logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

USB nie działa na płycie głównej ECS K7S5A - możliwe przyczyny?

djjacek 30 Gru 2007 03:06 6272 12
REKLAMA
  • #1 4638965
    djjacek
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam.
    Jak w temacie nie działa mi USB gniazdo jest zimne w ogóle nie reaguje.
    Płytę odkupiłem od kolegi on twierdzi że wszystko działało.
    Próbowałem już na parę sposobów i nic.
    Może wy mi coś polecicie, a może płyta jest uszkodzona :?:
    pozdrawiam :D
  • REKLAMA
  • #2 4638997
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    A w biosie USB włączone? Napięcia na gniazdach mierzyłeś?
  • #3 4639049
    Gienek
    Poziom 37  
    Ocena: 352
    Jaki system zainstalowany i czy wgrane są sterowniki producenta do USB i AGP?
  • #4 4639660
    diquan
    Poziom 20  
    Sprawdź czy masz napięcie na gniazdach, ewentualnie obejrzyj płyte czy nie ma czasem sprzepalonych bezpieczników w okolicach usb.
  • REKLAMA
  • #5 4639814
    mk20
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Te płyty w miejscu na bezpiecznik mają zwory z drutu - oszczędności. Tak mam na kilku uszkodzonych.
  • REKLAMA
  • #6 4640125
    thrower
    Poziom 23  
    Ocena: 11
    Witam

Miałem osobiście identyczny przypadek z tą samą płytą. Nie działało USB. Napewno wszystko było dobrze podłączone, zainstalowane i ustawione w BIOSie i systemie.
    Winną była prawdopodobnie płyta główna, jednak z racji tego że jest to raczej produkt płyto-główno-podobny (inaczej mówiąc syf totalny), przyczyny nie udało mi się zidentyfikować i po kilku godzinach głowienia się porzuciłem to, i już tylko czekałem kiedy padnie jak to mają w zwyczaju te płyty. O dziwo po kilku tygodniach dopiero zaczęły się problemy... No ale koniec końców 3ciego "problematycznego" dnia spod chipsetu wydobyła się potężna chmura dymu i to by było na tyle jeśli chodzi o żywot tej płyty. Po wywietrzeniu pokoju zdjąłem radiator z mostka, a moim oczom ukazała się pokaźnych rozmiarów wypalona dziura :D (o dziwo wszystkie pozostałe podzespoły pozostały nie tknięte i cały czas działają)

A teraz bardziej na serio. Te płyty to moim skromnym zdaniem był chyba największy kicz jaki został wypuszczony na rynek komputerowy. A co jest najbardziej przerażające, został rozprowadzony we wręcz porażającej ilości egzemplarzy. Zawsze ile razy miałem styczność z tą płytą były z nimi jakieś przedziwne problemy. Widziałem nawet taki przypadek że komputer wyrzucał BSOD dokładnie w momencie trzaśnięcia drzwiami :D (bynajmniej trzaśnięcie to nie wywoływało żadnych wstrząsów które mogły by usprawiedliwić BSOD)

Wiem że raczej niewiele pomogłem w rozwiązaniu problemu, jednak sądzę że nawet taka przestroga przed tymi urządzeniami może komuś uratować dużo nerwów i zaoszczędzić wiele czasu.
  • #8 4643574
    djjacek
    Poziom 11  
    PitD napisał:
    Które USB nie działa ?
    To z tyłu czy dodatkowe na płycie ?

nie działa żadne gniazdo.

napięcia są -mierzyłem

sterowniki zainstalowane [chociaż nie wiem czy właściwe ]

w biosie usb włączone [przynajmiej tak mi się wydaje z tego co oblukałem w biosie]
  • #9 4643616
    Gienek
    Poziom 37  
    Ocena: 352
    W dalszym ciągu "nie przyznajesz się" jaki system masz zainstalowany. Jeżeli masz Win98, to bez instalacji poprawnych sterowników nie masz szans na uruchomienie USB. W WinXP sterowniki powinny się zainstalować przy instalacji systemu - wtedy pozostaje uszkodzenie sprzętowe.
  • REKLAMA
  • #10 4644282
    Kazimierz Marczak
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Podstawowe pytanie, czy w menadżer urządzeń (panel sterowania) są zainstalowane sterowniki portów USB (koncentrator USB i coś tam, chyba port USB). Jakie urządzenie chcesz podłączyć pod USB. Niektóre urządzenia do poprawnego działania wymagają wcześniejszego zainstalowania sterowników, przy odłączonym urządzeniu od portu USB. Sprawdź procedurę instalacji urządzenia.
  • #11 4645117
    djjacek
    Poziom 11  
    Kazimierz Marczak napisał:
    Podstawowe pytanie, czy w menadżer urządzeń (panel sterowania) są zainstalowane sterowniki portów USB (koncentrator USB i coś tam, chyba port USB). Jakie urządzenie chcesz podłączyć pod USB. Niektóre urządzenia do poprawnego działania wymagają wcześniejszego zainstalowania sterowników, przy odłączonym urządzeniu od portu USB. Sprawdź procedurę instalacji urządzenia.

system win Xp

i wszystko zainstalowane wedłóg menadżera urządzeń

a podłączyć chcę np. kamerkę czyc drukarkę czy mp3 i zima po włożeniu do gniazda ,żadnej reakcji:cry:

czyli po przeczytaniu odpowiedzi wychodzi na to że płyta do bani:|

no to dałem sie zrobić

Dodano po 47 [minuty]:

chyba znalazłem przyczynę tylko jak naprawić ??????

napięcie na gniazdku usb jest ale nie 5v tylko 3.5v

i wogule to po podłączeniu jakiegoś urządzenia spada do 0
  • #12 4645370
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Bezpiecznik przy gnieździe nie jest spalony ? Dla próby możesz odciąć zasilanie gniazda z płyty i doprowadzić +5V bezpośrednio z zasilacza,molexa przez bezpiecznik najlepiej, 500mA.
  • #13 4645642
    mk20
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Tuż za osłoną gniazd USB i LAN jest element smd L przez które przechodzi zasilanie 5V. Łączy się ono bezpośrednio przez zworę z odczepem 5V więc wstaw nowy element smd lub zrób zworę w miejsce uszkodzonego.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy nieaktywnego portu USB na płycie głównej ECS K7S5A, gdzie gniazdo jest zimne i nie reaguje na podłączane urządzenia. Użytkownik potwierdził, że w BIOS-ie USB jest włączone, sterowniki są zainstalowane, a system operacyjny to Windows XP. Pomiar napięcia na gniazdach USB wykazał obecność napięcia, jednak niższego niż standardowe 5V (około 3,5V), które spada do 0V po podłączeniu urządzenia. Wskazano na możliwość uszkodzenia płyty głównej, szczególnie elementów zabezpieczających zasilanie portów USB. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie bezpieczników lub zwór drutowych przy gniazdach USB, które w tym modelu mogą być stosowane zamiast standardowych bezpieczników. Zalecane jest także sprawdzenie i ewentualna wymiana elementu SMD typu L, który odpowiada za doprowadzenie napięcia 5V do portów USB. Jako tymczasowe rozwiązanie proponowano doprowadzenie zasilania 5V bezpośrednio z zasilacza przez bezpiecznik 500mA. Wskazano, że płyta ECS K7S5A jest znana z awaryjności i problemów sprzętowych związanych z portami USB.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA