logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Koda / Conrad KD-261 - Dziwna pętla sprzężenia zwrotnego końcówki mocy audio

Longi2005 16 Paź 2012 15:06 4113 1
REKLAMA
  • #1 11417354
    Longi2005
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Wzmacniacz KD-261 był jakiś czas temu dostępny na rynku jako niezły klocek za niską cenę. Dziś mam taki i zabieram się do "zrobienia, żeby grał" (jak w starym dowcipie Jacka Fedorowicza). Chodzi o parę modyfikacji uszlachetniających i (mam nadzieję) poprawiających dźwięk w oczekiwany sposób.

Proszę o pomoc w następującej sprawie. Końcówka mocy tego wzm. ma nietypową pętlę sprzężenia zwrotnego (globalną). Tranzystory komplementarne na wyjściu mają tylko sprzężenie lokalne przez niskooporowe rezystory. Nie obejmuje ich natomiast globalne sprzężenie, pobrane ze stopnia sterującego. Czy spotkaliście się z podobnym rozwiązaniem? Jak wpływa na parametry taka pozostawiona sobie końcówka? Czy warto rozważać zmianę pętli z uwzględnieniem kompensacji? Dla ułatwienia załączam fragment schematu (zob. R224, R225, R231).

• REKLAMA
  • #2 11422209
    Longi2005
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Może inaczej. Zazwyczaj spotykamy topologię sprzężenia zwrotnego jak na rys. niżej,
    czyli cała końcówka mocy objęta jest sprzężeniem.

W KD-261 przypomina to bardziej inną:

Czy możecie mi powiedzieć, czy kiedykolwiek się z taką topologią spotkaliście,
    w jakim sprzęcie oraz czy i jak waszym zdaniem przekłada się to na wymierne efekty.
    Przecież to chyba nie przypadek, że takiego rozwiązania się nie spotyka.
    Wiadomo, że istnieją mniej lub bardziej udziwnione 'dizajny'.
    Jednym z nich jest np. pomysł poniższy

Wydaje się, że mój budżetowy KD-261 próbuje być wariacją powyższego rozwiązania.
    Jeśli spotkaliście się z takim rozwiązaniem i potraficie coś o nim powiedzieć, to proszę podzielcie się.
    Wszelkie uwagi cenne.
REKLAMA