logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radmor 5100 - nie działa jeden kanał przy podłączeniu przez wejście gramofonowe. Jakie są przyczyny?

ybob77 16 Cze 2023 10:17 429 10
REKLAMA
  • #1 20619161
    ybob77
    Poziom 5  
    Dzień dobry.

Proszę o wskazówki co może nie działać.
    Radmor 5100 nie działa jeden kanał przy podłączeniu przez wejście gramofonowe, z innych gniazd działa na oba kanały.
    Gramofon sprawny , gra prawidłowo na innym sprzęcie.
    Sprawdzone napięcia przy tranzystorach , prawie idealne. ( rozjazd do 2V na T706-T705)
    Gdzie szukać przyczyny takiej sytuacji.
    Załączniki:
    • schemat Radmor 5100 str1_ppk-2.pdf (1.35 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20619224
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2051
    Witam,
    1) czy dziala i ma zasilanie przedwzmacniacz gramofonowy?
    2) sprawdz caly tor od wejscia gramofonowego do przelacznika wejsc. Dalej nie ma potrzeby bo inne zrodla daja poprawny sygnal.
    3) sprawdz i wyeliminuj najprostrze: brak zasilania, uszkodzone kable polaczeniowe, inny pinout w gniezdzie i wtyczce.
    Pozdrawiam
  • #3 20619244
    ybob77
    Poziom 5  
    1) czy dziala i ma zasilanie przedwzmacniacz gramofonowy?- TAK , sprawdzone napięcia na nim , tak jak pisałem.
    2) sprawdz caly tor od wejscia gramofonowego do przelacznika wejsc. Dalej nie ma potrzeby bo inne zrodla daja poprawny sygnal.- działał gramofon na tym przewodzie i tym gnieździe i przestał, najpier myślałem że to gramofon, ale sprawdziłem na innym wzmacniaczu i gra prawidłow.
    3) sprawdz i wyeliminuj najprostrze: brak zasilania, uszkodzone kable polaczeniowe, inny pinout w gniezdzie i wtyczce- wszystko sprawdzone
  • REKLAMA
  • #4 20619289
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    Skoro wszystko dziala to jedyne czego nie sprawdzales to sam przelacznik zakresow.
    Podaj sygnal na pin E przy ustawienu gramofonu, musi sie pojawic w glosnikach (oczywicie ustawiasz rozsadny poziom), jezli jest to cofamy sie, do pkt PPK W2/W6 i dalej, ale dalej poziom sygnalu testowego musi byc sporo nizszy.
    Moze trywialne ale wiesz ze masz przelacznik P 701, ktory wg. opisu ma sluzyc do przelaczania miedzy wkladka piezo a magnetyczna czyli zmienia czulosc wejscia (mimo ze ze schematu to nie wynika).
    Pozdrawiam
  • #5 20619314
    ybob77
    Poziom 5  
    Jak przełączam na wejście gramofonowe to gra tylko jeden kanał a jak na uniwersalny to grają oba,
    Przełącznik piezo dział i słychać różnicę ale tylko jeden kanał.
  • REKLAMA
  • #6 20622674
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    Zakładam, że wykonałeś to, o co prosiłem w poprzednich postach, czyli wykluczamy:
    - problemy mechaniczne: przełącznik źródeł, przewody sygnałowe oraz gniazda.
    - Elektrycznie wszystko wygląda ok, wspominałeś o jakimś "rozjeździe" na ostatnich tranzystorach. Sprawdź to, czy to tylko rozrzut parametrów tranzystora i elementów w okolicy, czy coś więcej.
    Masz oscyloskop? Obawiam się, że bez niego nie ruszymy dalej. Trzeba poszukać, gdzie zanika sygnał wejściowy. W ostateczności można podawać sygnał wejściowy, jak prosiłem w poprzednim poście.
    Jeśli nic nie robisz, jak prosiłem, to zostaje Ci na ślepo wymiana np. tranzystorów - "a może ruszy".
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 20622693
    ybob77
    Poziom 5  
    Witam.
    Wymienię tranzystory zobaczymy czy ruszy.
    Podmienię też rezystory bo się rozjeżdżają wartości.
    Zamelduję jaki efekt.
  • #9 20622707
    ybob77
    Poziom 5  
    Najprawdopodobniej do uszkodzenia doszło w czasie wymiany wkładki w gramofonie.
    Wyciągałem wkładkę i po tym incydencie przestało grać.
    Tak jak już pisałem, na innym wzmacniaczu grają oba kanały.
  • #10 20622728
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    Nie bardzo możliwe, abyś wymianą wkładki coś uszkodził. Jeśli już, to uszkodziłeś przewody sygnałowe, ale to nieprawda, bo sam napisałeś, że działa na innym sprzęcie.
    Jeśli już, to musiałbyś podać wyższe napięcie na wejście układu, czyli bazy T701/702, ale podobno napięcia są poprawne, jak napisałeś, więc to nie to.
    Pozdrawiam
  • #11 20626076
    ybob77
    Poziom 5  
    Wymieniłem 4 tranzystory BC413B i jest dźwięk w obu kanałach.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z amplitunerem Radmor 5100, w którym jeden kanał nie działa przy podłączeniu gramofonu, mimo że inne źródła sygnału działają poprawnie. Po sprawdzeniu zasilania przedwzmacniacza gramofonowego oraz toru sygnałowego, użytkownik wykluczył uszkodzenia kabli i przełączników. Sugerowano sprawdzenie przełącznika zakresów oraz sygnału na pinie E. Po wymianie tranzystorów BC413B problem został rozwiązany, a dźwięk pojawił się w obu kanałach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA