logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór oświetlenia LED czy halogen dla sufitu ozdobnego przy ścianie?

matej_mlody 21 Paź 2012 21:17 1794 5
  • #1 11436286
    matej_mlody
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam. Chciałbym się poradzić odnośnie wyboru oświetlenia do tzw. sufitu ozdobnego przy krawędzi ściany. Wiem, że temat led i halogenów był walkowany wiele razy ale zazwyczaj chodziło tam o całościowe oświetlenie pomieszczeń. Mi zależy jedynie na ozdobnym, klimatycznym oświetleniu. Zastanawiam się między halogenami a LED. Jeśli zdecyduję się na LED to jaką opcję lepiej wybierać na 230V czy 12V ? Proszę o poradę jaki rodzaj oświetlenia najlepiej wybrać w tym przypadku. Pod lampkami będzie sofa i stolik. Zatem LED, halogen, 12, 230V ? Liczę na normalną odpowiedź :)
  • #2 11436598
    Lukalago
    Poziom 26  
    Ocena: 71
    W tym przypadku zastosował bym instalację na 230V.
    Oprawki z mocowaniem GU10 (spory wybór "żarówek" LED)
    Jeśli chodzi o tzw. klimat to polecam "żarówki" LED np. 3x1W lub 1x3W (lub więcej) o wąskim kącie padania światła np 45-60st. Temperatura barwowa światła wg upodobań - osobiście polecam barwę ciepłą.
  • #3 11436667
    matej_mlody
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    A co ze skokami napięcia ? jeśli się zdarzą to nie zabiją one ledów? w końcu transformator na 12V jakoś to hamuje. Bynajmniej gdzieś tak czytałem. Sprawdzę te żarówki. dziekuję za informacje
  • #4 11437370
    Lukalago
    Poziom 26  
    nie zabije, żarówki mają wbudowany driver.
  • #5 11449188
    ledigo
    Poziom 1  
    Witam,

Ja polecam żarówki o szerokim kącie świecenia - najlepsze są z diodami SMD5050 i ciepłą barwą światła. Co do napięcia 230V i wtyku GU10 zgadzam się z poprzednimi postami. Takie żarówki może Pani kupić w moim sklepie na [url=http://www.ledigo.pl]. Wkrótce będziemy mieli też żarówki takie jak wcześniej ktoś polecał 4x1W ale ja bym je polecił do podświetlenia ozdobnych wąskich i wysokich wnęk.

Pozdrawiam,
    Jarosław Lipiński
  • #6 11449233
    Lukalago
    Poziom 26  
    Szeroki kąt świecenia jest dobry ale tylko nad blatem w kuchni. W sufitach podwieszanych, w łazience czy w pokoju się nie nadają.
    Duży kąt (120st) powoduje, że jasno jest tylko w obrębie sufitu, na podłodze czy stole już jest ciemnica. Jeżeli chcemy uzyskać efekt taki jak daje klasyczny halogen to kąt max 60st.
REKLAMA