logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak Allegro rozpoznaje urządzenie? Zawieszenie konta przy zmianie IP i danych

kaszuk 21 Paź 2012 17:36 2394 16
REKLAMA
  • #1 11435093
    kaszuk
    Poziom 2  
    Witam,
    Mam następujący problem, allegro zawiesiło mi konto nie mogę logować się u siebie ze swojego IP. Próbowałem logować się na innych kontach, na zupełnie inne adresy w innych sieciach, też po jakimś czasie zawieszali, a wystawiałem zupełnie inne rzeczy i wpisywałem inne dane do PayU, cookies też czyściłem. Dodam, że cały próbowałem logować się z tego samego laptopa. Dochodzę do wniosku, że rozpoznawali mnie po Windowsie, czy tak może być, czy oni mogą mieć jakiś inny sposób na rozpoznanie że ja to ja.
  • REKLAMA
  • #2 11435101
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2678
    Jeżeli cię blokują to musiałeś złamać regulamin lub nawet prawo.
  • #3 11435171
    kaszuk
    Poziom 2  
    Zwlekałem z prowizjami, mam nadzieję , że uda mi się to wyjaśnić.
    Ale po prostu ciekawi mnie jak oni to robią, ,że blokują mnie gdy używam tego samego komputera na różnych kontach w różnych sieciach.
  • #4 11436633
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Spróbuj wyczyścić _wszystkie_ ciasteczka z przeglądarki.
  • REKLAMA
  • #5 11436975
    mmmaras
    Poziom 11  
    Ocena: 36
    Kolego nie masz co zwlekać - napisz maila z zapytaniem do tego serwisu. Z reguły dostaniesz odpowiedź w ciągu 48h i sprawa powinna być załatwiona :)
  • #6 11440484
    e-xtech
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    kaszuk napisał:
    Zwlekałem z prowizjami, mam nadzieję , że uda mi się to wyjaśnić.
    Ale po prostu ciekawi mnie jak oni to robią, ,że blokują mnie gdy używam tego samego komputera na różnych kontach w różnych sieciach.

Blokują Ciebie na podstawie MAC adresu karty sieciowej i tyle - w niektórych karat można zmienić numer mac - może w Twojej też się da - musisz sprawdzić ...
  • #7 11440506
    farjat
    Poziom 22  
    Ocena: 48
    e-xtech napisał:
    Blokują Ciebie na podstawie MAC adresu karty sieciowej i tyle - w niektórych karat można zmienić numer mac - może w Twojej też się da - musisz sprawdzić ...

To mówisz, że komputer wewnątrz sieci jest widoczny na zewnątrz i to na dodatek widać MAC?
    W tej sytuacji co autor, to tylko na podstawie ciasteczek.
  • #8 11440713
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    e-xtech napisał:

Blokują Ciebie na podstawie MAC adresu karty sieciowej i tyle

Proszę nie wprowadzać w błąd - adresy MAC są widoczne tylko obrębie sieci LAN.
    W Internecie są tylko adresy MAC interfejsów routerów połączonych bezpośrednio między sobą.
  • #9 16454448
    masakra_a
    Poziom 15  
    Przepraszam za odkopanie starego tematu ale nie widzę sensu zakładania nowego.

Nie sądzę aby tylko ciasteczka rozwiązały problem wykrywania komputera przez allegro. Korzystałem z nowej przeglądarki zainstalowanej specjalnie na potrzeby allegro i mimo wszystko zostało to zauważone. Wydaje mi się, że jednak w jakiś sposób są w stanie zdobyć jakiś "ID" urządzenia, który wiąże komputer z użytkownikiem.
  • REKLAMA
  • #11 16455523
    masakra_a
    Poziom 15  
    Hmm... nigdy wcześniej o tym nie słyszałem... Chyba muszę więcej wiedzy zdobyć ;)
    Myślisz, że to jest przyczyna? Czyli format dysku i nowy system powinien rozwiązać problem...
  • REKLAMA
  • #12 16455525
    bogiebog
    Poziom 43  
    Usuń cookies z adobe flash-a.
  • #13 16455528
    masakra_a
    Poziom 15  
    Tak zrobię. Instrukcja w sumie jak na tacy podana ;)
    Dzięki!

Dam znać jak efekty
  • #14 16480128
    kazek31
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    Nie wiem ja potrafiłem zalegać miesiącami z prowizją jedną czy drugą ale mi nigdy nie blokowali konta.
  • #15 16493152
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 16493159
    bogiebog
    Poziom 43  
    jurek.adam napisał:
    ale chronią się przed tymi, którzy zakładają wiele kont i podbijają sobie licytacje.

hmmm... prowizja allegro chyba zależy od wysokości aukcji ?
    znaczy allegro stara się aby za dużo _NIE_ zarobić ?
  • #17 16493169
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zablokowaniem konta na Allegro, które występuje po zmianie adresu IP i logowaniu z różnych kont na tym samym laptopie. W odpowiedziach poruszane są różne metody identyfikacji użytkowników przez Allegro, w tym wykorzystanie ciasteczek przeglądarki oraz adresu MAC karty sieciowej. Użytkownicy sugerują, że Allegro może stosować bardziej zaawansowane techniki, takie jak identyfikacja urządzenia, co może obejmować unikalne identyfikatory. Wskazówki dotyczące rozwiązania problemu obejmują czyszczenie ciasteczek oraz kontakt z obsługą klienta Allegro.
REKLAMA