Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Netia - Stan Linii Netia.

MultiPhantom 22 Oct 2012 14:41 2280 15
    MultiPhantom
    Level 9  
    Witam ! Proszę o sprawdzenie stanu linii pod kątem podłączenia Netii 20 Mb . Czy taka prędkość w ogóle jest możliwa (synchro itd) Proszę o odpowiedzi .

seb235
    Level 28  
    Spokojnie możesz brać opcje do 20Mbit/s, ja mam słabszą linie i poza godzinami szczytu spokojnie 19Mbit/s osiągam :)
    MultiPhantom
    Level 9  
    I mam pytanie ... bo chcę brać także IPTV (pakiet 86 kanałów) i w związku z tym :

- Czy stracę na transferze ?
    - Jeżeli tak to ile ?

Zadaje takie laikowe pytania bo 1 raz będę miał internet po "tel kablach" :)
    Dzięki za wcześniejszą odpowiedź ! :)

Ps. Jaki masz transfer w godzinach szczytu ?:)
    seb235
    Level 28  
    Na IPTV musisz liczyć -10Mbit/s od maksymalnej prędkości łącza, więc z zależności od pory dnia może być różnie, ja testowałem na swojej linii i dałem sobie spokój. Internet Netia, telewizja N, może jak uruchomią w mojej okolicy VDSL2 do 50Mbit/s to się skuszę ale przy ADSL2 w moim przypadku odpada :)

Niestety UPC w mojej okolicy nie ma także pozostaje postać i popłakać :D
    MultiPhantom
    Level 9  
    Aż 10 Mb ? :/ Także mam (po screenie zresztą widać) ADSL2+ ,ale sądziłem ,że max zabieranego łącza to Mniej więcej 2-4 Mb . :( Cóż ... u Mnie także UPC nie trybi ,a te całe kablówki to tylko za przeproszeniem głową w Mur . A nie powinno być tak ? :

Internet (do) 20 mb + 4 mb na linie IPTV ? (gdzieś wyczytałem ,ale wolę być obiektywnym) :)
    seb235
    Level 28  
    MultiPhantom wrote:
    Internet (do) 20 mb + 4 mb na linie IPTV ? (gdzieś wyczytałem ,ale wolę być obiektywnym) :)

Coś Ci się pomyliło, na ADSL2+ maksymalny transfer to 20Mbit/s na poziomie IP, jeżeli zamawiasz TV to w trakcje jego oglądania właśnie od tego twojego maxa odchodzi to co aktualnie zużywa telewizja.

Ale wiesz to zależy jak u Ciebie jest z zużyciem pasma w domu, ja mam tego sporo podłączone także Ciężko by było z TV chyba że bym przycinał dla reszty urządzeń pasmo :)
    MultiPhantom
    Level 9  
    Takie coś znalazłem:) : "ADSL2+ - umożliwia transmisję danych z prędkością około 24 Mb/s, na odległość nie większą niż 2 km. Technologia wykorzystywana w systemach TVoDSL i VOD. Najnowsza technologia wprowadzana w krajach Europy Zachodniej od 2004 roku, a w Polsce od 2005 roku. Umożliwia odbiór cyfrowych kanałów telewizyjnych i szereg usług multimedialnych."

Wiem ,że to brzmi tak jakbym chciał złamać to co Ty piszesz ,ale tak mam ( szukam , szukam i jeszcze raz szukam ) :)

Co do pasma to tak :

-1 komputer,żadnych smartów i innych pierdoł :)
    -1 telewizor :D
    seb235
    Level 28  
    ADSL2+ jest to 24Mbit/s na poziomie sprzętowym, tzn synchronizacja modemu, na poziomie IP czyli to co używasz łącze na komputerze masz maksymalnie 20Mbit/s właśnie przy tej synchronizacji.

Wiesz co jeżeli chodzi o jeden komputer na którym internet jest normalnie używany a nie torrenty 24/7 może i by dało rade. Polecam sprawdzić na http://skantarek.netia.pl/ ile wg nich wyciągnie twoja linia.

Pamiętaj także że profil TV na DSLAM zakłada większy "Target Margin" dzięki czemu łącze będzie stabilniejsze ale jakieś 2 - 3 Mbit/s słabsze od standardowego profilu dla internetu.
    MultiPhantom
    Level 9  
    Już wcześniej bywałem na skantarku i pokazywał 23 Mbit/s . Plus jeszcze miałem gdzieś zapodzianego screena z routera i pokazywał iż "zapinam" się także ciut powyżej 23 Mbit/s a Down Rate na 17 Mb . Wiem że pakiety CRC itd ,ale nigdy powyżej 15 (nawet gdy odepnę telewizję) nie ujrzałem :/ Dziś mają dzwonić z działu technicznego Netii :)

A tak jak już jestem przy Firmie Netia ... Firma bardzo dobrze się sprawuje , a technicy co podłączali to kawalarze jak nic :D Tylko ten problem z transferem :P
    seb235
    Level 28  
    Fakt na chwile obecną firma sprawuje się ok, internet działa 24/7 a w przeciągu roku sumarycznie internetu nie miałem maksymalnie 10 minut, dział techniczny w miarę pomocny i raczej nie ma problemu z ustawieniem sobie linii tak jak chce klient.

Poza tym dla mnie na plus jest fakt iż będąc na linii netii (CU) nie muszę mieć telefonu oraz nie płace żadnych opłat za utrzymanie łącza z tego tytułu + Netia Spot jest dzierżawiony bez dodatkowych opłat co miesiąc. Co na czysto daje mi 59,90/mc za internet, bo wg cennika orange płacił bym x2 :)

Dodano po 7 [minuty]:

MultiPhantom wrote:
    z routera i pokazywał iż "zapinam" się także ciut powyżej 23 Mbit/s a Down Rate na 17 Mb

Zbyt piękna interpretacja, to co piszesz 23Mbit/s to jest maksymalna możliwość lini przy sprzyjających warunkach, Down Rate 17Mbit/s oznacza pewnie iż w godzinach intensywnego używania internetu jest to mniej więcej bezpieczna synchronizacja dla twojego łącza. Najlepiej obserwować kilka dni jak to się zachowuje, a szczególnie już w weekendy kiedy ludzie w domu siedzą i się nudzą :)
    MultiPhantom
    Level 9  
    Także mam CU (na ich Linii) ... :)

A tutaj także parametry ,ale juz po podłączeniu NetiaSpota :)
    http://zapodaj.net/a6120b71da6c1.png.html

Popraw grafikę zgodnie z instrukcją.
    [witux]
    terrade
    Level 36  
    MultiPhantom wrote:
    Czy taka prędkość w ogóle jest możliwa (synchro itd)
    Już masz maksimum, ~15 Mb/s (na speedtestach 16, ale to nieprawda). Dlaczego tak słabo nie wiem, dzwoń niech sprawdzają linię, w każdym razie Margin 6 dB tu oznacza maksimum, potwierdzone przez 2 różne routery.

seb235 wrote:
    Spokojnie możesz brać opcje do 20Mbit/s, ja mam słabszą linie i poza godzinami szczytu spokojnie 19Mbit/s osiągam :)
    Czyli masz dużo lepszą.

MultiPhantom wrote:
    Aż 10 Mb ? :/ Także mam (po screenie zresztą widać) ADSL2+ ,ale sądziłem ,że max zabieranego łącza to Mniej więcej 2-4 Mb . :(
    Niestety nie wiem jak w Netii CU. W TP dawniej zabierało na sztywno 4000 dla SD, ok. 8000 dla HD, obecnie wydziera część wspólnego pasma i SD zajmuje 2 Mb/s. W Netii podejrzewam, że podobnie.

seb235 wrote:
    ADSL2+ jest to 24Mbit/s na poziomie sprzętowym, tzn synchronizacja modemu, na poziomie IP czyli to co używasz łącze na komputerze masz maksymalnie 20Mbit/s właśnie przy tej synchronizacji.
    Nieprawda, mam 3 obrazki dla 27410, 27235 i 27120 np.:

MultiPhantom wrote:
    Już wcześniej bywałem na skantarku i pokazywał 23 Mbit/s . Plus jeszcze miałem gdzieś zapodzianego screena z routera i pokazywał iż "zapinam" się także ciut powyżej 23 Mbit/s a Down Rate na 17 Mb.
    A co to znaczy? "Zapinam" i "down rate" to jedno i to samo. Max Rate to wyliczenia teoretyczne synchronizacji maksymalnej, w przypadku Netii CU powinno być blisko przy tym tłumieniu, a jak widać bardzo dużo brakuje.
    MultiPhantom
    Level 9  
    No właśnie dzwoniłem i jutro ma Technik zobaczyć co nie tak . Coś słyszałem o zmniejszeniu Marginu na rzecz Prędkości ... To możliwe ? Proszę ... Co mogę technikowi powiedzieć jak przyjedzie . (na kablach tel ) nie znam się kompletnie :/
    seb235
    Level 28  
    Wiesz co robi się takie rzeczy i faktycznie można mieć wtedy większą prędkość ale i mniejszą stabilność, tzn może wystąpić zrywanie itd ...

Poza tym przy profilu TV margines jest jeszcze wyższy także przemyśl sprawę bo wtedy to o obniżeniu go możesz zapomnieć :)
    MultiPhantom
    Level 9  
    Nie rozumiem 2 zdania . :/ 2 Marginy są :

1 na IP
    2 na TV ?

A jaki zysk bym otrzymał przy zmniejszeniu Marginu ? Oraz konsultant mówił ,że wszystko w porządku ,ale żądałem technika i go otrzymam ,aby sprawdził co nie tak z Linią .

PS. Margin skoczył na 8dB Down 9.10dB UP . Nie wiem czy to dobrze czy źle ...
    seb235
    Level 28  
    MultiPhantom wrote:
    Nie rozumiem 2 zdania . :/ 2 Marginy są :

1 na IP
    2 na TV ?

Nie, margines jest ustawiany na DSLAM i on dotyczy połączenia właśnie pomiędzy DSLAM <-> Twój modem, tutaj nie ma znaczenia ile usług ty masz uruchomionych, ale na profilu TV margines jest większy aby było łącze stabilniejsze i telewizja dobrze / płynnie działała. Jeżeli teraz masz synchronizacje w okolicach ~15 Mb/s to po włączeniu profilu TV spadnie ona do 13 - 12Mbit/s a co za tym idzie brania telewizji nie ma sensu, o ile w ogóle system pozwoli złożyć zamówienie :)

Zwróć uwagę ja u siebie normalnie wieczorami mam synchronizacje lekko powyżej 21Mbit/s a na profilu TV jak złapało 18Mbit/s to był cud.

Mylisz podstawową zasadę działania, to nie jest jak w kablówce że osobno masz sygnał dla TV i internet, tutaj wszystko korzysta z tej prędkości co modem wynegocjował z DSLAMem i nic więcej nie będzie. Tylko ciekawy jest fakt iż pomimo że masz lepszą linię masz gorsze parametry, u mnie wygląda to tak: