logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

radmor 5102 lewy kanał nie działa, wskaźniki wysterowanie nie działają...

ko_sa 20 Paź 2012 10:05 3174 6
  • #1 11430546
    ko_sa
    Poziom 10  
    Witam, kiedyś obiecałem sobie nie pisać tylko czytać posty ale jednak muszę, bo przejrzałem wiele postów i nie znalazłem pomysłu na naprawę... .Udało mi się odzyskać ze złomu radmora 5102 z 81 roku. Po otworzeniu okazało się, że poprzedni właściciel zamiast bezpieczników wstawił gwoździe...już wiedziałem że będzie zabawa. Wczoraj wieczorem zabrałem się do naprawy, na sam start wsadziłem bezpieczniki, ustaliłem, że nie działa lewy kanał, prawy gra ok. wszelkie możliwe napięcia są na obu płytkach identyczne, jednak po zamianie płytek lub przewodów i tak nie działa lewy kanał. myślałem, że może wina gniazda...odlutowałem i przylutowałem na nowo przewody, nawet końcówki kabli głośnikowych "przytykałem" od środka do przewodów - nic nie gra. Jak ustaliłem przytykając kable głośnikowe do końcówek regulacji głośności w obu kanałach słychać dźwięk, wszystkie potencjometry spryskane kontaktem nic nie trzeszczy. Poszedłem dalej, wyjąłem całe końcówki mocy z innego radmora 5102te, którego sam naprawiałem, objaw ten sam prawy kanał gra, lewy nie. W celach poznawczych ;) wsadziłem końcówki z 5102 do mojego 5102-te i grają obie. Czy winę może za to ponosić potencjometr balansu? ale wówczas po wetknięciu w lewą płytkę prawego przewodu zasilania było by słychać dźwięk, a tu nic.
    W tym radmorze nie działają też wskaźniki wysterowania, po przełączeniu na radio nie działa programator, wskaźnik zera, mocy sygnału i skala - wskazówki się nie ruszają, brak żarówek - tym jednak chcę się zająć w dalszej kolejności.Za wszelkie sugestie dziękuje.
  • #2 11430588
    egon42
    Poziom 37  
    Ocena: 825
    Dużo działania bez zastanowienia jak dostaję do naprawy takiego radmora to po zamianie płytak mocy zamieniam wtyki sygnałowe do tych płytek i już wiadomo gdzie uszkodzenie.
    ko_sa napisał:
    Czy winę może za to ponosić potencjometr balansu?
    może być potencjometr balansu i jeszcze mnóstwo innych rzeczy.
  • #3 11430670
    ko_sa
    Poziom 10  
    Dziękuje za odpowiedź ale czy ja nie napisałem, że zamieniałem wtyki sygnałowe, może mniej fachowo to nazwałem, starałem się zrobić wszystkie rzeczy opisane na innych forach i w innych postach z marnym wynikiem. Jak napisałem, mam radmora 5102te, którego sam naprawiałem, tzn miał spaloną końcówkę mocy, w jednym kanale nie było dźwięku, wówczas zamiana wtyków sygnałowych dała odpowiedź. Czuje że długa droga przede mną, żeby doprowadzić go do jako takiego stanu używalności. Fajnie wygląda mimo wypłowiałego panelu, wskaźniki varia a i niektóre elementy elektroniki jakieś takie nie z cemi.
  • #4 11430939
    egon42
    Poziom 37  
    Ocena: 825
    Jeżeli po zamianie płytek i po zamianie sygnałów dalej nie gra lewy kanał a płytki są dobre to by znaczyło że masz nie podłączony głośnik lub przerwę w sygnale do głośnika.
  • #5 11431072
    ko_sa
    Poziom 10  
    Też tak właśnie myślałem, sprawdzałem na dwóch kolumnach zg25c, jednak obie grały tylko na prawym kanale, na lewym nie. jak mierzyłem w stosunku do masy to na prawy i lewym kanale było to samo napięcie, tylko nie pytajcie jakie bo to było o pierwszej w nocy ;) , coś tam ktoś nieźle namieszał w tym radziu, niestety nie mam aż tak wiele czasu, żeby stale przy nim siedzieć, jak sie do niego znowu zabiorę to myślę, że zaczne od zimnych lutów i sprawdzę potencjometr balansu.
  • #6 11440392
    skywalker
    Poziom 22  
    Ocena: 29
    Ja bym przełącznik głośników i źródła sygnału jeszcze sprawdził :) Zwłaszcza że część radiowa nie działa wcale, podejrzewam że przyczyną jest brak zasilania, części radiowej.
  • #7 11529113
    ko_sa
    Poziom 10  
    Witam, chwilę się nie odzywałem, oba kanały po wymianie tranzystorów bd211 i bd313 i po włożeniu kompletnych końcówek do innego radmora gra wyśmienicie. podczas uruchomienia radmora z odłączonymi końcówkami spaliła się płytka psz-2 ale dym poleciał spod niej, obstawiałem trafo ale nie było na żadnym uzwojeniu z sąsiednim przebicia przy pomiarach miernikiem, po jej odłączeniu i próbie uruchomienia spalił się mostek prostowniczy...i to na razie na tyle....

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z amplitunerem Radmor 5102, w którym nie działa lewy kanał, mimo że prawy działa poprawnie. Po wymianie bezpieczników i sprawdzeniu napięć na płytkach, użytkownik zamienił płytki oraz przewody, ale problem pozostał. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali sprawdzenie potencjometru balansu, gniazd głośnikowych oraz przełączników sygnału. Po dalszych próbach, w tym wymianie tranzystorów BD211 i BD313, użytkownik odnotował poprawę działania, jednak wystąpiły nowe problemy z płytką PSZ-2 oraz mostkiem prostowniczym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA