logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ECS K7s5a Pro - USB nie działa po aktualizacji BIOS, co zrobić?

olegunar 31 Maj 2006 00:40 2843 7
REKLAMA
  • #1 2681297
    olegunar
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam zaktualizowalem bios bo wstawilem dysk 160gb i teraz mi nie dziala USB nie wiem dlaczego moze ktos pomoze PLS!!!
  • REKLAMA
  • #2 2681486
    Gienek
    Poziom 37  
    Ocena: 353
    Z płyty dołączonej do K7S7A Pro należy wgrać ponownie sterowniki do USB. Na tej płycie jest taka opcja.
  • REKLAMA
  • #3 2681664
    olegunar
    Poziom 13  
    Ale on nawet mi nie wykrywa sprzetu jak podłaczam do usb :(
    I nie pokazuje nawet nie znanego sporzetu USB tak jakby bylo wylaczone albo nie obsługuje go nowy bios :(
    Bios Ktory wgralem to z tej strony druga tabela z Support for 160GB HD (chb0327 LAN or w/o LAN) http://www.ocworkbench.com/2002/ecs/k7s5abios/cheepobios.htm
  • #4 2681884
    blackball
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    tak jak napisał Gienek - BRAK STEROWNIKÓW DO KONTROLERA USB! ZAINSTALUJ JE!

jeśli to nie pomoże to znaczy że kontroler USB jest wyłączony, znajdź w biosie opcję dotyczącą USB i daj enabled, nie pamiętam jak to było w tym badziewiu (k7s5a), może później sprawdze jak będe miał czas
  • #5 2682679
    olegunar
    Poziom 13  
    Badziewie nie badziewie wazne ze dziala A w biosie jest właczone a jak mam wfrac je jak nawet nie pokazuje nieznane uzadzenie ;/ Moze ten bios jest cos nie tak
    ;/'
  • REKLAMA
  • #6 2683240
    Gienek
    Poziom 37  
    Ocena: 353
    Jesteś bardzo konsekwentny (czyt. uparty). Napisałem Ci, że masz wgrać sterowniki USB z płyty dołączonej do K7S5A Pro. To jest operacja niezależna od tego czy masz coś podłączone do portu czy nie. Ta płyta wymaga inicjacji portów USB. Bez tego nic Ci nie wykryje.
    Włóż płytę do napędu CD. Uruchomi się Menu. Wybierz Browse CD, następnie USB, potem VIA i uruchom Setup. Dalej postępuj zgodnie z tym co proponuje program. Po takiej instalacji restart komputera i powinien zobaczyć to co jest podłączone do portu USB.
    Powodzenia.
  • #7 2683562
    blackball
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Właśnie, zrozum wreszcie, że oprócz sterowników do urządzenia USB potrzebne są jeszcze sterowniki do samego USB!!!!!! Pewnie ci się wysypały i tyle.
  • REKLAMA
  • #8 2684759
    olegunar
    Poziom 13  
    Dobra juz to rozwiazalem ja mam wersje pro ktora ma USB 2.0 a bios ktory wgralem to nie obsluguje tego
    Wgralem inny bios ze strony producenta do wersji pro i juz dziala i dysk tez smiga :)
    Dzieki za odp!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po aktualizacji BIOS-u płyty ECS K7S5A Pro w celu obsługi dysku 160GB, porty USB przestały działać. Problem wynikał z braku odpowiednich sterowników kontrolera USB, które należy zainstalować z dołączonej płyty CD. Sterowniki te inicjują porty USB niezależnie od podłączonych urządzeń. Dodatkowo, w BIOS-ie musi być włączona obsługa USB. W przypadku wersji Pro z USB 2.0, zastosowany BIOS nie obsługiwał tego standardu, co powodowało brak wykrywania urządzeń USB. Po wgraniu właściwego BIOS-u ze strony producenta, kompatybilnego z wersją Pro i USB 2.0, porty USB zaczęły działać poprawnie, a dysk 160GB został rozpoznany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA