logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Epson Stylus DX4850 - wykrywa przeszkodę podczas włączania

maattii 25 Paź 2012 23:57 1737 8
REKLAMA
  • #1 11451320
    maattii
    Poziom 9  
    Witam

Mam urządzenie wielofunkcyjne Epson Stylus DX4850. Jakiś czas temu po remoncie przestała pobierać papier ( nie była potrzebna, więc poszła w kąt). Zabrałem się za sprawdzenie co się tam w niej stało i przy pomocy starszych tematów rozkręciłem urzadzenie i doszedłem do kawałka drewna który zaklinował się i przez niego papier nie przechodził przez rolki do głowicy drukującej. Zanim doszedłem do tego miejsca, w akcie desperacji podczas rozbierania wnętrzności ręcznie przesunąłem głowicę na szynie... Po złożeniu najpotrzebniejszych części i włączeniu do zasilania głowica szybko przelatuje ze swojego miejsca spoczynkowego i lekko uderza w obudowę na drugim końcu szyny, po czym wraca się jakieś 10 cm i wyskakuje error odczytana pod systemem operacyjnym jako wykrycie jakiejś przeszkody wewnątrz urządzenia, co jak opisałem powyżej jest prawdą.
    Moje pytanie odnośnie tematu wysnuwam dopiero teraz: Czy ręczne przestawienie głowicy gdy urządzenie było wyłączone spowodowało jakieś nieznaczne przesunięcie początkowej pozycji głowicy na szynie? Czy gdy rozłączałem poszczególne tasiemki mógł się automatycznie jakiś błąd wykryć? Co może być powodem takiego działania?

pozdrawiam
    maattii
  • REKLAMA
  • #2 11451696
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1528
    A encoder karetki (taki przezroczysty pasek mocowany po obu stronach drukarki i przechodzący przez karetkę) nie został zerwany?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 11452986
    maattii
    Poziom 9  
    Jest w całości, jego nie ruszałem. Tylko (posłużę się już fachowo) karetkę przesunąłem o jakieś 10cm z jej miejsca początkowego, po czym zanim znów włączyłem zasilanie, sprowadziłem ją na swoje miejsce tak sądzę, aczkolwiek może teraz nie potrafię jej dosunąć na jej spoczynkowe położenie.
  • REKLAMA
  • #4 11454034
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    Położenie karetki podczas włączania drukarki nie ma znaczenia - i tak powinna się normalnie ustawić. Być może enkoder wyskoczył z czujnika znajdującego się z tyłu karetki lub też do tego czujnika dostał się jakiś brud.
  • #5 11458516
    maattii
    Poziom 9  
    Hmmm staram się go wyczyścić ponieważ jest taka możliwość, że się zabrudził. Mam jeszcze dodatkowe pytanie, czy szyna po której karetka się porusza powinna być nasmarowana jakimś mazidlem ułatwiającym jej się poruszanie, bo mam wrażenie że ma ona jakby jakiś opór kiedy się przemieszcza, aktualnie szyna jest zupełnie sucha.
  • #6 11458542
    konmaj
    Spec od drukarek
    Szyna nie powinna być sucha - fabrycznie jest ona nasmarowana czymś w rodzaju wazeliny i po dłuższym użytkowaniu raczej wymaga ponownego smarowania.
  • REKLAMA
  • #7 11458575
    maattii
    Poziom 9  
    mhmmm wyczyściłem enkoder, prawie "się świeci" żartobliwie mówiąc. Po włączeniu reakcja się zupełnie nie zmieniła ani na plus ani na minus. W poniedziałek będę mieć w pracy dostęp do przeźroczystej mazi, którą używam właśnie do smarowania podobnych szyn, także wtedy będziemy wiedzieć czy to chodzi może o tę nieszczęsną szynę.
  • #8 11461435
    konmaj
    Spec od drukarek
    Innym powodem takiej awarii może być problem z taśmą łączącą karetkę z płytą główną urządzenia - płyta nie dostaje odczytów ze wspomnianego czujnika. Przede wszystkim, trzeba sprawdzić, czy taśma jest dobrze podłączona do gniazd na płycie głównej.
  • #9 11470159
    maattii
    Poziom 9  
    Dziś nasmarowałem wazeliną techniczną całą szynę i karetka swobodnie się po niej już porusza bez jakichkolwiek przeszkód. Dzięki temu teraz wyraźnie widać w którym miejscu po włączeniu na moment się zatrzymuje i biegnie dalej aż zatrzymuje się na obudowie i po krótkiej chwili wraca się jakieś 6-7cm. Gdy karetkę ustawiam w innym niż początkowym położeniu to po włączeniu karetka bez zatrzymania biegnie taki sam kawałek jak z położenia początkowego (domyślnego).

Dziś nie miałem czasu, lecz już raz sprawdzałem czy poprawnie podpiąłem z powrotem 3 tasiemki biegnące od karetki do płyty głównej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z urządzeniem wielofunkcyjnym Epson Stylus DX4850, które po remoncie przestało pobierać papier. Po rozkręceniu urządzenia odkrył, że kawałek drewna blokował rolki. Po ręcznym przesunięciu głowicy, urządzenie zaczęło zgłaszać błąd wykrycia przeszkody. Użytkownik sprawdził enkoder karetki, który był w całości, oraz rozważał czyszczenie i smarowanie szyny, po której porusza się karetka. Po nasmarowaniu szyny wazeliną techniczną, karetka poruszała się swobodniej, ale problem z błędem pozostał. Zasugerowano również sprawdzenie taśmy łączącej karetki z płytą główną, co mogło wpływać na odczyty z czujnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA