logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz na KD 502 - zniekształcenia dźwięku przy dużej głośności

Jasie-k 01 Gru 2006 22:07 2142 11
REKLAMA
  • #1 3284429
    Jasie-k
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Z nadmiaru podzespołów walających się na warsztacie postanowiłem zbudować wzmacniacz na małe imprezki typu parapetówa. Do budowy wykorzystałem schemat kolegi Janka na 2 parach kd 502 posiłkując się również serwisówką kolego Micho. Zasilanie dałem 2x40 V, z parowaniem i uruchomieniem nie było wiekszych problemów (5mV stałego na wyjściu, prąd spoczynkowy 50mA). Anomalie objawiły się podczas prób dynamicznych: do pewnego momentu gra czysto i dynamicznie jednak później zamiast głośności rosną zniekształcenia dźwięku i trzaski. Gdzie szukać przyczyny?
    Jako obciążenie używam kolumny eltron a steruję tym z mikserka firmy Ads( oba sprawdzone na innym sprzęcie i sprawne).
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3284671
    synthhhh
    Poziom 20  
    Ocena: 32
    Witam
    Moge się mylić ale wg mnie to wina zbyt wysokiego naięcia 2x40 na KD502 to wg mnie troche zaduzo...... + moze radiatory (jesli ich nima) na tranzystory sterujące
  • REKLAMA
  • #3 3284951
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 3285707
    Jasie-k
    Poziom 19  
    Schemat i opis:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic191041.html
    Radiatory na kd są z odzysku dość duże po 2 tranzystory na radiator bez podkładek izolacyjnych. Sterujące parowane dość dokładnie i chłodzone kawałkiem blaszki, końcowa mają betę po 46 dokładnie(kupiłem wiadro tego i mam w czym wybierać). Tranzystor od stabilizacji prądu spoczynkowego jest na jednym z radiatorów. Przewody od końcowych to linka 1mm a zasilające 2mm wszystko miedziane.
    Sprawdzę jeszcze raz wszystko dzisiaj.
    Pozdrawiam i czekam na dalsze porady.
  • #5 3285948
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Powody takiego zachowania moga byc trzy:Zbyt duzy poziom sygnalu na wejsciu.Slaby transformator(nie napisales o jakiej mocy jest).Albo po prostu jest taki urok tego wzmacniacza-By musial jeszcze ktos sie wypowiedziec co go ma lub robil.

Dodano po 2 [minuty]:

I nalezy pamietac jeszcze ze kazdy wzmacniacz wprowadza znieksztalcenia przy max.wysterowaniu.Jeden wieksze ,drugi mniejsze zalezy od konstrukcji!
  • REKLAMA
  • #6 3286384
    Jasie-k
    Poziom 19  
    Dałem trafo ts120/9. Rezystor od ustawiania czułości ma 330ohm. Sprawdziłem wszystkie elementy i jest ok. Te zniekształcenia to jakieś przesterowanie tylko nie wiem jak to zlikwidować. Nie umiem tego fachowo opisać ale nie jest głośno gdy to się pojawia. Membrany głośników stoją w miejscu a powinny fruwać przecież jak szmaty.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 3286860
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Podłącz woltomierz na napięcie zmienne na głośnik i puść do momentu, kiedy pojawią się zniekształcenia i odczytaj na woltomierzu, przy jakim napięciu się pojawiają.
    Zmierz też, jakie napięcie na zasilaczu jest przy zniekształceniach?
  • #8 3286924
    tatronic
    Poziom 24  
    Ocena: 37
    Albo podlacz oscyloskop na wyjscie ,na wejscie podaj np sygnal sinus od 20hz do 20 khz(reguluj) i zobacz.Moze to pojawia sie przy okreslonej czestotliwosci.Pozdrawiam Arek
  • #9 3287063
    Jasie-k
    Poziom 19  
    Napięcie pod obciążeniem to 2x39V. Zniekształcenia pojawiały się przy amplitudzie ok 10V ale usterka już usunięta. Rezystor 150ohm na emiterze tranzystora t6 miał tylko 90ohm. Dziwna sprawa bo był nowy i nieopalony (wartość odczytywałem z kodu paskowego). Po jego wymianie wzmacniacz działa prawidłowo. Tym niemniej sprawdzę pozostałe dla pewności.
    Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
  • #10 3288404
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    No to teraz zniekształcenia powinny się pojawić dopiero przy wyjściowej amplitudzie dwudziestu wolt na czterech Ohm, sprawdź to! Jeżeli tak jest, to znaczy, że jest sprawny.
  • #11 3288642
    Jasie-k
    Poziom 19  
    Zniekształcenia (niewielkie) pojawiają sie dopiero przy amplitudzie ok 19V więc jest dobrze. Dzisiaj go pokatuję muzyką z odtwarzacza. Kusi mnie jeszcze dorobić jakiś preamp i usłyszeć jak to idzie pod gitarką.
    Pozdrawiam
  • #12 3435211
    kondensator16
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    ja go mam i jest git ja mam orginalnego z orginalną kolumną na gds'ach te z rozpraszaczem za specjalnego basu nie mam ale wkońcu to koncertówka. Wiecie może jakie max trafo można wsadzić do tego kd 502. Sorki że nie wprowadzam nowego tematu ale w końcu to ten sam wzmak.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy wzmacniacza audio na tranzystorach KD502 zasilanego napięciem 2x40 V, który podczas zwiększania głośności generował zniekształcenia i trzaski. Przyczyną problemu okazało się uszkodzenie rezystora emiterowego tranzystora T6, który miał wartość 90 Ω zamiast 150 Ω, co powodowało przesterowanie i ograniczenie amplitudy sygnału wyjściowego. Po wymianie rezystora wzmacniacz działa poprawnie, a zniekształcenia pojawiają się dopiero przy amplitudzie około 19 V na obciążeniu 4 Ω, co jest zgodne z oczekiwaniami. W trakcie dyskusji poruszono także kwestie odpowiedniego chłodzenia tranzystorów (radiatory z izolacją), prowadzenia przewodów, ograniczenia pasma wzmacniacza kondensatorami między bazami a emiterami tranzystorów wejściowych oraz wpływu zasilania i transformatora (TS120/9). Zwrócono uwagę, że każdy wzmacniacz wprowadza zniekształcenia przy maksymalnym wysterowaniu, a poprawne dobranie elementów i parametryzacja układu minimalizują ten efekt. Jeden z uczestników potwierdził, że posiada oryginalny wzmacniacz KD502 z kolumną na głośnikach GDS, pytając o maksymalną moc transformatora do tego modelu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA