logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie podłączyć włącznik światła w przedpokoju bez uziemienia?

kobuz5 27 Paź 2012 12:12 8526 6
  • #1 11455494
    kobuz5
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie.
    W czasie remontu wymontowałem wyłącznik prądu i teraz nie do końca mam pomysł jak go znów podłączyć. Mam stara instalację bez uziemienia i trzy wiązki. Pierwsza (1,2) to główna prądowa, druga (3,4) to kable na dalszą część mieszkania, no i trzecia (5,6) to z tego co mi się wydaje to żyrandol w "nieświecącej" części przedpokoju. Na początku podłączyłem wszystkie kable zerowe (2, 4, 6) do jednego wtyku gniazdka a kable fazowe (1, 3, 5) do drugiego. Ale szybko się okazało, że włączając i wyłączając światło w przedpokoju steruję też prądem w kuchni, łazience, pokoju i drugiej części przedpokoju... Na razie mam połączone kable 1,3 i 2,4, więc mam prąd wszędzie oprócz żyrandola w przedpokoju, bo nie wiem jak podłączyć te kable 5 i 6. Proszę o jakieś propozycje. Dziękuję.

No i chyba rozwiązałem ten problem. Podłączyłem przewody prądowe (1 i 3) do dolnego wtyku, a prądowy żyrandola (5) do górnego wtyku włącznika. Pozostałe, czyli neutralne (2,4,6) połączyłem razem i zaizolowałem. Proszę tylko o odpowiedź, czy to będzie dobre rozwiązanie, żeby nic mnie w przyszłości nie "popieściło":)

• #2 11455585
    BILGO
    Poziom 38  
    Ocena: 725
    Z tematu wynika, że chcesz podłączyć wyłącznik, a w poście piszesz że podłączasz gniazdo?
  • Pomocny post
    #3 11455602
    adamkol45
    Poziom 17  
    Ocena: 61
    Przewody fazowe 1 i 3 spinasz razem i to dajesz na jeden odczep włącznika. Na drugi odczep włącznika dajesz przewód 5. Przewody 2,4,6 spinasz razem i izolujesz. Pamiętaj żeby sprawdzić czy faza jest na stopce żarówki w żyrandolu, a nie na gwincie. Jeżeli po włączeniu włącznika faza pojawia się na gwincie, a nie na stopce to zamień przewody 5 i 6.

Tutaj masz schemat:
    Jak poprawnie podłączyć włącznik światła w przedpokoju bez uziemienia? [/img]
  • #4 11455686
    kobuz5
    Poziom 10  
    No właśnie tak zrobiłem adamkol:) Dziękuję za szybkie odpowiedzi. Pozdrawiam.
  • #5 11455722
    BILGO
    Poziom 38  
    Ocena: 725
    kobuz5 napisał:
    Pozostałe, czyli neutralne (2,4,6) połączyłem razem i zaizolowałem

Pamiętaj o dobrym połączeniu, na zdjęciu widać że są nie zbyt dobrze połączone...
  • #6 11455763
    adamkol45
    Poziom 17  
    Ocena: 61
    Popraw tylko te połączenia, te z drugiego zdjęcia nie są najwyższych lotów ;)

PS. Jak pisałem, nie widziałem postu Kolegi BILGO :)
  • #7 11457442
    kobuz5
    Poziom 10  
    Panowie, dziękuję:) To było tylko połączenie poglądowe:) Jeszcze raz dzięki za szybkie odpowiedzi.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik miał problem z podłączeniem włącznika światła w przedpokoju w starym systemie elektrycznym bez uziemienia. Po wymontowaniu włącznika, nie był pewien, jak prawidłowo podłączyć trzy wiązki kabli: główną prądową, kable do dalszej części mieszkania oraz przewody do żyrandola. Początkowo podłączył wszystkie kable zerowe do jednego wtyku, co spowodowało nieprawidłowe działanie włącznika, wpływając na inne pomieszczenia. Ostatecznie, po uzyskaniu pomocy, użytkownik podłączył przewody fazowe (1 i 3) do jednego odczepu włącznika, a przewód żyrandola (5) do drugiego, izolując pozostałe przewody (2, 4, 6). Użytkownik został również poinformowany o konieczności sprawdzenia, czy faza jest na stopce żarówki, a nie na gwincie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA