logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asynchroniczny licznik mod 100 na układach UCY7490 - informacje do pracy dyplomowej

mejdej_skc 15 Lut 2005 10:29 10626 23
REKLAMA
  • #1 1230366
    mejdej_skc
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam!

Szukam wszystkich informacji na następujący temat: Asynchroniczny licznik cyfrowy modulo 100 zbudowany na układach scalonych UCY7490 z serii TTL. (Licznik ten jest zbudowany na dwóch dekadach połączonych łańcuchowo.) Informacje potrzebne mi są do pracy dyplomowej, tak więc będę bardzo wdzięczny za wszystkie.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 1230419
    Kapusta
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Cała odpowiedż mieści się w temacie. Weź kartę katalogową 7490. Wyjście A ukłądu połącz z wejściem B, a wejścia R0 i R9 zdezaktywuj (połącz z masą - one chyba nie są odwracające) - tak powstaje licznik mod 10. Drugi układ łącz identycznie. Wejście A drugiego połącz z wyjściem D pierwszego. To jest już licznik mod 100. Zliczane impulsy podaje się na wejście A pierwszego układu, a stan licznika można odczytać w kodzie BCD z wyjść ABCD układów jako 2 cyfry (pierwszy układ - młodsza cyfra, drugi - starsza).
  • REKLAMA
  • #3 1230545
    mejdej_skc
    Poziom 11  
    Schemat posiadam (narysowany odręcznie na kartce ale mam). Teraz mam problem, ponieważ mam wykonać płytke w ten sposób aby elementy były po stronie ścieżek (według schematu ideowego: model licznika z dekoderem (UCY 7447) kodu BCD na kod wyświetlacza 7 segmentowego, z wyświetlaczem składającym się z dwóch wskaźników cyfrowych i zasilaczem E=5V). I nie wiem jak to rozrysować (wolałbym to wydrukować, wtedy będzie łądniejszy efekt) Słyszałem że są programy, w których po narysowaniu schematu można uzyskać wygląd ścieżek. Jeśli wiecie jak się nazywają to bym prosił o podanie.

Jeśli macie jakieś info na temat liczników to możecie przesyłać na maila (michal.skc(małpka)wp.pl), wysyłajcie wszystko co tylko wiąże się z moim tematem. Z góry wielkie dzięki.
  • REKLAMA
  • #5 1253482
    Kapusta
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Kasuje się przez podanie jedynki logicznej na R01, R02.
  • #7 1259182
    Buszra
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Należy połączyć wy przeżutnika D noga 11 z wej nastepnego noga 14 tak mozna szeregowo łączyć ile się chce powyzej 8 nie ma sensu bo TTL-ki pracują w wykonaniu LS do 30 MHz. Polecam ksiązkę "Elektronika łatwiejsza niz przypuszczasz - Technika cyfrowa" dawno to wydano ale powinna być w biblotece.
  • #9 1259858
    lordac
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    a może mi ktoś wytłumaczyć gdzie stosuje się liczniki asynchroniczne bo jakoś nie bardzo to mogę pojąc.
  • #10 1262994
    Buszra
    Poziom 14  
    Do mastera9 4511 to nie licznik tylko dekoder kodu BCD (jaki ma na wyjsciu licznik) i zatrzaski (pamięć 4X1bit). 4520 ma w sobie 2 liczniki czyli należy połączyć 4520 z doma 4511 i mamy dwu cyfrowe sterowanie LCD.

Do lordac licznik asynchroniczny to szeregowy a synchroniczny to równoległy.
    Licznik asynchroniczny np połączone 4 przrżutniki jeden za drugim (7490) ma prostą budowę i tę zaletę ze tylko pierwszy przezutnik pracuje z największą częstotliwością.
  • #11 1298180
    mejdej_skc
    Poziom 11  
    Prace nad pracą dyplomową jakoś idą do przodu, ale potrzebuje informacji na temat wyświetlacza Kingbright SA10-21GWB, tzn jak u niego są wyprowadzenia. Szukałem w necie i nigdzie nie znalazłem, chyba że ma takie jak w innych, czyli: 1-e, 2-d, 3-NC, 4-c, 5- , 6-b, 7-a, 8-Ucc, 9-f, 10-g.
  • #12 1320200
    Buszra
    Poziom 14  
    Jak niewiesz wyprowadzen to można to łatwo sprawdzić. Bierze się zasilacz np. 5V i rezystor 220 om szeregowo. Czasami od tyłu widać doprowadzenia. Szuka się anody tak jak by się sprawdzało omomierzem no i każdą diodę.
  • #13 1320241
    mejdej_skc
    Poziom 11  
    Już wiem jak są wyprowadzenia, zapomniałem napisać tego na elektrodzie, sprawdzałem to w podobny sposób jaki podałeś. Ale dzięki za odpowiedź.
  • #14 1322337
    Buszra
    Poziom 14  
    Ja zrobiłem taki częstotliwosciomierz TTL do 30MHz.
    Załączniki:
    • Częstotliwościomierz.jpg (749.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #15 1324735
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    lordac napisał:
    a może mi ktoś wytłumaczyć gdzie stosuje się liczniki asynchroniczne bo jakoś nie bardzo to mogę pojąc.
    Tam gdzie potrzeba podzielić częstotliwość, a przesunięcia między zboczami impulsów nie są krytyczne.
  • #16 1468688
    mejdej_skc
    Poziom 11  
    ale dawno tu nie zaglądałem.... przez ten czas zmontowałem juz prace, ale jest taki jeden drobny szczegół tzn dwa szczegóły. Po pierwsze, podczas zadawania impulsów często przerzuca o 2 albo i więcej, a druga sprawa to jest to że jak chce zmierzyć gdzieś napięcie i dotkę masy albo punktu względem którego mam mierzyć to potrafi się licznik wyzerować. Może wiecie w czym tkwi problem.
  • #17 1469580
    elektryk
    Poziom 42  
    mejdej_skc napisał:
    Po pierwsze, podczas zadawania impulsów często przerzuca o 2 albo i więcej, a druga sprawa to jest to że jak chce zmierzyć gdzieś napięcie i dotkę masy albo punktu względem którego mam mierzyć to potrafi się licznik wyzerować. Może wiecie w czym tkwi problem.

1. Drgania styków
    2. Bład montażu, brak filtracji zasilania, ew ładunki elektrostatyczne.
  • #18 1575438
    Oksy
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Czy się da, no i w jaki sposób zmusić licznik UCY7490 do zliczania w dól
  • #19 1575820
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 692
    Nie da się 7490 liczy tylko w górę ! Zastosuj licznik rewersyjny 74LS192 (oczywiście jest inny układ końcówek i obudowa DIP16 zamiast DIP14)
  • #20 1645160
    elektryk
    Poziom 42  
    Oksy napisał:
    Można mu zanegować wszystkie wyjścia i będzie liczyć w dół.
  • #21 1645893
    Oksy
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Dzięki za podpowiedź, ale już rozwiązałem problem (zastosowałem licznik 4029)
  • #22 4501941
    Punto90
    Poziom 11  
    nie wiedziałem gdzie to napisac a naprawde potrzebuje pomocy mam zadanie i potrzebuje wyjasnienia do czego słuza poszczegolne nozki układu ucy7490 pilnie jest mi to potrzebne gdyby ktos mogł pomóc proszę!
  • #24 4502089
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    elektryk napisał:
    Oksy napisał:
    Można mu zanegować wszystkie wyjścia i będzie liczyć w dół.

nieprawda. Po negacji i po wyzerowaniu pojawi się na wyjściach stan 1111, a to jest wartość poza przedziałem legalnych stanów jednodekadowego licznika BCD.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy asynchronicznego licznika modulo 100 opartego na układach scalonych UCY7490 z serii TTL, złożonego z dwóch połączonych łańcuchowo liczników dekadowych. Licznik mod 10 uzyskuje się przez połączenie wyjścia A z wejściem B oraz dezaktywację wejść resetujących R0 i R9. Drugi układ 7490 łączy się identycznie, a wejście A drugiego układu podłącza się do wyjścia D pierwszego, co tworzy licznik mod 100. Zliczanie impulsów odbywa się na wejściu A pierwszego układu, a stan licznika odczytuje się w kodzie BCD na wyjściach ABCD obu układów, reprezentujących dwie cyfry. Resetowanie licznika realizuje się przez podanie stanu wysokiego na wejścia R01 i R02. Wskazano, że licznik 7490 liczy tylko w górę; do liczenia w dół należy zastosować licznik rewersyjny, np. 74LS192 lub 4029. Poruszono także kwestie projektowania płytki drukowanej z elementami po stronie ścieżek oraz programów do automatycznego generowania ścieżek z schematu. Wskazano na problemy praktyczne, takie jak drgania styków, brak filtracji zasilania i ładunki elektrostatyczne, które mogą powodować błędy licznika i niezamierzone zerowanie. Omówiono również zastosowanie dekoderów BCD na wyświetlacze 7-segmentowe, np. UCY7447 i 4511, oraz kwestie kompatybilności układów CMOS do zasilania 9V. Podano link do materiałów edukacyjnych dotyczących układu UCY7490 oraz opis wyprowadzeń wyświetlacza Kingbright SA10-21GWB. Liczniki asynchroniczne opisano jako układy szeregowe z prostą budową, gdzie tylko pierwszy przerzutnik pracuje z najwyższą częstotliwością, co ogranicza maksymalną częstotliwość pracy do około 30 MHz w technologii TTL LS.
REKLAMA