logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać miedź z uzwojeń silnika 75 kW z lakierowanymi taśmami?

cyborg39 18 Paź 2012 22:18 16302 9
REKLAMA
  • #1 11426604
    cyborg39
    Poziom 29  
    Ocena: 542
    Trafił mi się do rozebrania silnik, jest to silnik z "miękkim" rozruchem, ma uzwojenia na wirniku i w stojanie, silnik duży-75 kW. Druty ze stojana z trudem ale daje się wyciągnąć, ale na wirniku uzwojenia są z taśmy miedzianej, po dwie taśmy w jednym rowku wirnika, są bardzo ciasno wsunięte i zalane lakierem. Czy ktoś ma jakiś sprawdzony sposób na rozebranie takich uzwojeń? Oczywiście silnik jest na złom, chciałbym odzyskać miedź.. Czy istnieją może jakieś niedrogie środki chemiczne które rozpuszcza lakier żeby dało się wyciągnąć tą taśmę z wirnika?

Na tym forum nie ma aprobaty na zdziczałą polszczyznę! Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych- popraw ten post i zapamiętaj na przyszłość! [Akrzy]
    Edit-uzupełniłem polskie znaki
  • REKLAMA
  • #2 11426677
    Zygaqra
    Poziom 35  
    Ocena: 495
    Stary sprawdzony sposób złomiarzy - ognisko, chemią to w tydzień nie poradzisz. Jasne, że wypalanie jest niezgodne z przepisami ochrony środowiska.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 11426697
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #4 11426796
    konstronic
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Mój kierownik rozbiera to tak.
    Wszystko mocno przykręca do stołu śrubami lub do imadła na innym warsztacie.
    Bierze majzel i młotek i odcina druty co wystają przy samym korpusie co są nawinięte.
    Potem bierze pręt i wybija wszystkie druty po kolei ale po równo z każdego rowka po parę milimetrów by równo wychodziły wszystkie ze stojana czy z wirnika.
    Roboty ma 4 do 5 minut.
  • REKLAMA
  • #5 11427417
    cyborg39
    Poziom 29  
    Wszystko ok, druty ze stojanu jestem w stanie wyciągnąć, ale problem mam z wirnikiem-tam jest taśma miedziana. Rozgrzanie tego wirnika to tez duży problem-waży on 200 kg więc ma bardzo dużą bezwładność termiczną.. Jednym słowem mam problem;)
  • #6 11429294
    INTOUCH
    Poziom 30  
    Ocena: 199
    cyborg39 napisał:
    waży on 200 kg

Od jakiego silnika 75 kw ten wirnik?
  • #7 11429586
    cyborg39
    Poziom 29  
    Od silnika z miękkim rozruchem, z osobnym urządzeniem rozruchowym, produkcji czechoslowackiej, lata 70. Wirnik ważylismy za pomocą wagi hakowej i wózka widłowego, ważył nawet ponad 200 kg, nie pamiętam już dokładnie ile. Co do silnika-jutro mogę ci podać symbol z tabliczki.
    A co do uzwojeń-dziś wykonałem próbę sposobu BogdanaK i konstronica czyli wybijania odciętych uzwojeń z rowków w wirniku i jest sukces-mam nadzieję że wszystkie da się tak wybić. Poinformuję o postępach
  • #8 11430230
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 11430740
    cyborg39
    Poziom 29  
    No mnie tak naprawdę też ciekawi czy na tym zarobię czy nie, kupiłem ten silnik w ciemno nie wiedząc ile z niego wyciągne.. Pożyjemy-zobaczymy, na pewno napiszę czy zarobiłem czy straciłem
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące odzyskiwania miedzi z uzwojeń silnika o mocy 75 kW, który ma "miękki" rozruch i zawiera miedziane taśmy w wirniku. Problemy związane z wyciąganiem taśmy z wirnika, który waży około 200 kg, zostały omówione. Użytkownicy zaproponowali różne metody, takie jak użycie piłki do metalu, szlifierki kątowej, nagrzewanie wirnika oraz wybijanie drutów po ich odcięciu. Użytkownik potwierdził, że metoda wybijania przynosi rezultaty. W dyskusji poruszono również kwestie finansowe związane z odzyskiem miedzi, gdzie użytkownik podzielił się informacją o zysku ze sprzedaży złomu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA