Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmywarka Amica ZIA 6415 - źle podgrzewa wodę

kfiatek43 18 Oct 2012 13:59 3726 2
  • #1
    kfiatek43
    Level 11  
    Witam!

    Zmywarka zachowuje się w ten sposób że na cyklu 70st podgrzewa wodę tylko na pierwszym i ostatnim płukaniu. W środku cyklu grzałka się w ogóle nie załącza. Na koniec para lecąca ze środka jest o niższej temperaturze niż normalnie. Od czasu do czasu jednak cały cykl mycia przebiega z normalnie działającą grzałką. Po wejściu w tryb serwisowy po każdym zresetowaniu i jednokrotnym puszczeniu wypisuje H7.

    Ostatnio rozkręciłem wszystko, przeczyściłem zawór trójdrożny (m.in. styk w zaworze), styki na grzałce itp. Pierwsze kilka puszczeń grzało na maksa (miałem wrażenie, że na programie krótkim zdecydowanie więcej niż 30st), a 3-4 mycie znowu awaria jak wyżej.

    W między czasie najpoważniejsze usterki jakie eliminowałem to "sztukowanie" 3 kabli łączących drzwi z komorą: dwa od grzałki i jeden od głównego zasilania, które się ułamały na zginaniu podczas otwierania/zamykania drzwi.

    Czy ktoś mógłby mi doradzić w jakim kierunku prowadzić poszukiwania, w szczególności na jakiej podstawie sterownik wykrywa błąd H7?
  • #2
    User removed account
    Level 1  
  • #3
    kfiatek43
    Level 11  
    rozwiązane.

    Dwa kondensatory wejściowego toru zasilacza poleciały: 22n ma obecnie 4n, 1u ma obecnie 440n. W efekcie po załączeniu przekaźnika grzałki zasilacz nie wyrabiał i napięcie spadało z 5V do 3,5V. To powodowało prawdopodobnie zły pomiar temperatury i odłączało grzałkę.