logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Golf III 2.0GTI - Skrzynia biegów drugi bieg ciężko wchodzi.

jarekjpl 26 Paź 2012 23:24 6690 8
REKLAMA
  • #1 11454540
    jarekjpl
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam w moim mk III zauważyłem pewien problem z wrzuceniem drugiego i czasami czwartego biegu,problem pojawił się dosyć niedawno i występuje jakby na zimnym silniku ponieważ po przejechaniu kilku kilometrów problem znika i biegi ładnie wchodzą,nie wiem czy to przez nagrzanie się skrzyni po przejechaniu pewnego dystansu czy po prostu rozruszanie skrzyni podczas jazdy. Dodam jeszcze że przy wrzucaniu drugiego biegu kiedy nie chce wejść pojawia się delikatny "zgrzyt" przy czym ciągnąc dźwignię na dół trzeba odchylić ją lekko w prawo aby "dwójka" wskoczyła. Co może być tego powodem?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11454768
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3479
    Nie odpowiedni olej, o ile w ogóle jakiś tam jeszcze jest.
  • #3 11459242
    hudy8
    Poziom 21  
    Ocena: 82
    Mało oleju w skrzyni ( ociz gdyby go nie było skrzynia by huczała) druga sprawa to pewnie walnięty synchronizator dlatego zgrzyta przy wrzucaniu biegu...
  • REKLAMA
  • #4 11596656
    jarekjpl
    Poziom 11  
    Sorki,że trochę odkopuje ale oleju jest max w skrzyni,w czym może tkwić problem?
  • #5 11596671
    glosny83
    Poziom 28  
    Ocena: 486
    Luz na wybieraku.
  • #6 11596747
    hudy8
    Poziom 21  
    A czasami przy skrzyni nie masz regulacji?? wiem że w polo jest właśnie regulacja i możesz ustawić "wrzucanie" biegów...
  • REKLAMA
  • #7 11596771
    jarekjpl
    Poziom 11  
    hudy8 nie zauważyłem niczego takiego,a gdzie mogłoby się to znajdować?
  • REKLAMA
  • #8 11597595
    hudy8
    Poziom 21  
    W polo jest regulacja przy wybieraku także w golfie tez powinno być coś takiego.niekiedy wystarczy milimetr i któryś bieg nie chce wejść.ja tak się męczyłem w polo ze wstecznym...
  • #9 11616219
    autopoldi
    Poziom 23  
    Ocena: 181
    Na główce wybieraka skrzyni często wyrabiają się plastiki. Czasami na jakiś czas pomaga regulacja, ale zazwyczaj trzeba zamówić w ASO i wymienić. Ten sam model skrzyni jest w tdi i passatach b3 i b4 .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z trudnościami w wrzuceniu drugiego i czasami czwartego biegu w VW Golf III 2.0 GTI, szczególnie na zimnym silniku. Po przejechaniu kilku kilometrów problem ustępuje. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak niewłaściwy olej w skrzyni biegów, niski poziom oleju, uszkodzony synchronizator, luz na wybieraku oraz możliwość regulacji mechanizmu zmiany biegów. Wskazano również na zużycie plastikowych elementów na główce wybieraka, co może wymagać wymiany w autoryzowanym serwisie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA