logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyjęty moduł do zmywarki indesit - co można z nim zrobić

kthing 13 Paź 2012 15:28 1860 4
REKLAMA
  • #1 11407064
    kthing
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam!

Dorwałem się do modułu ze zmywarki indesit(bit100 e1) takiego jak ten: http://north.pl/karta/modul-sterujacy-do-zmywarki-d41--indesit-,M61-S3-CLMA-F1N.html

Prawdopodobnie ma problem ze sczytywaniem danych z termometru, ale jako, że znajduje się na nim port do programowania zastanawiałem się, czy jeszcze mógłbym go jakoś wykorzystać do nauki. Jak na razie zajmowałem się tylko podstawami na gotowych układach więc nie wiem czy i jak podłączyć ten mikro kontroler do komputera i czy istnieje sposób by odczytać jego program. Czy jesteście w stanie udzielić mi jakichś ogólnych wskazówek?
  • REKLAMA
  • #2 11407130
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 11431844
    kthing
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Obawiam się, że możesz mieć rację... Sprawdzilem napisy na kontrolerze, niestety troche niewyrazne:

Merloni bit123 tk10533 g433662841n

niestety wiele google na ten temat nie są w stanie mi powiedzieć
  • REKLAMA
  • #4 11432285
    nsvinc
    Poziom 35  
    Ocena: 88
    Moduł takowy możesz wykorzystać jako tzw. 'przedmiot bezpieczenstwa'; jak coś Cię mocno zdenerwuje możesz nim po prostu siarczyście przypierniczyć o ścianę, by rozładować nagromadzone emocje ;]

Niestety nie widzę innego zastosowania dla takich wymontowanych z RTV/AGD układów. Szanse na zdobycie dokumentacji do zastosowanych scalaków dążą do zera, a bez tych dokumentacji, szanse na wtórne użycie układu do swoich celów również dązą do zera...
  • #5 11555977
    adamekp
    Poziom 16  
    Ocena: 55
    Oparty na mikrokontrolerze MC9S08GB. W sumie to cała karta IO więc można wykorzystać jako sterownik "czegoś". :)
REKLAMA