logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Corsa B 1.2 - Sprzęgło (6 razy w serwisie)

TomaszDan 18 Lut 2020 09:16 972 9
REKLAMA
  • #1 18477939
    TomaszDan
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Corsa B 1.2 / 2000r. 60tyś.
    Wszystko było ok, pół roku temu zaczęły się trudności ze zmianą biegów, najpierw z wstecznym a później i inne. Nie mogłem ich po prostu wrzucić, jakby coraz mniej odciągało tarcze. Pojechałem do mechanika, pociągnął linkę i powiedział że tarcza do wymiany, nie byłem przekonany bo sprzęgło się nie ślizgało. Za miesiąc znowu, pedał w podłogę, do serwisu - to samo. Za dwa miesiące - to samo. Za czwartym pojechałem do serwisu (innego niestety bo się przeprowadziłem) mówię - proszę wymienić sprzęgło. Nowa tarcza. I tu uwaga, bo tym razem zajęło to dwa miesiące i znowu. Coraz później zaczynało brać aż w końcu prawie wcale i musiałem gasić silnik żeby zmienić bieg na wsteczny. Pojechałem do nich, opowiedziałem im całą historię, oni podciągnęli sprzęgło i powiedzieli ze to normalne po wymianie ze trzeba wyregulować. Minął miesiąc - byłem w zeszły poniedziałek, trzy dni ok i znowu się zaczyna. Linka podobno jest ok. Na śrubę linki od strony skrzyni nakręciłem dwie nakrętki żeby się upewnić czy bloaktor się nie zsuwa. Auto jest w naprawdę dobrym stanie. Żadnych wycieków, zero korozji, nic nie stuka i szkoda by mi je zezłomować ale powoli mam dość.
  • REKLAMA
  • #2 18477952
    grzeskk
    Poziom 35  
    Ocena: 730
    A jak wygląda linka czy jest wyciągnięta że stale należy ją podciągać?
  • REKLAMA
  • #3 18478022
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6663
    TomaszDan napisał:
    proszę wymienić sprzęgło. Nowa tarcza
    TomaszDan napisał:
    zajęło to dwa miesiące

Jedź do polecanego mechasa i zmień klp. docisk i tarcz nie "czajna maj friend".

O czasie wymiany nie wspomnę.

Nowy zestaw prawidłowo założony wciska się palcem na pedale.
  • REKLAMA
  • #4 18478023
    TomaszDan
    Poziom 5  
    Nie zwracałem uwagi za pierwszymi pięcioma razami. Teraz bloaktor jest w połowie śruby. Sam to podciągnę i zobaczę co się będzie działo.
  • Pomocny post
    #5 18478036
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ale jak pedał siada to nie wina linki tylko bebechów w środku. Linki sie nie tyka latami jak jest wszystko ok z mechaniką.
  • REKLAMA
  • #6 18478048
    grzeskk
    Poziom 35  
    A mi to wygląda, że zgniła masa silnika i prąd zamyka się linką sprzęgła, a ta z nadmiaru ciepła wyciąga się (lub skraca pancerz).
  • Pomocny post
    #7 18478160
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Jak zgniła? Widziałeś mase w Corsa B?? Idzie z aku 35mm2 na silnik a konkretnie rozrusznik. To sie nie psuje.
  • #8 18478207
    grzeskk
    Poziom 35  
    Różne przypadki widziałem, a auto około dwudziestoletnie...
  • #9 18478217
    TomaszDan
    Poziom 5  
    Dodam, że mieszkam w Anglii więc auto miało bardziej umiarkowane warunki pogodowe, na prawdę jest w dobrym stanie, raczej nic nie pogniło. Podciagnałem linkę, pedał jest powyżej linii pedału hamulca, może jeszcze z 2 cm się da podciągnąć i koniec. A i tak bierze gdzieś w połowie. Tu znalazłem podobny problem, czy to może być docisk? https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2847115.html
  • #10 18487936
    LENIWIEC_PL
    Poziom 28  
    Ocena: 320
    Witam.
    TomaszDan napisał:
    Corsa B 1.2 / 2000r. 60tyś.

Raczej chciałeś powiedzieć 560tyś.
    TomaszDan napisał:
    Nowa tarcza. I tu uwaga, bo tym razem zajęło to dwa miesiące i znowu. Coraz później zaczynało brać aż w końcu prawie wcale i musiałem gasić silnik żeby zmienić bieg na wsteczny.

Samej tarczy nie powinno się wymieniać ponieważ przy przegrzanym docisku mogą być właśnie takie cyrki. Proponuję wymienić cały komplet czyli tarcza, docisk, łożysko oporowe oraz linkę sprzęgła. Po tym zabiegu powinno być dobrze. Zastosuj markowy komplet firmy sachs lub LUK. LUK tańszy.
    Przy wymianie powinno się sprawdzić czy wałek sprzęgłowy skrzyni nie ma luzu na boki. Przy okazji sprawdzić stan oleju w skrzyni.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik opisuje problemy z wymianą biegów w Oplu Corsa B 1.2 z 2000 roku, które zaczęły się pół roku temu. Po kilku wizytach w serwisach, gdzie wymieniano tarczę sprzęgła, problemy nadal się powtarzały. Mechanicy sugerowali regulację linki sprzęgła, jednak użytkownik zauważył, że pedał sprzęgła opada, co może wskazywać na problemy z dociskiem lub innymi elementami wewnętrznymi. Użytkownik podniósł linkę, ale problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują wymianę całego zestawu sprzęgła (tarcza, docisk, łożysko oporowe) oraz sprawdzenie stanu wałka sprzęgłowego i oleju w skrzyni biegów. Rekomendowane są markowe zestawy sprzęgła od firm Sachs i LUK.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA