logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Corsa B - Wsteczny bieg w miejscu jedynki, trudności z wybieraniem biegów

nokiac6 25 Paź 2012 20:02 2040 8
REKLAMA
  • #1 11450118
    nokiac6
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Cześć.
    Ktoś się orientuję czego to będzie wina.
    Mam taką skrzynię biegów

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Chodzi o to że wsteczny mam tam gdzie mam pierwszy bieg
    A jedynka jest dosłownie 2mm w lewo i do góry w połowie "1" a "r"
    Można nawet powiedzieć że bliżej "1" jest niż "r" dosłownie ciutkę w lewo.

Kolega w golfie ma jedynkę normalnie w lewo i góra super lekko wchodzi i prosto ta skrzynia działa.
    Moja strasznie nie równo lata i Ciężko cokolwiek w niej wbić ;/.
    Dla tego że to moje pierwsze auto chciałbym żeby to było jak u niego.
    Jeszcze np wsteczny w golfie ma że musi dać na dół wajchę a ja tak jak pisałem wcześniej że tak gdzie jedynka ;/.

Nie wiem czy w oplach corsa B też nie powinno być albo do góry albo w dół wsteczny.

Czy ktoś może mi pomóc i to naprawić.
  • REKLAMA
  • #2 11450197
    blazej.1994
    Poziom 24  
    Ocena: 144
    Sworzeń na skrzyni biegów pewnie wyrobiony. Może nie wiesz też ale żeby włączyć wsteczny musisz pociągnąć do góry pierścień pod gałką.
  • REKLAMA
  • #3 11450438
    nokiac6
    Poziom 12  
    Właśnie u mnie to działa tak jak bym wbijał "1" to jest wsteczny nie muszę nić pociągać ;/
    A jedynka jest praktycznie do góry.
    U kolegi jest zupełnie inaczej że wszystko pięknie działa wiadomo gdzie co jest
    A tutaj wbić "1" to jest masakra.

Teraz nie wiem czy to wybierak jest czy może wodzi albo skrzynia
    To w corsie B żeby wbić wsteczny to trzeba w górę dawać czy co z tym pierścieniem

Pod gałką pierścień do góry nie słyszałem o ty może chodziło Ci o całą gałkę
  • #4 11450665
    blazej.1994
    Poziom 24  
    No musi być pierścień, nie widziałem opla bez:)
  • REKLAMA
  • #5 11450703
    nokiac6
    Poziom 12  
    Chodzi i o pierścień co jest w skrzyni co go nie widać
    Trzeba po prostu całą gałkę dać do góry i wbić wsteczny to samo co w golfie tylko tam jest na dół o to ci chodziło
  • Pomocny post
    #6 11450770
    blazej.1994
    Poziom 24  
    Żadnej gałki. Tylko taki mały okrągły pierścień, jak np w renault. Jedz do mechanika. Nie poradzisz sobie z tego co widać.
  • Pomocny post
    #7 11450892
    formant
    Poziom 15  
    Ocena: 56
    Powinien być pierścień pod gałką, dźwignia na foto wydaje się być niekompletna, zobacz tu: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    -na drugim rysunku - pierścień pod samą gałką, w celu włączenia R trzeba pociągnąć go do góry.
  • #8 11451095
    nokiac6
    Poziom 12  
    Tak pojadę a co muszę kupić żeby to było dobrze bo u mnie to nic takiego nie trzeba robić
    Czy to wina wybieraka
  • REKLAMA
  • #9 11451249
    Przemo9826
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2499

3.1.17. Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.

Na tym forum wymagamy minimum wiedzy na temat aut oraz minimum własnego wkładu w zlokalizowanie usterki.

Kosz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik opisuje problem z wybieraniem biegów w Oplu Corsa B, gdzie bieg wsteczny znajduje się w miejscu pierwszego biegu, co powoduje trudności w zmianie biegów. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z wyrobionego sworznia skrzyni biegów lub braku pierścienia pod gałką zmiany biegów, który jest niezbędny do włączenia biegu wstecznego. Wskazują również, że w Corsa B wsteczny bieg powinien być aktywowany przez pociągnięcie gałki do góry. Użytkownik planuje udać się do mechanika w celu naprawy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA