logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tracer OVO 1.2 - Podświetlenie klawiatury dotykowej.

Tomekkoko 14 Paź 2012 20:37 1860 3
  • #1 11411721
    Tomekkoko
    Poziom 15  
    Ocena: 41
    Witam,
    Posiadam tablet tracer ovo 1.2. Tablet ma trzy przyciski dotykowe. Po rozebraniu okazało się że posiada miejsce na pcb na podświetlanie tych przycisków:
    Wlutowałem diody lecz brak napięcia.
    Poszukuje miejsc z którego mógł bym podpiąć zasilanie, tak jak jest to oryginalnie bądź za pomocą jakiegoś innego miejsca.

W ostatnim zdjęciu w miejscu gdzie pozostały ślady kalafonii, zaraz obok niewlutowanego złącza usb, prawdopodobnie powinny się znajdować dwa rezystory ograniczające prąd diod które wlutowałem po drugiej stronie.
    Przy pomiarze z jednej trony tych styków jest stałe napięcie ok 4V.
    Zasilania do trzeciej diody nie mogę odnaleźć po drugiej stronie płytki.

Wciąż jednak pozostaje kwestia masy której nie ma i nie bardzo wiem skąd wziąć.

Zastanawiałem się nad "pobraniem" zasilania z podświetlenia LCD ale tam jest ok 10V po przetwornicy, której nie chciał bym uszkodzić.
  • #2 11412004
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 741
    Zasilanie możesz pobrać np. z USB - nie wlutowanego, jeśli jest na nim +5V, diody przez rezystory ograniczające prąd (wyliczyć możesz na podstawie napięcia zasilania i napięcia przewodzenia diody). Trzema diodami z rezystorami ograniczającymi nie przeciążysz przetwornicy, jednak najbezpieczniej będzie z zasilania USB.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 11412309
    Tomekkoko
    Poziom 15  
    sk1977 napisał:
    Zasilanie możesz pobrać np. z USB - nie wlutowanego, jeśli jest na nim +5V, diody przez rezystory ograniczające prąd (wyliczyć możesz na podstawie napięcia zasilania i napięcia przewodzenia diody). Trzema diodami z rezystorami ograniczającymi nie przeciążysz przetwornicy, jednak najbezpieczniej będzie z zasilania USB.

Na nic mi się to nie zda. Zasilanie z USB jest na stałe, ja potrzebuje zasilanie jak tablet jest podświetlany.
    "Plusa" mam, nie wiem tylko gdzie znaleźć masę po "wzbudzeniu" tabletu.
    Z podświetlania LCD nie chcę brać, bo zmienia się jego jasność. A podświetlanie chcę na stałe.
  • #4 11416125
    Tomekkoko
    Poziom 15  
    Jako że brak jakiegokolwiek schematu lub też zdjęcia PCB z bardziej "rozwiniętej" wersji, metoda pomiarów odnalazłem na kluczy tranzystorowym, którym mam nadzieje wytrzyma obciążenie Led-ów, +4V po wzbudzeniu LCD.
    Za pomocą "bajpasów" połączyłem "plus" z klucza do plusa dwóch Led-ów po jednej stronie płytki. Należy zrobić to z szczególną uwaga by nie połączyć się do styków wskazanych czarnymi strzałkami. Po drugiej stronie połączyłem masę led-ów która się gdzieś zapodziała do masy nie wlutowanych przycisków. Następnie dopiąłem się pod ostatniego Led-a gdyż też nie mogłem znaleźć po drugiej stronie płytki jego wyprowadzenia.
    Efekt jest zadowalający. Choć światło mogło by być bardziej rozproszone.
    Nie chciałem dotykać napięcia po przetwornicy bo nie chciałem ściemniać ledów wraz z LCD. Zresztą wiązało by się to niepotrzebnie z obniżaniem napięcia a dodatkowo po wygaszeniu LCD na stykach podświetlania i tak było napięcie ok 3V

REKLAMA