logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka pompka 12V do makiety – wydajność 2-3 m, praca ciągła min. 3h, PWM

Marduk26 19 Paź 2012 21:51 1971 6
REKLAMA
  • #1 11429763
    Marduk26
    Poziom 10  
    Witam,

potrzebuję pompki 12V, do makiety, którą będę sterował przy pomocy własnego układu PWM i która będzie w stanie pompować wodę na wysokość 2-3 metrów, przez min. 3 godziny.

Zastanawiałem się na pompką od spryskiwaczy, ale one nie są przeznaczone do pracy dłuższej niż kilkadziesiąt minut. Tanie pompy akwariowe dają małe ciśnienie i są dość tandetnie wykonane. Wydaje mi się, że nadawałaby się pompa paliwowa, coś jak
    ten model lub ten,
    ale przyznam że nie jestem przekonany czy będą się nadawały. Najlepsza byłaby jakaś tania, zanurzeniowa pompa wody. Ktoś mógłby doradzić wybór takiej taniej pompki? Czy może te byłyby jednak dobre ? Byłbym wdzięczny za każdą pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 11429853
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1533
    Pompki od ogrzewań dodatkowych, nie wiem tylko czy ciśnienie będzie wystarczające. Paliwowe odpadają, wirnik ma styczność z medium tłoczonym.
  • REKLAMA
  • #3 11429887
    carot
    Poziom 26  
    Ocena: 643
    Jakie masz fundusze na pompę?
  • #4 11435778
    Marduk26
    Poziom 10  
    Czym mniejsza cena tym lepiej, chciałem coś taniego za około 100 zł - ciśnienie nie musi być duże, sprawdzałem to wcześniej z pompką od spryskiwaczy, która mi zostały od Forda i nawet działało, tylko że taka pompka nie nadaje się do kilkugodzinnej pracy.

(Ps. Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, ale przez weekend byłem bez internetu :/ )
  • REKLAMA
  • #5 11437091
    SQ9MTI
    Poziom 19  
    Ocena: 32
    Może podsunę koledze myśl; może dałaby radę pompka z chłodzenia wodnego do komputera? (np aukcja nr 2718426834 [nie moja])
    Podpowiedz czy masz obieg zamknięty czy otwarty?
  • REKLAMA
  • #6 11437346
    Marduk26
    Poziom 10  
    Obieg zamknięty, pompka będzie zanurzona w zbiorniku wody, powrót wody do zbiornika daje radę grawitacyjny, ale w pewnym miejscu woda mogłaby stać, więc będzie wymuszony. Mógłbym poprowadzić jakieś rurki od zbiornika do tego chłodzenia, jeśli w ogóle taka pompka od chłodzenia dałaby radę (może i będzie miała niezłą wydajność, jednak co z mocą ?), ale najlepsza byłaby zanurzeniowa.
  • #7 11440781
    Marduk26
    Poziom 10  
    Sprawdzałem jeszcze pompy CO (trochę tańsze od CWU, a wystarczyłyby), ale mają podstawową wadę, że wszystkie są na 230 - dla mnie nie odpowiednie, musiałbym wszystko zmieniać.

Sprawdzałem jeszcze pompy zęzowe, ktoś mógłby się wypowiedzieć na ich temat ? Nawet na oficjalnej stronie producenta znalazłem niewiele więcej informacji niż w poniższym linku :/ (jedynie dokładne wymiary)
    Przykład:
    http://www.sorba.pl/pl/Katalog-lato/pompy/Osprzet-zeglarski/Pompka-zezowa-mini-450GPH.html
    http://www.campotur.pl/sklep/kat291,pompki-wodne-12v.html

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje pompki 12V do makiety, która będzie w stanie pompować wodę na wysokość 2-3 metrów przez minimum 3 godziny, sterowanej za pomocą układu PWM. Rozważał użycie pompki od spryskiwaczy, jednak zauważył, że nie nadaje się ona do długotrwałej pracy. Pojawiły się sugestie dotyczące pomp z chłodzenia wodnego do komputerów oraz pomp zęzowych, które mogą być bardziej odpowiednie. Użytkownik preferuje tanią, zanurzeniową pompę, a także rozważał pompy CO, ale te są na 230V, co nie jest odpowiednie. W dyskusji poruszono również kwestie ciśnienia i wydajności różnych typów pomp.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA