logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

canon 7D - lampa błyskowa zablokowana po demontażu zewnetrznej lampy

jatar 23 Paź 2012 12:10 3105 4
REKLAMA
  • #1 11441251
    jatar
    Poziom 2  
    Witam, Mam Canona 7D, kupiłem do niego zewnętrzną lampę błyskową Metz 50, działa idealnie. niestety po demontażu lampy ze stopki nie działa lampa błyskowa wbudowana. Z poziomu Menu jest informacja, że zamontowana jest lampa zewnętrzna (choć jest zdemontowana), ponieważ lampa zewnętrzna jest jednak zdemontowana na poziomie Menu pojawia się informacja że lampa zewnętrzna jest wyłączona. Oczywiście po zamontowaniu lamy Metz i włączeniu jej na poziomie menu aparatu wszystko działa.Proszę o poradę jak uruchomić lampę wewnętrzną? prawdopodobnie zablokował się styk blokowany przez bolec z lamy podczas jej dokręcania w stopce.
  • REKLAMA
  • #2 11441426
    jarmat62
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Pod prawą blaszką na sankach jest bolec który prawdopodobnie się zablokował.Spróbuj delikatnie popukać w sanki aby odblokować jego położenie.Niektórzy też stosują metodę lekkiego uderzenia korpusem w parapet :)
    Podważ delikatnie tą blaszkę może się odblokuje.
  • REKLAMA
  • #3 11441448
    jatar
    Poziom 2  
    Dzięki, spróbuję choć parapet odpuszczam sobie
  • REKLAMA
  • #5 11523089
    jatar
    Poziom 2  
    witaj, niestety dogięcie blaszki nie pomogło, oglądałem także mocowanie mojego starego analogowego Canona jest tam mikro wyłącznik. W D& go nie widać choć są otwory pod mocowaniem lampy z oby stron, prawdopodobnie się zablokował i nie obejdzie się bez wizyty w serwisie.
REKLAMA