #10 11407241
    adamadi33
    Poziom 43  
    Tak więc dźwięk jest doprowadzony do klawiatury z wyjścia tylnego panelu?
  • #11 11411101
    jacekjax
    Poziom 12  
    adamadi33 napisał:
    Tak więc dźwięk jest doprowadzony do klawiatury z wyjścia tylnego panelu?

Nie, klawiatura UZB ma wbudowaną kartę dźwiękową. I po podłączeniu Windows sobie sam to wykrywa, instaluje itd.

Co do Screena to przejadę się do kumpla i zrobię Screen i później wrzucę. Może potrwać to 3-7 dni. :/
  • #12 11558942
    jacekjax
    Poziom 12  
    Problem został, czy raczej nie został rozwiązany. Okazało się po sprawdzeniu w serwisie że dźwięk w tej płycie głównej jest spalony/uszkodzony... Kosz naprawy to ok. 60zł co się w cale nie opłaca. Kolega kupił inną kartę dźwiękową, a teraz nawet będzie kupować inny komputer tak więc temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z brakiem dźwięku na płycie głównej Asrock P4V88+, która posiada zintegrowaną kartę dźwiękową C-MEDIA CMI9761. Pomimo wykrywania karty przez system, instalacja sterowników kończyła się niepowodzeniem z komunikatem o braku wymaganego oprogramowania. Użytkownik nie miał podłączonego przedniego panelu, co mogło wpływać na działanie dźwięku. W odpowiedziach zasugerowano podłączenie zworki do odpowiednich pinów na płycie głównej, co miało umożliwić przełączenie sygnału dźwiękowego. Po próbach z różnymi sterownikami i zworkami, problem nie został rozwiązany, a ostatecznie stwierdzono, że zintegrowany dźwięk jest uszkodzony, co skłoniło użytkownika do zakupu nowej karty dźwiękowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA