logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak bezpiecznie podłączyć drugi zbiornik do sprężarki 50L bez modyfikacji reduktorów?

wojciechkurczewski09 11 Wrz 2024 08:41 1029 4
REKLAMA
  • #1 21222459
    wojciechkurczewski09
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Jak podłączyć drugi zbiornik do sprężarki 50L? Myślę podłączyć drugi zbiornik do tej śruby, która znajduje się z tyłu butli i zamiast śruby dać kolano, ewentualnie mufę i podłączyć drugi zbiornik równolegle, żeby powietrze zbierało się w obu zbiornikach, tak jakby był jeden..... nie tak jak jest pokazane na filmach, że za reduktorem itp..... jak to ugryźć, żeby było bezpiecznie? Nie chcę grzebać przy reduktorach i manometrach.... czy można podpiąć drugi zbiornik tak jak pisałem? Czy trzeba coś jeszcze dołożyć?
  • REKLAMA
  • #2 21222523
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7742
    wojciechkurczewski09 napisał:
    czy można podpiąć drugi zbiornik tak jak pisałem?

Tak.
    podłączyć drugi zbiornik równolegle, żeby powietrze zbierało się w obu zbiornikach, tak jakby był jeden

żeby było bezpiecznie?

Zbiornik dodatkowy musi wytrzymywać takie samo ciśnienie jak pierwotny, dodatkowo, może być wymagana wymiana zaworu bezpieczeństwa na taki o większym przepływie (Większy wydatek w razie zadziałania ze względu na większą pojemność układu. Musi szybko opróżnić układ w razie wzrostu ciśnienia).

Nie chcę grzebać przy reduktorach i manometrach

Nie ma takiej potrzeby.
  • REKLAMA
  • #3 21222666
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 561
    Dodatkowy zbiornik powinien też posiadać zawór lub korek odwadniający i być okresowo odwadniany jak ten przy sprężarce. Nie chcesz grzebać przy reduktorach,ale lepszym rozwiązaniem jest zabudowanie ich na zbiorniku dodatkowym.
    Pobierane z niego powietrze będzie zimniejsze i w większym stopniu pozbawione wody.
    Przy małej sprężarce będzie to dość istotne,bo skoro chcesz zwiększać pojemność to wnioskuję z tego że będziesz ją raczej katował i grzał niemiłosiernie :-) Woda skropli się w wężu jak nie będziesz miał stacji przygotowania powietrza a nie w gorącej butli .
    Ja do tego celu zakupiłem za grosze cały uszkodzony kompresor ze zwrotu ,zdemontowałem sprężarkę i połączyłem zwyczajnym wężem zaopatrzonym w dwie męskie końcówki (oba kompresory miały po dwa wyjścia).
    To dość wygodne,bo w przypadku potrzeby rozłączasz i traktujesz jak dwa osobne urządzenia.Nie muszą też oba stać w jednym pomieszczeniu.
  • REKLAMA
  • #4 21223019
    wojciechkurczewski09
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Masz jakieś zdjęcia? Tak, wiem że musi być korek odwadniający... też myślę kupić drugi zepsuty kompresor..... nie zależy mi, bo tani był to nie problem..... albo chociaż zbiornik 24l dołożyć..... myślałem dorobić z butli gazowej propan-butan, taka z domu...... pionowo postawić i od dołu zamontować odwadniacz, a od góry wyprowadzić przewód do tego kompresora i podłączyć pod ten z tyłu butli, co jest ta śruba rewizyjna chyba...... też wężem zwykłym od kompresora ....... ewentualnie założyć u góry jakiś zawór bezpieczeństwa..... bo tu nie bardzo wiem jak to zamontować, chyba że przełożyć wszystko tak jak jest na drugą butlę, ale to już definitywnie ostateczność Zbliżenie na zielony kompresor powietrza z dwoma manometrami i niebieskim przewodem.
  • #5 21223353
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 561
    Zawór bezpieczeństwa wystarczy ten co jest .On ma zabezpieczać w przypadku uszkodzenia wyłącznika ,żeby nie przepompować.W przypadku pożaru też ciśnienie rośnie,ale zanim osiągnie trzykrotną wartość to albo zawór zdąży upuścić,albo i tak wąż się spali.Od butli gazowej mogą gwinty nie pasować.Nie wiem jakie są pod zawór w takiej butli.
    Patrzyłem na OLX ,uszkodzony kompresor 24l to 100zł. Nie opłaca się kombinować za te pieniądze bo koszt gratów tą kwotę przekroczy.
    https://www.olx.pl/dom-ogrod/narzedzia/q-komp...&search%5Bfilter_enum_state%5D%5B0%5D=damaged
    Na pewno są taniej i w okolicy jak zmienisz opcje wyszukiwania.
    Wywalasz sprężarkę , podłączasz wąż i koniec roboty.
    Zdjęć nie mam bo takie połączenie miałem kiedyś. Potem na miejsce tłokowego trafił śrubowy,nawet pasował do podstawy.
    Teraz mam zwyklaka 24l ,bo nie jest mi już potrzebny większy.
REKLAMA