logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop Samsung rf 511 s03pl - Laptop pracuje coraz wolniej

qeeq 18 Paź 2012 16:28 3600 23
REKLAMA
  • #1 11424906
    qeeq
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Garsc informacji : Laptop kupiony nowy rok temu.

Od poczatku byl dosc goracy, ale dzialal swietnie. Dla przykladu w grze League of Legends poczatkowo mialem 180~ fps przy najwyzszych ustawieniach (ciagle 1366x768) rozdzielczosci i moglem streamowac uzywajac xsplita w hd przy 50fps. Terazz mam w grze na nanjizszych ustawieniach 50 fps (bez streamowania)+ momentalne spadki fps do 5 fps bez wyraznej akcji a ekranie. Zauwazylem ze grafika grzeje sie do 90+ (sic) stopni. Wydaje mi sie ze wtedy nastepuja spadki.

Czy moze byc to spowodowane tym, ze kiedys uzywalem killku wirtualnych maszyn mocno obciazajac komputer?
  • REKLAMA
  • #2 11424933
    BILGO
    Poziom 38  
    Ocena: 723
    qeeq napisał:
    Zauwazylem ze grafika grzeje sie do 90+ (sic) stopni

Musisz skontrolować układ chłodzenia. Wyczyścić z kurzu itp. itd. Takie temperatury mogą trwale uszkodzić GPU a szczególnie mocowanie BGA.
  • #3 11425146
    qeeq
    Poziom 10  
    Mialo by to wplyw np na szybkosc bootwaia systemu? zainstalowalem drugi system i boot swiezego systemu od momentu ekranu logowania do pelnej funkcjonalnosci zajmuje kilka min..
    Laptop Samsung rf 511 s03pl - Laptop pracuje coraz wolniej@edit dodany ss z speedfana
  • #4 11426379
    BILGO
    Poziom 38  
    To są temperatury w stresie?? Bardzo wysokie te temperatury.... naprawdę musisz zoptymalizować układ chłodzenia....
  • REKLAMA
  • #5 11426449
    qeeq
    Poziom 10  
    Tak w stresie.
  • #6 11426477
    BILGO
    Poziom 38  
    To proponuję przeczyścić radiator, wiatraczek oraz wymienić pastę termo przewodzącą...
  • #7 11426512
    pitrala1
    Poziom 33  
    Ocena: 111
    Ja przy NOWYM prawie Asusie n55 mam temperatury procka cały czas ~100* a GPU ~84*. Teraz niestety tak robią laptopy...
  • #8 11428308
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Ocena: 244
    qeeq napisał:
    Garsc informacji : Laptop kupiony nowy rok temu.

Pewnie posiada jeszcze gwarancję o ile się nie mylę.

Musisz go koniecznie przeczyścić, ale nie możesz go rozkręcić bo stracisz gwarancję więc na początek proponuje użyć sprężarki i go przedmuchać, a jak to nic nie da to oddaj na gwarancję.
    Jeżeli gwarancji nie masz to rozkręć go i przeczyść, to nie jest trudne zwłaszcza a asusach bo jeszcze nie spotkałam się żeby w ich laptopach było coś skomplikowanego do rozkręcenia.

pitrala1 napisał:
    Ja przy NOWYM prawie Asusie n55 mam temperatury procka cały czas ~100* a GPU ~84*. Teraz niestety tak robią laptopy...

Na moim 4letnim acerze temperatury rzadko kiedy przekraczają 55 stopni.
  • #9 11428341
    farjat
    Poziom 22  
    Ocena: 48
    qeeq napisał:
    Mialo by to wplyw np na szybkosc bootwaia systemu?

Tak.
    Tak jak mówili poprzednicy, temperatury za wysokie, czyszczenie układu chłodzenia niezbędne. Na początek wystarczy:
    kasiunia7777 napisał:
    więc na początek proponuje użyć sprężarki i go przedmuchać

pitrala1 napisał:
    Ja przy NOWYM prawie Asusie n55 mam temperatury procka
    cały czas ~100* a GPU ~84*. Teraz niestety tak robią laptopy...

Prawie Asus? No no....
    N55 to seria, różne flaki w środku. Ale i tak nie jest to normalne, ciekawe jakie masz temperaturki w pełnym obciążeniu i np. latem :)
  • REKLAMA
  • #10 11428606
    iamtheone
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Te temperatury są ogromne. Spadek wydajności może jak najbardziej być skutkiem przegrzewania się. BIOS chcąc ograniczyć dalszy wzrost temperatur obniża np. taktowanie procesora.
  • REKLAMA
  • #11 11428694
    pitrala1
    Poziom 33  
    Ocena: 111
    Dochodzi do sto* przy procku, na chwilę go minimalnie zwalnia, i z powrotem. I nie tylko mój model tak ma, często czytam recenzje notebooków, i co drugi ma sto* na procesorze, reszta ok. 80. Eksploatuje go dość intensywnie, mam nadzieję że padnie przed końcem gwarancji, i wymienia mi wnętrze jeszcze na gwarancji, potem będzie służył jako stacjonarny, więc pobawie się z lepszym chłodzeniem dla niego.
  • #12 11430373
    qeeq
    Poziom 10  
    Tylko, ze w moim przypadku laptop pracowal poczatkowo doskonale, choc moim zdaniem i tak byl wtedy goracy ( nie mierzylem wtedy temperatur) ale wydaje mi sie ze powtarzalne kilkudniowe obciazenia mogly cos uszkodzic (3 wirtualne maszyny postawione po 40h pracy). No nic, oddam laptopa do konserwacji, moze odrazu serwisant mi podpowie czy cos nie jest uszkodzone. Jesli to nie hardware to postawie calutki system od nowa, moze nawet z bios'em. Tak dodatkowo, 70zl to wysoka cena za przeczyszczenie + wymiane pasty?
  • #13 11430719
    Bródka
    Poziom 42  
    qeeq napisał:
    No nic, oddam laptopa do konserwacji, moze odrazu serwisant mi podpowie

Niech sprawdzi sprawność układu bo tutaj można podejrzewać rozszczelniony headpipe, z otworów wentylacyjnych wychodzi gorące powietrze czy nie ?
    qeeq napisał:
    70zl to wysoka cena za przeczyszczenie + wymiane pasty?

Nie, dobra pasta to wydatek co najmniej 20-30zł plus robocizna
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 11430791
    qeeq
    Poziom 10  
    Tak wychodzi, ale raczej cieple anizeli gorace
  • #15 11430794
    Bródka
    Poziom 42  
    Przy takich temperaturach powinno wychodzić gorące, wiec tak jak pisałem do sprawdzenia szczelność układu chłodzenia
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 11431121
    qeeq
    Poziom 10  
    Umowiony juz jestem na poniedzialek, po poludniu laptop bedzie wyczyszczony + pasta + dowiem sie o ewentualnych uszkodzeniach, dam znac o wszystkim. Jesli to nie wina hard ware'u to czyszcze dysk do zera. Czy jesli mialbym zainfekowanego kompa, to jakies robale moga przetrwac pomimo calkowitego formatu?
  • #17 11431221
    farjat
    Poziom 22  
    Gwarancji nie stracisz? Tak jak mówiono, do 100zł za wyczyszczenie laptopa i wymianę past i thermopadów to dobra cena.
  • #18 11431462
    qeeq
    Poziom 10  
    Plomba od gwarancji dawno sie doslownie rozplynela odklejajac od laptopa. Pozatym na tyle sobie cenie uzywanie komputera, ze wole 'stracic' gwarancje i miec wszystko od reki niz walczyc miesiac jak ostatnio gdy dostalem wadliwy sprzet z komputronika.

A gdyby uszkodzony byl heatpipe, jakie to koszta?
  • #19 11431525
    Bródka
    Poziom 42  
    qeeq napisał:
    Plomba od gwarancji dawno sie doslownie rozplynela odklejajac od laptopa

Plomba kolego to może być na śrubach od systemu chłodzenia, każda ingerencja w laptopa na gwarancji przez nieautoryzowany serwis wiąże się z utratą gwarancji
    qeeq napisał:
    A gdyby uszkodzony byl heatpipe, jakie to koszta?

Nie małe co najmniej kilka setek o ile w ogóle znajdzie sie części bo to w miarę nowe laptopy
    qeeq napisał:
    ze wole 'stracic' gwarancje i miec wszystko od reki

Tylko że koszty naprawy po za gwarancją są bardzo wysokie bo często części posiada tylko autoryzowany serwis
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #20 11432357
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Ocena: 244
    Więc najlepiej go na początek przedmuchać sprężonym powietrzem (sprężarka lub można takie powietrze kupić w sklepie komputerowym) a jak to nic nie da to na gwarancje oddaj, a jeżeli ci nie zależy na gwarancji to serwis, ale rób jak chcesz, twój sprzęt i twoje pieniądze.

Ja bym do serwisu nie oddawała bo szkoda gwarancji, naprawy laptopów są dość drogie...gdyby kiedyś ci coś padło nie warto ryzykować moim zdaniem.
  • #21 11475058
    qeeq
    Poziom 10  
    Witam ponownie, przepraszam za tak dlugi brak odzewu!

Od poczatku, do serwisu nie poszedl bo chwilowo mam problemy finansowe. Wiec postanowilem od kolejnego pomiaru temp w stesie, oto wyniki : procek 99 c w stresie, grafika 98 c w stresie.

Rozkrecilem laptopa, przeczyscilem, nie bylo tam zbyt duzo kurzu, ale zauwazylem cos ciekawego, mianowicie miedzy heatpipem a prockiem/gpu znajduje sie jakby... folia? nie wiem jak to nazwac, jest czarne, dosc sztywne ale daje sie normalnie lekko odgiac.. To zamiennik pasty? Nie mam pojecia co to moze byc.

Ponadto na rozebranym laptopie odpalilem system, jakies 5 minut bez zadnych programow.. heat pipe nawet nie byl cieply, ale tez metal odbierajacy cieplo z procka byl zimny. Nie wiem jak to powinno byc..

Zaraz zrobie pomiary w stresie po czyszczeniu
  • #22 11475247
    farjat
    Poziom 22  
    qeeq napisał:
    do serwisu nie poszedl bo chwilowo mam problemy finansowe.

Jak masz gwarancję to masz to za friko.
    qeeq napisał:
    pomiaru temp w stesie, oto wyniki : procek 99 c w stresie, grafika 98 c w stresie.

Jeszcze trochę a wytopi obudowę, nie męcz go tak.
    qeeq napisał:
    mianowicie miedzy heatpipem a prockiem/gpu znajduje sie jakby... folia? nie wiem jak to nazwac, jest czarne, dosc sztywne ale daje sie normalnie lekko odgiac.. To zamiennik pasty?

Zdjęcie byłoby wielce pomocne.
  • #23 11475658
    qeeq
    Poziom 10  
    Zdjec niestety nie mam. Czytam sobie w necie i to moze byc jakis rodzaj thermopadu zamiast pasty? Ten jest dosc cienki, widze w internecie ze sa roznej grubosci, przypomina taka plastikowa folie w dotyku, nie wiem jak to okreslic, jest twardy ale mozna go lekko odgiac.

Temp po czyszczeniu spadly do 90 na procku, i ok 80 na gpu, to mozliwe? Bylo tam zaledwie troche kurzu, nie chce mi sie w to wierzyc doslownie, sprawdze to jeszcze przy naprawde dlugim stresie, narazie bylo ok 5 min
  • #24 11475786
    Bródka
    Poziom 42  
    qeeq napisał:
    sprawdze to jeszcze przy naprawde dlugim stresie, narazie bylo ok 5 min

Uwalisz procesor i grafikę, jak chcesz sam kombinować, kombinuj ale bardziej sobie zaszkodzisz niż pomożesz
    Tak jak pisałem jak chłodzenie jest zimne to nie przewodzi
    Skoro nie masz ani kasy na naprawę, ani "już" gwarancji to nie używaj lapka chyba że chcesz go zepsuć
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Samsung RF 511 S03PL, zakupiony rok temu, zaczął działać coraz wolniej, z dramatycznym spadkiem wydajności w grach, gdzie z 180 fps spadł do 50 fps na najniższych ustawieniach. Użytkownik zauważył wysokie temperatury GPU sięgające 90°C, co może prowadzić do throttlingu. W dyskusji poruszono konieczność czyszczenia układu chłodzenia, wymiany pasty termoprzewodzącej oraz sprawdzenia szczelności układu. Użytkownik rozważał wpływ obciążenia z wirtualnych maszyn na wydajność. Po czyszczeniu temperatury spadły do 90°C dla CPU i 80°C dla GPU, co sugeruje, że problem może być związany z niewłaściwym przewodnictwem ciepła. Użytkownik planuje dalsze działania, w tym ewentualną konserwację i reinstalację systemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA