logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

piec Ariston 24f c.o.działa, ale wody nie grzeje brak błędów

guziec14 19 Paź 2012 00:53 18399 11
REKLAMA
  • #1 11427066
    guziec14
    Poziom 9  
    Ocena: 14
    Wtam mam piec gazowy ariston 24f, ostatnio piec działał bez żadnych problemów.
    do puki nie zaczeli mi wymieniać rury wodnej pod blokiem,co wiadomo odłączyli wode i gdy ją włączyli to już piec się nie załancza kiedy odkręcam wode w kranie,
    ale c.o. działa bez problemu czyściłem filtry czujniki ale to nic nie daje piec nie reaguje. z góry dziękuje za pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11430246
    serwis25
    Poziom 20  
    Ocena: 198
    Podaj model kotła.
  • #3 11430286
    guziec14
    Poziom 9  
    clas24ff
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 11435180
    serwis25
    Poziom 20  
    Ocena: 198
    Zablokowana turbinka wykrywająca przepływ cwu.

Trzeba ją odblokować ( wyczyścić aby się obracała)
  • REKLAMA
  • #5 11440853
    guziec14
    Poziom 9  
    dziękuje za pomoc,wszystko działa
  • REKLAMA
  • #6 11442003
    guziec14
    Poziom 9  
    mam jeszcze jeden problem teraz gdy odkręcam ciepłą wode to piec sie odpala na 10 s i gaśnie a woda leci zimna

Proszę poprawić błędy pisowni.
    3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    mod - mirrzo
  • #7 11443760
    wod-kan
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Skoro robili na sieci - to dostarczyli Ci śmieci (nieczystości) zdemontuj i wypłukaj wymiennik płytowy - pomoże z pewnością
  • #8 11447326
    guziec14
    Poziom 9  
    a ten wymiennik płytkowy jest wkręcany czy na zawleczkach ,bo widać tam jakieś zawleczki z tyłu ,a nie za bardzo mi się widzi demontować piec

Zdania rozpoczynamy WIELKĄ literą - zawsze
    3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    Akcja - OSTRZEŻENIE
    mod - mirrzo
  • #9 11448204
    wod-kan
    Poziom 12  
    Dostęp do wymiennika jest niezbyt wygodny ale od spodu i z boku jest w miarę i można go zdemontować (uprzednio zamknij wodę z sieci i spuść wodę z kotła). Życzę udanego majsterkowania. Pozdrawiam
  • #10 11451297
    guziec14
    Poziom 9  
    Jestem z powrotem, wyczyściłem dużo było piachu i rdzy ale dalej to samo, na co. płomień jest regularny a na cwu. pulsacyjny pozdrawiam.

Dodano po 11 [minuty]:

Jeszcze do tego jak wode odkręcam ciepłą to grzejniki mi podgrzewa zamiast wody :(

Dodano po 43 [minuty]:

Hehe jednak wszystko jest ok,bardzo dziękuje (modułu nie wpiełem do końca ) :):) Pozdrawiam
  • #11 11459086
    wod-kan
    Poziom 12  
    Pilnuj teraz jego pracy bo może się powtóżyć, wtedy wymiennik zalej octem i odczekaj potem wypłucz wodą i zamontuj. Pozdrawiam
  • #12 18445122
    wenom44
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Ariston class 24 ff, a ja mam taki problem, że piec nie zapala się i nie podgrzewa wody jak odkręcam w umywalce. W wannie i od prysznicem też czasami tak się dzieje, ale w umywalce jest to nagminne. Czy jest to wina zbyt małego ciśnienia? Dotąd było dobrze. Hałasuje mi też łożysko od wiatraka. Serwisant powiedział, że cały wiatrak do wymiany - 500 zł, ale podejrzewam, że to łożysko da się wydłubać? Wentylator pieca gazowego Ariston z widoczną cewką i przewodami

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z piecem gazowym Ariston 24f, który przestał podgrzewać wodę po przerwie w dostawie wody związanej z wymianą rur. C.o. działało poprawnie, ale piec nie reagował na odkręcanie ciepłej wody. Po kilku sugestiach, w tym odblokowaniu turbinki wykrywającej przepływ c.w.u. oraz czyszczeniu wymiennika, problem został rozwiązany. Użytkownik zauważył, że piec działał poprawnie po poprawnym podłączeniu modułu. Pojawiły się również dodatkowe pytania dotyczące hałasu z wiatraka i ciśnienia wody.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA