logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrozumieć działanie układu asynchronicznego modulo 3?

Crash90 21 Paź 2012 19:28 1992 5
REKLAMA
  • #1 11435660
    Crash90
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie,
    W zadaniu na następne laboratoria mam do wykonania pewne układy asynchroniczne. Chciałem zadać parę ogólnych pytań, bo mam problem z wystartowaniem.

1. Zad 4a z załącznika: nie bardzo rozumiem na jakiej zasadzie ma to działać, ale zdaje się, że dużo mówią o tym załączone do zadania przebiegi. Mam mętlik w głowie, jako że jestem świeżo po zadaniach z licznikami scalonymi, których działanie potrafiłem sobie przyswoić, a był wśród nich także licznik modulo - pewnie niewiele ma to ze sobą wspólnego. Modulo 3 - zlicza do 2 i na 3 powinien do stanu 00, ale nie wiem jak to przełożyć na podane przebiegi.

2. W pewnej książce udało mi się odszukać schemat as. licznika mod 3, ale coś czuję, że nijak się to ma do tego, co faktycznie mam zrobić. Prosiłbym o sprostowanie.

Z góry dziękuję za każdą pomoc/wskazówki, które pozwolą mi wystartować z przygotowaniami do laboratoriów :)

• REKLAMA
  • #2 11437244
    kondziu jah
    Poziom 33  
    Ocena: 122
    Znalazłeś licznik trzybitowy (trzy wyjścia). Przerób go na dwubitowy.
  • REKLAMA
  • #3 11438014
    Crash90
    Poziom 2  
    Uklad ma miec jedno wejscie i jedno wyjscie - dwubitowy posiadalby 2 wyjscia, wtedy uklad nie spelnialby wymogow zadania, myle sie?
  • REKLAMA
  • #4 11438136
    yokoon
    Poziom 29  
    Ocena: 144
    Witam.
    Zastosuj układ UCY7493 lub 7490 odpowiednio łącząc.
  • REKLAMA
  • #5 11438696
    Crash90
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedzi, choć pytałem o bardzo początkową fazę projektowania - z realizacją powinienem sobie jakoś poradzić.

Czy moje rozumowanie jest dobre: wg przebiegów potrzeba by 9 stanów. Czy jeśli w taki właśnie sposób, po stworzeniu grafu, zminimalizowaniu go i zrobieniu zadania wg niego, będzie ono zrealizowane? Szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem w jaki sposób układ ma zliczać to modulo 3, chodzi o sam sens, ideę - a nie stricte w jaki sposób to ma zostać zrobione.

• #6 11438807
    kondziu jah
    Poziom 33  
    Ocena: 122
    >Uklad ma miec jedno wejscie i jedno wyjscie - dwubitowy posiadalby 2 wyjscia
    z czego tylko jedno użyjesz (podłączysz do kolejnego układu lub zakończysz z łączem)

>wg przebiegów potrzeba by 9 stanów
    Nie. Nie sugurej się do końca tym rysunkiem, a przynajmniej nie tak, jak to robisz.

Stwórz i zasymuluj dowolny układ zliczający impulsy, Jak go ogarniesz, to bez problemu skrócisz go do modulo 3.
    Zmianę zbocza wyzwalania sygnału, jeśli będzie potrzeba, można uzyskać poprzez negację.
REKLAMA