logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jawa 175 - Jak poprawnie podłączyć zapłon CDI, by uzyskać iskrę?

pawlos600 26 Paź 2012 21:21 8331 19
REKLAMA
  • #1 11454002
    pawlos600
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    witam mam problem z podłączeniem zapłonu cdi. Wstawiłem go do jawy 175 pasuje ładnie. problem jest z iskrą mam nowa cewke Jawa 175 - Jak poprawnie podłączyć zapłon CDI, by uzyskać iskrę? jest czara wsuwka i zielona, moduł Jawa 175 - Jak poprawnie podłączyć zapłon CDI, by uzyskać iskrę? czary, czaro-biały, biało-niebieski,czerwono-czarny i zielony ten zielony ma solidną koszulkę, do tego mam iskrownik z impulsatorem Jawa 175 - Jak poprawnie podłączyć zapłon CDI, by uzyskać iskrę? jest kostka biały, żółty i zielony kabel oraz luzem żółto-niebieski, czerwono-czarny jak je podłączyć żeby była iskra? Koło zamachowe też jest nowe. Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 11454048
    BILGO
    Poziom 38  
    Ocena: 723
    Jaki to rodzaj CDI ?? AC czy DC?? Podaj model CDI...

Sprawdź które kable są od impulsatora, które od cewki ładowania CDI itp itd....
  • REKLAMA
  • #3 11454135
    pawlos600
    Poziom 9  
    czarno-czerwony jest od cewki iskrownika, żółto-niebieski od impulsatora, w kostce żółty,biały (światła, ładowanie) zielony do masy. Problem mam z modułem a konkretnie z podłączeniem go do cewki. Moduł podłączam tak czarno-czerwony do czarno-czerwony(iskrownik), biało-niebieski do impulsatora(żółto-niebieski), kostki nie podłączam na razie. Po przekręceniu wałem pojawia się napięcie na czarnym, czarno-białym i zielonym w module, które podłączyć do cewki?. Szczerze powiem nie wiem co to za model CDI kupiłem kpl. jakaś chińszczyzna do skutera 2T.
  • #4 11454225
    BILGO
    Poziom 38  
    pawlos600 napisał:
    Moduł podłączam tak czarno-czerwony do czarno-czerwony(iskrownik), biało-niebieski do impulsatora(żółto-niebieski), kostki nie podłączam na razie.

+ Zielony z modułu CDI do zielonego pinu cewki, a drugi pin cewki do masy.
    Czarny przewód z CDI do masy,
    Czarno-biały z modułu to gaszenie (po złączeniu z masą- wyłącza zapłon)

Dodano po 1 [minuty]:

pawlos600 napisał:
    cewki iskrownika

Masz na myśli cewkę ładowania CDI ? czyli posiadasz moduł CDI AC.
  • #5 11455650
    pawlos600
    Poziom 9  
    Po kilku kombinacjach udało się. Podłączyłem tak zielony pin od cewki na masę, czarny pin z czarnym kablem od modułu, czarno-biały z modułu na masę a zielony do gaszenia iskra jest. teraz ustawienie zapłonu jeżeli tłok jest w GMP to jak zgrać koło zamachowe z impulsatorem? teraz ustawione mam tak że jak tłok jest w GMP to ta blaszka na kole zamachowym jej początek zgrywa się z impulsatorem. Jest jakiś sposób żeby to ustawić?
  • #6 11455731
    BILGO
    Poziom 38  
    pawlos600 napisał:
    teraz ustawienie zapłonu

Jeśli kupiłeś, to fabrycznie powinno być ustawione...
    pawlos600 napisał:
    jak zgrać koło zamachowe z impulsatorem?

Przesuwając impulsator góra, dół....
  • REKLAMA
  • #7 11458074
    pawlos600
    Poziom 9  
    zapomniałem dodać że ten zapłon zamontowałem w jawa 175 i dlatego miałem problem z ustawieniem koła. Temat iskry można zamknąć bo iskra jest silnik ładnie odpala. Mam jeszcze pytanko odnośnie ładowania, mam nowy akumulator 6V oraz regulator jak zrobić ładowanie? W kostce są kable żółty, biały(ładowanie, światła) oraz zielony masa, można to jakoś ze sobą zgrać żeby było ładowanie 6V?
  • #8 11458131
    BILGO
    Poziom 38  
    pawlos600 napisał:
    jak zrobić ładowanie?

musisz założyć regulator.... tylko pytanie czy można 6V regulator podłączyć do tej prądnicy...
  • #9 11458298
    pawlos600
    Poziom 9  
    No właśnie nie wiem czy tak można. Akumulator mam regulator też kwestia tej prądnicy oprócz cewki która jest od iskry jest jeszcze 6 małych połączonych ze sobą. Pewnie jest jakiś sposób na zrobienie tego ładowania. Może trzeba odłączyć którąś żeby było mniejsze napięcie.
  • #10 11458320
    BILGO
    Poziom 38  
    pawlos600 napisał:
    Pewnie jest jakiś sposób na zrobienie tego ładowania. Może trzeba odłączyć którąś żeby było mniejsze napięcie.

Z tych 6 cewek, 4 chyba jest od świateł a 2 od ładowania, sprawdź który kabel jest do ilu cewek podłączony... punkt połączenia tych cewek jest połączony z masą...
  • #11 11458900
    pawlos600
    Poziom 9  
    Witam. Dokładnie 4 jest od świateł a 2 od ładowania zielony na masę. Wiesz jak je podłączyć,może jakiś schemacik? a może jest sposób żeby bez aku było?Pozdro
  • #12 11458908
    mulek
    Poziom 26  
    Ocena: 169
    Kabel żółty zasila światła (ale uwaga, przez regulator), a kabel biały jest od ładowania. Zastosuj regulator od chińczyka i będziesz miał ładowanie i oświetlenie na 12V.
  • #13 11458946
    pawlos600
    Poziom 9  
    Potrzebuję żeby było ładowanie 6V bo jawa ma taką instalację, może trzeba odłączyć jedna cewkę? bo dwie dają około 15v.
  • #15 11458991
    pawlos600
    Poziom 9  
    Kupiłem identyczny, u mnie pasuje bez przetaczania koła, w WSK 125 podobno trzeba przetoczyć. Do tego trzeba moduł oraz cewkę. Wszystko jest od chińskiego skutera 2T. Musiałem przerobić płytkę od iskrownika bo nie pasowała i z pomocą forum udało się uruchomić, zostało podłączenie ładowania.

Jawa 175 - Jak poprawnie podłączyć zapłon CDI, by uzyskać iskrę?
  • Pomocny post
    #16 11459171
    BILGO
    Poziom 38  
    pawlos600 napisał:
    Potrzebuję żeby było ładowanie 6V bo jawa ma taką instalację, może trzeba odłączyć jedna cewkę? bo dwie dają około 15v.

To potrzebujesz regulatora 6V... To że cewki dają 15V to nie przeszkadza, tylko regulator będzie bardzo obciążony, ponieważ naddatek energii elektrycznej będzie musiał zewrzeć do masy... Więc potrzebujesz mocnego regulatora 6V...
  • REKLAMA
  • #17 11460947
    pawlos600
    Poziom 9  
    To super bo regulator mam, myślałem że trzeba coś z cewkami robić. Czyli tego kabla co wychodzi na światła z cewki nie podłączać tylko kabel od ładowania przez regulator do aku i z aku światła? Nie chcę czegoś spalić więc zadaję takie pytania, pewnie komuś też to się przyda.
  • #18 11461443
    BILGO
    Poziom 38  
    pawlos600 napisał:
    Czyli tego kabla co wychodzi na światła z cewki nie podłączać tylko kabel od ładowania przez regulator do aku i z aku światła?

Potrzebujesz odpowiedni regulator który współpracował z tą prądnicą (to są tak jakby dwa regulatory w jednej obudowie tz. jeden reguluje napięcie na cewkach od światła, a drugi napięcie na cewkach ładowania aku), tylko będzie pewnie problem ze znalezieniem na 6V (aku), więc najlepiej będzie dać regulator współpracujący z tą prądnicą oryginalnie + stabilizator (7,2V) do ładowania akumulatora.

Albo założyć dwa osobne regulatory tz. jeden do świateł (12V), a drugi do ładowania aku (6V)..
  • #19 11486274
    bizon_126
    Poziom 31  
    Ocena: 566
    pawlos600 napisał:
    Kupiłem identyczny, u mnie pasuje bez przetaczania koła, w WSK 125 podobno trzeba przetoczyć. Do tego trzeba moduł oraz cewkę. Wszystko jest od chińskiego skutera 2T. Musiałem przerobić płytkę od iskrownika bo nie pasowała i z pomocą forum udało się uruchomić, zostało podłączenie ładowania.

Nie orientujesz się czasem czy wsk 175 uda się to wykonać bez użycia tokarki?
    Zależało by mi aby można było wrócić do pierwotnej formy [w razie draki]
    bo oryginał jest sprawny ale jeżdżę raz w miesiącu i wiecznie aku padnięty
  • #20 11488997
    pawlos600
    Poziom 9  
    Jeżeli trzeba przetaczać to koło zamachowe, wału nie ruszaj. Być może obejdzie się bez przetaczania w jawie nie musiałem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z podłączeniem zapłonu CDI w motocyklu Jawa 175, co skutkowało brakiem iskry. Po wymianie cewki i podłączeniu przewodów (czarno-czerwony do cewki iskrownika, biało-niebieski do impulsatora) udało się uzyskać iskrę. Ustalono, że zielony przewód z modułu CDI należy podłączyć do masy, a czarno-biały do masy w celu wyłączenia zapłonu. Użytkownik zadał również pytanie o ładowanie akumulatora 6V, gdzie omówiono konieczność zastosowania regulatora oraz podłączenia kabli od ładowania i świateł. Wskazano, że z sześciu cewek, cztery są przeznaczone do świateł, a dwie do ładowania. Użytkownik poszukiwał schematu podłączenia oraz informacji o możliwości działania bez akumulatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA