logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ariston class 24 ff nie zapala się - czy to ciśnienie? Wymiana łożyska wiatraka?

wenom44 05 Mar 2020 16:27 1332 8
REKLAMA
  • #1 18512405
    wenom44
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Ariston class 24 ff, a ja mam taki problem, że piec nie zapala się i nie podgrzewa wody jak odkręcam w umywalce. W wannie i od prysznicem też czasami tak się dzieje, ale w umywalce jest to nagminne. Czy jest to wina zbyt małego ciśnienia? Dotąd było dobrze. Hałasuje mi też łożysko od wiatraka. Serwisant powiedział, że cały wiatrak do wymiany - 500 zł, ale podejrzewam, że to łożysko da się wydłubać?
    Pisałem w podobnym temacie, ale był stary i nikt nie odpowiadał.
    Ariston class 24 ff nie zapala się - czy to ciśnienie? Wymiana łożyska wiatraka?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18512526
    Magister_123
    Poziom 36  
    Ocena: 974
    wenom44 napisał:
    W wannie i od prysznicem też czasami tak się dzieje, ale w umywalce jest

Wykręć perlatory i sprawdź.

wenom44 napisał:
    Hałasuje mi też łożysko od wiatraka.

Użyj oliwy do maszyn. 2-3 krople na łożysko a są dwa. Powinno na rok pomóc. Za rok powtórz zabieg.
  • #3 18514252
    wenom44
    Poziom 10  
    Jeżei chodzi o perlatory na wylewkach, to mam takie bez perlatorów
  • REKLAMA
  • #4 18591690
    wenom44
    Poziom 10  
    Chciałbym spróbować przeczyścić turbinkę C.W.U, czy przed jej wyjęciem trzeba spuścić wodę z kotła?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 18591999
    serwisszulborski.pl
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1448
    Najpierw czyszczenie: komory spalania, palnika, elektrod, wentylatora, zwężki venturiego a turbina na końcu....
  • REKLAMA
  • #6 18593853
    wenom44
    Poziom 10  
    Dziękuję za odpowiedź, a czy jak już to wszystko zrobię to przed czyszczeniem turbiny muszę spuścić wodę z kotła?
  • Pomocny post
    #7 18595557
    serwisszulborski.pl
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1448
    Musisz zakręcić dopływ zimnej wody, odkręcić kran by woda spłynęła z rur i można zabierać się za turbinkę. Ciśnienie na kotle pozostanie. Ingerujesz w układ wody użytkowej. Występuje duże ryzyko zalania elektroniki, dlatego trzeba wyłączyć zasilanie i przygotować suchy ręcznik.
  • #8 18697064
    wenom44
    Poziom 10  
    Ariston class 24 ff nie zapala się - czy to ciśnienie? Wymiana łożyska wiatraka? Problemem była pęknięta turbinka. W miejscu pęknięcia podszedł kamień i wybrzuszyło Plastik, który ją blokował. Dziękuję za pomoc.
  • #9 18697067
    wenom44
    Poziom 10  
    Ariston class 24 ff nie zapala się - czy to ciśnienie? Wymiana łożyska wiatraka? Problemem była pęknięta turbinka. W miejscu pęknięcia podszedł kamień i wybrzuszyło Plastik, który ją blokował. Dziękuję za pomoc.

Dodano po 59 [sekundy]:

Do zamknięcia

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z piecem Ariston Class 24 FF, który nie zapala się i nie podgrzewa wody, szczególnie w umywalce. Pojawiły się sugestie dotyczące sprawdzenia ciśnienia wody oraz czyszczenia różnych komponentów, takich jak komora spalania, palnik, elektrody i wentylator. Użytkownik rozważał również wymianę łożyska wiatraka, które hałasuje, ale serwisant zasugerował wymianę całego wentylatora. Po dalszym badaniu okazało się, że problemem była pęknięta turbinka, która została zablokowana przez kamień. Użytkownik podziękował za pomoc i zamknął temat.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA