logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy montaż zaworu bezpieczeństwa w sprężarce WAN ED 400l jest dobrym pomysłem?

black-dimon 19 Paź 2012 13:09 2574 3
REKLAMA
  • #1 11427901
    black-dimon
    Poziom 11  
    Zastanawiam się nad modyfikacją mojej sprężarki WAN ED.

Ma ona zbiornik 400l i głównie używana jest do "napędzania" montażownicy i podnośnika, czasem do innych rzeczy.

Modyfikacja polega na zainstalowaniu elektrozaworu między filtrem, a zbiornikiem.
    Zasilanie elektrozaworu z preostatu.
    Przed elektrozaworem chcę dołożyć zawór bezpieczeństwa.

Wyjaśnienie postępowania:
    Sprężarki nie używam zbyt często i całe powietrze ucieka do czasu ponownego zapotrzebowania, a nabicie pełniej butli, aby podnieść auto trochę trwa.
    Zainstalowanie zaworu umożliwi mi zatrzymanie powietrza w butli, nie ucieka z instalacji tylko przez zaworki w agregacie.

Mam już elektrozawór ( niezamontowany ) i na wypadek jego awarii chcę dołożyć zawór bezpieczeństwa aby się otworzył na wypadek awarii elektrozaworu - uniknięcie uszkodzenia zaworków w agregacie.

Moje pytanie czy mam dobry pomysł i czy zawór bezpieczeństwa powinien otwierać się przy ciśnieniu wyższym od max w butli?
    ( Może to ostatnie pytanie jest głupie ale nie mam pewności czy ciśnienia są takie same, nie wydaje mi się, żeby w filtrze były jeszcze jakieś zaworki )

Do admina:
    Gdybym nie trafił z działem, proszę o przeniesienie.
  • REKLAMA
  • #2 11427916
    janren
    Poziom 28  
    Ocena: 202
    Czy nie prostsze byłoby zamontowanie zaworu zwrotnego, zamiast elektrozaworu?
  • REKLAMA
  • #3 11428001
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 11435221
    kazimierzbrejta
    Poziom 22  
    Ocena: 116
    Witam. Wszystkie sprężarki powinny mieć wbudowany zawór bezpieczeństwa na stronie tłocznej. Zawór ten powinien się otwierać, gdy ciśnienie wzrośnie o 10% w stosunku do ciśnienia roboczego. Pomiędzy zaworem bezpieczeństwa i zaworem tłocznym sprężarki nie można umieszczać żadnych urządzeń zamykających. Aby zawór bezpieczeństwa spełniał swoje przeznaczenie, to sekundowa przepustowość tego zaworu musi być większa od ilości zasysanego powietrza w ciągu sekundy. Zawór bezpieczeństwa powinien być zamontowany tak, aby powietrze wypuszczane przez ten zawór mogło uchodzić do atmosfery.
REKLAMA