logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ECS K7S6A – niedziałające porty USB po uszkodzeniu ścieżki i aktualizacji BIOS

macki 30 Sty 2005 14:35 983 2
REKLAMA
  • #1 1181971
    macki
    Poziom 15  
    Ocena: 56
    Zacznę od tego, że kolega, który składał mi komputer coś nieprawidłowo podpiął wkładając śledzia z dodatkowymi gniazdami USB. Było troche dymu, zjarała się ścieżka na płycie i śledź już nie był potrzebny :) Ale to główne USB (to przy gniazdach np. do klawiatury) działało, więc machnąłem ręką w przekonaniu że dwa gniazda USB mi wystarczą. Dwa lata USB nie używałem i teraz okazuje się, że nie działa to "główne". W międzyczasie był update biosu, więc sprawdziłem i jedyne co znalazłem to w menu Integrated Peripherals/USB Controller [Enabled].
    Może macie jakieś pomysły co jeszcze można by sprawdzić ?
  • REKLAMA
  • #2 1182010
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 791
    W zasadzie, w przypadku wadliwego montażu śledzia z USB, pali się bezpiecznik SMD lub rezystor zabezpieczający. Wystarczy więc uzupełnić przerwę w ścieżce i wymienić bezpiecznik i po kłopocie.
  • #3 1182025
    macki
    Poziom 15  
    Ocena: 56
    Dzięki za odzew,
    No właśnie w zasadzie, bo ja bym sobie dał rękę uciąć że te podstawowe gniazda działały po spaleniu płytki. Ale sprawdzę oczywiście, jeśli tylko mógłbyś mi powiedzieć gdzie szukać tego bezpiecznika, SMD nie jest moją mocną stroną.
    Z góry dziękuję.

Dodano po 2 [godziny] 45 [minuty]:

Sytuacja opanowana, okazało się że to nie miało prawa działać po upaleniu ścieżki, ponieważ samo zlutowanie połączenia pomogło, a ja się doszukiwałem niewiadomo czego :)
    Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie.
REKLAMA