Jak dobrać pompkę do linii kroplującej wg. poniższych założeń?
-pompka ma być na 12 V DC (na 24 V jest ich mniej, ale może ktoś coś jednak poleci) - woda będzie z mauzera napełnianego deszczówką lub uzupełniana z sieci - linia kroplująca długości 50 m, jeden wylot 2 l/h przy ciśnieniu 1 bar, odstępy co 33 cm. Czyli 300 l/h -na wylocie z mauzera będzie filtr. - połączenie zrobię chyba tak, że będą 4 linie równolegle podłączone do pompki, po ok. 12 m albo 5 linii po 10 m.
Teraz pytanie, czy taka pompka wystarczy - 3,6 l/min, ciśnienie 73 psi - czyli ok. 5 bar??? To, że nie będzie dawało 2 l/h z każdej dziurki, to mi nie przeszkadza. Może być i 1 l/h. Ważne, czy woda doleci w miarę równomiernie do tych otworków na końcu, czy będzie tam prawie sucho, a bliżej mauzera o wiele więcej będzie lało?
Opiszę, jak to mam u siebie zrobione, może skorzystasz z mojego doświadczenia: Podlewam 3 rabaty, każda nawadniana linią kroplującą z kompensacją ciśnienia (nie wiem na czym to polega, ale taką zakupiłem) ułożoną w pętlę (początek i koniec spięte razem). Dwie najbliższe rabaty spięte razem i zasilane jednym wężem, najdalsza pętla zasilana drugim wężem. Razem linia kroplująca ma 21 metry. Zasilam ją z beczki 220 litrów grawitacyjnie, bez pompki. Beczka umieszczona 10 cm nad ziemią, otwór tuż przy dnie. I spokojnie daje to radę. Filtra nie montowałem, ale też staram się nie wlewać do beczki syfu oraz nie dopuszczam, by woda zakwitała. Z pompkami różnorakimi też mam doświadczenie i to nie jest trwałe rozwiązanie, poza tym nie sądzę, by było tu konieczne. Proponowałbym Ci dołożenie drugiego mauzera (bo i tak jeden na 50 metrów linii starczy na niedługo) i tylko odpowiednie podzielenie zasilania linii kroplującej, żeby ciśnienie na końcach i początkach było w miarę podobne.
>>21526664 Na drugi mauzer nie ma miejsca. To, że starczy np. na 3 podlewania, to mi nie przeszkadza, bo będzie się potem automatycznie dolewało z kranu. Zresztą i tak mamy suszę, więc głównie to ten mauzer będzie uzupełniany z kranu, w automacie. To, co mnie zastanawia, to czy ciśnienie wystarczy przy pompce, jaką wybrałem...
U mnie pracuje to na ciśnieniu 0,1 bar, więc tym bardziej powinno z pompką. Linia kroplująca wymaga wg danych od 0,59 bar. Zauważ tylko, że wskazana pompka może pracować max 1 godzinę, potem wymaga przerwy (jak długiej - tego sprzedawca nie podaje). Koszt nie jest duży. Jeśli kupisz, podziel się wrażeniami za jakiś czas.
Od ponad 15 lat mam linię kroplującą z urządzeniem czasowym kupionym na chińskim portalu. Linia ma ponad 50 metrów. Zasilana grawitacyjnie z 300 l beczki ustawionej na stelażu drewnianym ok. 70 cm wysokości. Wszystko działa bezawaryjnie. Nawadnianie jest równomierne. Działa ok. 2-3 godzin dziennie. Bez pompki można się znakomicie obejść.
>>21533157@ElektrodaBot@ElektrodaBot@ElektrodaBot Jeśli chodzi o mnie, to ten układ, który robię, będzie automatycznie napełniany po osiągnięciu poziomu minimum, przez otwarcie elektrozaworu na kranie. Będzie też przycisk do ręcznego dolewania w dowolnym momencie.
@ElektrodaBot@ElektrodaBot@ElektrodaBot Jeśli chodzi o mnie, to ten układ który robię będzie automatycznie napełniany po osiągnięciu poziomu minimum, przez otwarcie elektrozaworu na kranie. Będzie też przycisk do ręcznego dolewania w dowolnym momencie.
Szybka odpowiedź
• Najprostszy, pewny i tani układ: dwa czujniki pływakowe + jeden przekaźnik bistabilny (lub dwa zwykłe), elektrozawór NC 12 V/24 V i przycisk monostabilny równoległy do czujnika MIN. • Czujnik MIN otwiera zawór, czujnik MAX zamyka – histereza ~20-30 cm wystarcza, by nie „klepać” zaworem. • Przycisk ręczny działa tylko do poziomu MAX (bez ryzyka przelania). • Zasilacz 12 V DC ≥ 2 A zasila zarówno logikę, jak i zawór. • Dodatkowe zabezpieczenia: filtr siatkowy, zawór zwrotny, czasowy watchdog (np. 30 min).
Jeśli chcesz funkcji smart (statystyki, Wi-Fi, alarmy) – wymień przekaźnik na moduł ESP32 + przekaźnik SSR, logikę napisz w Arduino/ESP-Home.
2. Schemat elektryczny (12 V, jedno przekaźnikowe „auto-hold”)
Kod: Text
Zaloguj się, aby zobaczyć kod
• MIN lub przycisk zasila cewkę, jej styk podtrzymuje napięcie dopóki nie zadziała MAX. • MAX (NC) włączony szeregowo w +12 V do cewki; przerwie zasilanie gdy woda osiągnie poziom górny.
Co kupić (orientacyjne parametry)
1. Elektrozawór NC 12 V DC, 1/2″, KV ≥ 3 m³/h, IP65, pobór 300-400 mA. 2. Dwa pływakowe czujniki poziomu Ø 18 mm, styk: jeden NO, jeden NC, maks. 50 V/0,5 A. 3. Przekaźnik samochodowy 12 V 30 A (ma wbudowany styk NO do podtrzymania) lub gotowy moduł bistabilny LATCH (SRD-12 V). 4. Zasilacz 12 V DC ≥ 2 A (impulsowy 24 W). 5. Przycisk monostabilny IP65. 6. Filtr siatkowy 80–120 µm, zawór zwrotny sprężynowy.
3. Montaż i uruchomienie
1. Zamontuj czujnik MIN ~15 cm nad dnem (zapas osadu). 2. Czujnik MAX ~10 cm pod górną krawędzią (histereza ~25 cm). 3. Wszystkie przewody doprowadź peszlem do hermetycznej puszki (IP65). 4. Przekaźnik, dioda tłumiąca (1N5819) na cewce elektrozaworu i złącza WAGO w puszce. 5. Test: z pustym zbiornikiem podnieś pływak MAX – zawór ma pozostać zamknięty; naciśnij przycisk → brak reakcji (blokada MAX działa).
4. Zabezpieczenia, o których często się zapomina
• Watch-dog czasowy: moduł przekaźnikowy XY-JK04 ma funkcję T-OFF (np. 1800 s). • Styk przepływomierza/konduktometru – alarm „zawór otwarty, a woda nie płynie” (pęknięcie rury w zbiorniku). • Czujnik zalania pod mauzerem + syrena 12 V. • Uziemienie metalowego stelaża mauzera, jeśli stoi na zewnątrz.
5. Wersja „smart” z ESP32 (opcjonalnie)
1. ESP32 + przekaźnik SSR 5–30 V. 2. Czujniki MIN/MAX → GPIO z podciąganiem, przycisk → osobne GPIO. 3. Firmware ESPHome:
Kod: text
Zaloguj się, aby zobaczyć kod
Dostajesz powiadomienia w Home-Assistant, ile razy i jak długo zawór pracował.
6. Próby i pomiary
1. Zamontuj licznik wody (najtańszy skrzydełkowy G¾”). 2. Sprawdź czas napełnienia 300 l – przy 2 bar i zaworze DN15 zwykle 18–25 min. 3. Sprawdź, czy włączanie pompki linii kroplującej nie powoduje dużego spadku ciśnienia, by czujnik MAX nie „flappował”. Jeśli tak – dodaj mały hydrofor membranowy 8 l.
7. Co może pójść nie tak?
• Zawór NC 12 V z cewką „Solenoid Valve 12V 2W” podaje tylko 5–6 l/min – za mało; kup wersję > 12 l/min (oznaczenia VDN-15F, BDS-15). • Zawór wymaga min. 0,2 bar do otwarcia – jeśli zbiornik wisi wyżej niż kran, pojawia się podciśnienie, potrzebny wtedy zawór pilotowy lub perystaltyczny. • Deszczówka z glonami blokuje pływak – co 3 miesiące przepłukuj i psiknij octem.
8. Gdzie szukać części / normy
• PN-EN 60730-2-8 – automatyka domowa, sterowanie zaworami. • DIN VDE 0100-712 – instalacje niskonapięciowe w ogrodach. • Czujniki pływakowe KARI Finland lub Poltraf (IP68). • Gotowe przekaźniki poziomu: F&F PZ-828 (sondy) lub Zelio RM35-LS (płyn przewodny).
9. Co dalej?
• Zastanów się nad dodaniem przepływomierza Hall-effect (G¾, 1 imp/450 ml) – wiesz dokładnie, ile wody zużywasz. • Jeśli chcesz backup na wypadek braku wody w sieci – drugi mauzer szeregowo, zawór między nimi i funkcja priorytetowa „grawitacja → kran”. • Chcesz uniknąć kabli? – czujniki pływakowe Bluetooth LE (Puck.js + reed), zasilane CR2032, raportują stan do HA.
---
Powodzenia w budowie – układ z dwoma pływakami i przekaźnikiem zamkniesz w 100 zł i złożysz w godzinę, a później w razie potrzeby bezboleśnie „dopakujesz” elektroniką smart. Jeśli pojawią się kłopoty z doborem konkretnych przekaźników lub potrzebujesz PCB, wrzuć schemat – podpowiem dokładnie, co poprawić.
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
✨ Dyskusja dotyczy doboru pompki 12 V DC do zasilania linii kroplującej o długości 50 m i wydajności około 300 l/h (2 l/h na wylot przy ciśnieniu 1 bar, odstępy co 33 cm). Rozważana pompka ma parametry 3,6 l/min i ciśnienie 73 psi (~5 bar). Użytkownik pyta, czy taka pompka zapewni równomierne nawadnianie, czy woda dotrze do końcówek linii bez nadmiernego spadku przepływu. W odpowiedziach podkreślono, że fizyki nie da się oszukać i konieczne jest balansowanie ciśnienia przez odpowiednie dławienie i różnicowanie przekrojów linii. Przykłady z praktyki pokazują, że linie kroplujące mogą działać grawitacyjnie z beczek ustawionych na podwyższeniu, bez konieczności stosowania pompki, jeśli ciśnienie jest wystarczające (np. 0,1 bar lub więcej). Wskazano, że pompka może wymagać przerw w pracy (np. 30 min pracy, 15 min przerwy) ze względu na ograniczenia temperaturowe. Zaproponowano automatyczne uzupełnianie mauzera za pomocą elektrozaworu sterowanego czujnikami pływakowymi i przekaźnikami, co zapewni ciągłość zasilania wodą. Wskazano też na możliwość zastosowania układów sterowanych mikrokontrolerami (ESP32) dla funkcji smart. Podsumowując, pompka o parametrach 3,6 l/min i 5 bar może być użyteczna, ale ważne jest odpowiednie rozprowadzenie i balansowanie ciśnienia w liniach kroplujących, a także automatyzacja uzupełniania wody. Wygenerowane przez model językowy.