logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Listy polecone - doręczanie

12pawel 22 Paź 2012 14:43 1857 11
REKLAMA
  • #1 11438125
    12pawel
    Poziom 34  
    Ocena: 697
    Już kilka razy musiałem odbierać awizo mimo iż cały dzień byłem w domu. Chodzi mi o listy polecone dużego formatu. Kiedy przyszedłem na pocztę z awizo i zapytałem dlaczego list nie został dostarczony do drzwi, Pani bez zastanowienia powiedziała że list jest zbyt duży i listonosz nawet go nie brał z poczty.
    Czy Wam też zdarzają się takie sytuacje czy tylko u mnie listonosz jest taki leniwy? Czy poczta może tak nas olewać skoro przesyłka jest opłacona.
  • REKLAMA
  • #2 11438212
    mscgs24
    Poziom 21  
    Ocena: 65
    Też miałem kilkakrotnie taką sytuację, jednak zamówiłem skrzynkę i dostałem naklejkę od PP, że do tej skrzynki mogą być wrzucane listy polecone, bez mojego podpisu. Teraz listonosz nie ma wymówki :) Skrzynka co prawda kosztowała 115 PLN, ale ile czasu mi to zaoszczędzi i ile wiecej mam wygody :)
  • #3 11438460
    Dawid90u
    Poziom 23  
    Ocena: 86
    Moje osiedle obsługują dwa urzędy pocztowe. Jeden na osiedlu co donosi listy i małe paczki. I drugi urząd z innego osiedla, co to ma możliwość dowożenia większych paczek samochodem.
  • REKLAMA
  • #4 11438592
    12pawel
    Poziom 34  
    A poczta ma obowiązek dostarczania listów poleconych dużych formatów do drzwi czy może zostawiać tylko awizo. Nie wiem czy mogę walczyć na poczcie o to by listonosz donosił przesyłki każdych rozmiarów, a nie zostawiał w urzędzie a ja później miał stać 1h przy odbiorze.
  • REKLAMA
  • #5 11438655
    janusz27
    Poziom 30  
    Ocena: 73
    Po ostatnich przebojach jakie miałem z PP powoli mam jej dość. Ale może od początku. Paczka została nadana w poniedziałek jako priorytet. Czekam sobie na nią grzecznie wtorek, środę, w czwartek już nie wytrzymałem i poprosiłemnadawcę o numer przesyłki. Patrzę na stronę trackingu poczty a tam co?! We wtorek był listonosz, zostawił awizo i sobie poszedł. Żeby było śmieszniej we wtorek byłem w domu i żadnego awizo w skrzynce nie było. Więc pogoniłem na pocztę i kierowniczka poczty dostała zj....kę od góry do dołu. Na koniec zapytałem się czy żeby u nich pracować to trzeba mieć niższe IQ niż do straży miejskiej. Ale to nie koniec historii. Awizo pojawiło się u mnie w skrzynce w piątek z datą wtorkową......
    Ale to nie koniec przebojów z pocztą. Współlokatorka też dostała awizo, tylko że było ono nie w skrzynce, ale wciśnięte w domofon na zewnątrz.

Ludzie w zasadzie to my płacimy poczcie za to, że oni tylko przyjdą "zostawią awizo", pod warunkiem, że zostawią a my sami musimy gonić na pocztę odebrać przesyłkę tylko dlatego, że im się nie chce ich nosić.
    Już nie raz miałem sytuację, że awizo znajdowało się w skrzynce z datą wsteczną tak o dzień lub dwa. Nie wspominając o tym, że listonosz nawet nie sprawdza czy ktoś jest w domu tylko z marszu awizo. I te ich godziny pracy - dostarczanie przesyłek i paczek poleconych w godzinach 10-13 kiedy to wiadomo, że wszyscy są w pracy i ni jak nie idzie nikogo zastać w domu.
  • #6 11438985
    c4r0
    Poziom 36  
    Ocena: 565
    Mi się też to parę razy zdarzyło. Oczywiście nie powinno tak być i mnie to też denerwuje. Ale jakie są w Polsce realia to wiemy, zwłaszcza w państwowych firmach jaką jest poczta (chyba). Listonosz powinien wszystkie przesyłki doręczyć, ale jak się trafi dzień że jest ich po prostu za dużo to co ma biedak, taczką te przesyłki wozić? Powinni zatrudnić drugiego, ale...
  • REKLAMA
  • #7 11439290
    janusz27
    Poziom 30  
    Tylko do doręczania listów jest jeden a do paczek drugi. Ten drugi ma do dyspozycji samochód, którym rozwozi paczki :]
  • #8 11439367
    12pawel
    Poziom 34  
    janusz27 napisał:
    Tylko do doręczania listów jest jeden a do paczek drugi. Ten drugi ma do dyspozycji samochód, którym rozwozi paczki :]

Masz rację z paczkami. Ja jednak mówię o listach poleconych które musi nosić "zwykły" listonosz. Ja rozumiem że jak dostanie 10 listów 20x20x10cm to ciężko mu się z tym zabrać ale czy jeśli zamawiamy jakąś usługę na poczcie to wymagamy by była wykonana w 100%. Co jeśli lekarze leczyli by tak jak listonosze noszą listy.
  • #9 11439444
    c4r0
    Poziom 36  
    Ocena: 565
    12pawel napisał:
    Co jeśli lekarze leczyli by tak jak listonosze noszą listy.
    A w NFZ-cie tak nie leczą? :P Wszystko fajnie działa tylko albo termin za rok albo budżet się skończył, albo to i to :P Szczerze mówiąc, to wydaje mi się że na poczcie sytuacja jest znacznie lepsza niż w służbie zdrowia, gdzie tak samo możesz powiedzieć że skoro płacisz to i wymagasz...
  • #10 11439694
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    Podobno maja mieć listonosze płacone za skuteczność doręczeń.
    Ja na moją listonoszkę nie mogę narzekać .
  • #11 11439958
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1187
    12pawel napisał:
    janusz27 napisał:

Masz rację z paczkami. Ja jednak mówię o listach poleconych które musi nosić "zwykły" listonosz. Ja rozumiem że jak dostanie 10 listów 20x20x10cm to ciężko mu się z tym zabrać ale czy jeśli zamawiamy jakąś usługę na poczcie to wymagamy by była wykonana w 100%. Co jeśli lekarze leczyli by tak jak listonosze noszą listy.

Prawda jest taka, że to sama poczta jest chora. Listonosze radzą sobie jak mogą by pogodzić obowiązek doręczania przesyłek z realiami.
    Zajrzycie kiedyś do torby (sorry, u mnie mają wózki na kołach) listonosza. Spróbujcie ją podnieść czy pociągnąć.
    Poczta ciągle zwiększa rejony listonoszom (zwalniając jednych i dając ich rejony drugim). Każe nosić różne reklamówki (za które firma ma płacone) itd.
    W rezultacie w torbie listonosza zaczyna po prostu brakować miejsca na paczki i listy. Do nas dostarcza jeden list. Ale w torbie ma ich tysiąc, a na poczcie zostawia drugi. I jak się nie postara to albo zwolnią jego i dadzą te listy jego kolegom, albo zwolnią jego kolegę i jemu dadzą te tysiące, bo akurat rejony sąsiadują.

Poczta jako instytucja jest chora i skostniała. Wiecie, że panie z okienka MUSZĄ sprzedać określoną ilość tych dziadostw (długopisy, breloczki i inne g...) wystawionych w okienku, co tydzień i co miesiąc? Jak nie mają "obrotu" tym g... to poczta im wchodzi na pensje.

Na poczcie można wypłacić pieniądze na kartę płatniczą, ale nie można za usługę tę samą kartą zapłacić.

Ta patologia się skończy dopiero jak poczta padnie.
    Rada jest dla klienta jedna.
    Zaprzyjaźnijcie się z listonoszem. :) Jak zacznie was kojarzyć jako przyjazne adresy, to dla was zabierze listy, a dla mniej przyjaznych weźmie awiza. :)

Inaczej nie wygracie.
    A skrzynki z nalepkami raczej się nie sprawdzą. Ideą listu poleconego jest potwierdzenie jego doręczenia. Naprawdę myślicie, że jakiś urząd zrezygnuje z potwierdzenia?
  • #12 11440413
    janusz27
    Poziom 30  
    Wiecie jak na poczcie wygląda formularz, na którym składa się skargę na listonosza? Ja dostałem taki formularz w postaci czystej kartki w kratkę - jak to zobaczyłem to mi witki opadły i powiedziałem, że dziękuję za taki "formularz" i wystosuję odpowiednie pismo w odpowiedniej formie jak przystało na człowieka cywilizowanego.

Swoją drogą lepiej jest wypisać 50 awiz w urzędzie pocztowym na kolanie co to podejrzeń by nie było i poroznosić je w godzinach 10-13, bo wtedy nikogo nie ma w domu. Niech klient łaskawie do nas przyjdzie postoi w kolejce 1,5h, bo nam się nie śpieszy z pracą. No ch....ra płacę to wymagam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem doręczania listów poleconych dużego formatu przez pocztę. Użytkownicy skarżą się na sytuacje, w których listonosze zostawiają awiza zamiast dostarczać przesyłki do drzwi, co prowadzi do frustracji i konieczności osobistego odbioru na poczcie. Niektórzy użytkownicy podjęli działania, takie jak zakup skrzynki na listy, która umożliwia doręczanie bez podpisu. Wskazano na różnice w obsłudze między różnymi urzędami pocztowymi oraz na problemy organizacyjne w Poczcie Polskiej, które wpływają na jakość usług. Użytkownicy wyrażają również wątpliwości co do obowiązków listonoszy oraz jakości obsługi klienta.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA