logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różnica prędkości elektronów a prędkość prądu w przewodzie

blondas1980 12 Paź 2012 19:04 1299 8
REKLAMA
  • #1 11404686
    blondas1980
    Poziom 2  
    Czytałem troche na forum o tym ale nie wiem czy dobrze zrozumialem wiec uprzejmie prosze o potwierdzenie badz tez wyjasnienie jezeli zle mysle.Elektron sam z siebie zasuwa z predkoscia prawie swiatla ale z jednego konca przewodu na drugi koniec przemieszcza sie 2cm/s bo natrafia na opor,czyli jak wepcham 100 elektronow na jednym koncu przewodu to na drugim prawie z predkoscia swiatla wypadnie inne sto,a te wepchane 100 beda powoli sie przesuwac(przy zalozeniu ze wpycham wciaz nowe) na drugi koniec?
  • REKLAMA
  • #2 11404705
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1535
    blondas1980 napisał:
    z jednego konca przewodu na drugi koniec przemieszcza sie 2cm/s bo natrafia na opor

Skąd masz tą informację?
  • REKLAMA
  • #3 11404708
    technikabasenowa
    Poziom 33  
    Ocena: 444
    Mozesz podać żródło ? tego pomysła ? :D
  • #5 11404765
    Robewit
    Poziom 26  
    Ocena: 102
    Elektrony są pobudzane, nie wpychane.
  • REKLAMA
  • #6 11404886
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 421
    Impuls idzie "prawie" z prędkością światła, elektrony przemieszczają się wolniej, wykonują też chaotyczne ruchy termiczne, nawet przy nieobecności "prądu". Fala na wodzie jeziora rozchodzi się, choć woda stoi.
  • #8 11406224
    blondas1980
    Poziom 2  
    dziekuje za odpowiedzi,za glupi jestem na elektryke :| nic nie kumam,np. w gniazdku mam przewod 0 i faza to w fazowym plynie ciagle prad?jak to rozumiec?przepraszam ze tak glupio pytam,wole jak mnie wysmiejecie tu niz przed kamerami :cry: bo ja to rozumiem np tak porownam do cisnien.prad staly mam dwie rury w jednej wytworzone nadcisnienie(+) w drugiej podcisnienie(-) czyli polacze je to zaczyna plynac prad z + do - az do rownowagi,a w pradzie zmiennym ? mam w jednej rurze rownowage (0) a w drugiej (tej fazowej)mam raz nad raz podcisnienie czyli plynie prad w niej?bo skoro sie zmienia to niby cos naplywa i odpywa, ciagle ruch jest.
  • REKLAMA
  • #9 11710948
    Physicist12321
    Poziom 1  
    Prędkość prądu, a predkosc elektronow swobodnych są różne. Prędkość prądu jest równa prawie prędkości światła (różni się o 10^-32 m/s). Poniewaz elektrony zderzają się ze sobą to same nie muszą mieć zbyt dużej prędkości.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono różnice między prędkością elektronów a prędkością prądu w przewodach. Użytkownik zauważył, że elektrony poruszają się z prędkością bliską prędkości światła, jednak ich rzeczywista prędkość w przewodzie wynosi zaledwie kilka centymetrów na sekundę z powodu oporu. Odpowiedzi wskazują, że impuls elektryczny przemieszcza się z prędkością bliską prędkości światła, podczas gdy same elektrony poruszają się wolniej i wykonują chaotyczne ruchy. Użytkownik zadał również pytania dotyczące prądu stałego i zmiennego, porównując je do ciśnień w rurach. Wskazano, że prędkość prądu i prędkość elektronów są różne, a zderzenia między elektronami wpływają na ich prędkość.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA