logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

List polecony - może być nadawca anonimowy?

minimaxi 19 Lut 2022 13:55 15054 20
REKLAMA
  • #1 19893356
    minimaxi
    Poziom 15  
    Ocena: 119
    Ponieważ zamknięto mi już poprzedni podobny wątek, a odpowiedzi błądziły, to obecnie sformułuję pytanie zdecydowanie konkretnie wprost: Czy list polecony może mieć anonimowego nadawcę? Tzn. brak nazwy nadawcy na kopercie z przodu, z tyłu, z boku itp?

Wiem, że odbiór takiego listu może mieć charakter i konsekwencje prawne i nie mam obowiązku takiego listu odebrać, ale czy Poczta ma prawo taki list przyjąć od nadawcy, wysłać i jeszcze próbować mi wcisnąć odbiór anonima za pokwitowaniem?
  • REKLAMA
  • #2 19893692
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1042
    Każdemu przysługuje prawo odmowy przyjęcia przesyłki. Jeśli uważasz, że jakaś przesyłka jest podejrzana to odmawiasz jej przyjęcia. Adres nadawcy powinien być bo w jaki sposób można, w razie odmowy przyjęcia przesyłki zwrócić ją?
  • REKLAMA
  • #3 19893860
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 735
    Nie możesz zapytać u źródeł czyli na poczcie?
  • #4 19894180
    clubber84
    Poziom 38  
    Ocena: 1669
    Autorze.
    Odpowiem tobie ja na to pytanie:
    - Nie, nie musi być nadawcy na przesyłce poleconej z boku, z przodu, z tyłu czy na rogu.
    Nadawca widnieje na druku nadawczym tzw. eRce oraz na dołączonej do niej "zwrotce" (jeśli nadawca sobie ją zażyczy i oczywiście uiści za nią dodatkową opłatę).
    Na przesyłce poleconej widnieje jej numer w systemie pocztowym, który możesz wpisać pod tym adresem - link.
    Tam też będzie widniała informacja o nadawcy (w poprzednim twoim temacie jeden z kolegów już ci wyjaśnił ten sposób sprawdzenia nadawcy - dlaczego tego nie zrobiłeś?).
    Zapytano również, czy wrzucisz zdjęcie tej przesyłki z zamazanymi danymi adresata, więc pokaż zdjęcie.
  • #5 19894185
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 19894509
    gaskoin
    Poziom 38  
    Ocena: 102
    Wierzyłem, że wątek wróci... Nie mogłem spać po nocach, myśląc o tajemniczym liście.

minimaxi napisał:
    Wiem, że odbiór takiego listu może mieć charakter i konsekwencje prawne i nie mam obowiązku takiego listu odebrać
    Mylisz odbiór z doręczeniem, ale to kolega wyżej wyjaśnił. Odmowa = doręczono, ale nie odebrałeś.

minimaxi napisał:
    czy Poczta ma prawo taki list przyjąć od nadawcy, wysłać i jeszcze próbować mi wcisnąć odbiór anonima za pokwitowaniem?
    Jako usługodawca wręcz ma obowiązek przyjąć i milion zleceń na wysłanie tego samego listu do tej samej osoby. Jak to określasz "próba wciśnięcia" jest po prostu świadczeniem usługi, za którą ktoś zapłacił.
  • #7 19895197
    minimaxi
    Poziom 15  
    Panowie, przeczytajcie dokładnie pytanie, proszę. W złą stronę się kierujecie. Poczta uważa, że nadawca na kopercie powinien być, ale nic nie robi, jak udowodniłem, że właśnie na kopercie nie ma nadawcy. I w ogóle po co Wam foto koperty? Koperta jest biała, bez znaczka, z numerem, który oczywiście sobie odczytałem, ale on nie wskazuje nadawcy, tylko miejsce nadania przecież. Ja jak wysyłam polecony to Poczta każe mi wpisywać mój adres, więc jak to jest, są równi i równiejsi? Dyskusja ma ch-r ogólny, nie zamierzam się tutaj spowiadać z mojego pięknego życia. :)
  • REKLAMA
  • #8 19895271
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1042
    Papier wszystko przyjmie. Możesz napisać na kopercie np. tylko nr. skrytki pocztowej lub fikcyjny adres. Jak poczta sprawdzi? Przecież dowodu żądają tylko przy odbieraniu poleconego, a nigdy mi się nie zdarzyło aby to robili przy nadawaniu. Mnie natomiast prześladowano przez kilka lat poleconymi na mój adres, lecz adresatem była nieznana mi osoba. KILKA RAZY wyjaśniałem listonoszowi i byłem w UP aż w końcu sprawa ucichła. Ileż to razy tak się zdarzało, że ktoś podał fikcyjny adres zamieszkania, bo był taki obowiązek jednak np. osoba bezdomna nie posiada takiego, więc podaje fikcyjny (istniejący lub nie). Mnie też się to kiedyś zdarzyło, że w hurtowni karmy dla psów podałem fikcyjny adres (Dionizy Wilk ul. Leśna 12), bo bez tego nie chciano mi sprzedać towaru. Podałem imię psa i fikcyjne nazwisko oraz ulicę i wtedy dokonałem zakupu. Walka przeciętnego człowieka z biurokracją skazana jest na porażkę. Urząd potrafi wysłać powiadomienie (wezwanie itp.) na fikcyjny lub błędny adres i skutki prawne działają, a ich cofnięcie niejednokrotnie jest bardzo trudne lub wręcz niemożliwe.
    P.S.
    Odpowiadając na Twoje, tytułowe pytanie piszę - tak może. Pytanie jest retoryczne bo jeśli otrzymałeś taką przesyłkę to sam widzisz, że może.
  • #9 19895339
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 735
    Wątek jest do zamknięcia - przecież facet stworzył sam sobie problem z niczego i teraz się boi go rozwiązać. Już drugi wątek puchnie od piany, a pewnie po jego zamknięciu odbiorca poleconego założy kolejny z problemem "Znalazłem pustą kartkę w poleconym z brakiem danych nadawcy. Co robić?!?"
  • #10 19895521
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 19895718
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2469
    No cóż, brak regularnego wyprozniania powoduje skumulowanie toksyn.
    Które to toksyny idą coraz wyżej za klasykiem Zagłoba
    I efektem sa wydumane problemy
  • #12 19895784
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #13 19895832
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 19895855
    homo_sapiens
    Poziom 24  
    Ocena: 128
    Jarzabek666 napisał:
    Korporacje mają umowy z pocztą, wiec tylko widnieje numer umowy...

A było tak wesoło (czytałem oba tematy). Zepsułeś całą zabawę. :D
  • #15 19895907
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 19895980
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 19896090
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    Ocena: 1120
    minimaxi napisał:
    Ja jak wysyłam polecony to Poczta każe mi wpisywać mój adres, więc jak to jest, są równi i równiejsi?
    Tu raczej chyba jednak chodzi bardziej o "komputeryzację" przyjęcia przesyłki na poczcie. Pocztowy program tym zarządzający nie przyjmie (chyba) "niewpisanych" danych w odpowiednie rubryki programu. Musi być tam wpisana odpowiednia "formuła" aby można było przyjąć opłatę i "zaksięgować" nadaną, nadać przyjętą przesyłkę. Bez wpisanego adresu nadawcy (prawdziwy czy fikcyjny - nieistotne) nie da się tego zrobić...
    Ci co mają jakieś umowy z pocztą na wysyłkę są już "zanotowani" w systemie i wystarczy (może) tylko podanie numeru umowy...
  • #18 19896194
    minimaxi
    Poziom 15  
    Jeśli chodzi o Regulamin świadczenia usług powszechnych to wszystko jest jasne:
    Cytat:
    § 6
    1. Na przesyłce umieszcza się dane określające nadawcę i adresata oraz ich adresy. Wymóg oznaczenia
    informacją identyfikującą nadawcę nie dotyczy kartki pocztowej.

i PP to potwierdza, jednak gdy pokazuję co otrzymałem, to rozkłada ręce i nie wie jak z tego wybrnąć. Chyba procedura nie jest kompletna. Złożyłem skargę, zapewne jestem w sytuacji przegranej, ale zobaczymy jak zabrzmi bełkot uzasadnienia, bo PP przyczyniła sie w tym przypadku do tzw. anonimowego nękania - prawnik podciąga to pod nękanie.
    A sytuacja nie jest śmieszna, jak tu niektórzy sugerują, bo takich listów było już wiele i czas najwyższy z tym skończyć.

Numer Umowy dot. płatności a nie adresu nadawcy.
    Wątki otwarte przeze mnie zwykłem zamykać sam. :) Temat wg mnie nadaje się do HydePark, zwraca uwagę, ew. ostrzega innych przed przyjmowaniem takich nieprawidłowo opisanych listów.
  • #19 19896388
    gaskoin
    Poziom 38  
    Ocena: 102
    minimaxi napisał:
    ostrzega innych przed przyjmowaniem takich nieprawidłowo opisanych listów.
    Ale przed czym ostrzega? Weź nam zdradź o co chodzi bo emocje sięgają zenitu.
  • #20 19896415
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 19897124
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    Ocena: 551
    Tak na dobrą sprawę co by ci dało gdyby był adres na kopercie skoro nawet nie wiesz co w niej jest zawarte?

Tak ciężko otworzyć i zobaczyć co jest w kopercie?

Otwórz kopertę i podziel się z nami informacją co ona zawiera.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię możliwości nadania listu poleconego bez podania danych nadawcy. Uczestnicy forum wskazali, że zgodnie z regulaminem Poczty Polskiej, przesyłka polecona powinna zawierać dane nadawcy, jednak w praktyce zdarzają się przypadki, gdzie nadawca nie jest widoczny na kopercie. W przypadku odmowy przyjęcia takiej przesyłki, status przesyłki zmienia się na "doręczony", co może prowadzić do problemów prawnych. Użytkownicy podkreślili, że Poczta ma prawo przyjąć przesyłkę bez nadawcy, ale może to prowadzić do sytuacji nękania, co zostało zgłoszone przez autora wątku. Wskazano również na możliwość otwarcia przesyłki przez Pocztę w celu ustalenia danych nadawcy, jeśli te są nieczytelne lub brakujące.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA