logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak podłączyć włącznik z dwoma brązowymi, niebieskimi i uziemieniami?

lukasz2090 07 Lut 2019 20:32 2331 19
  • #1 17761833
    lukasz2090
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie,
    Odebrałem nowe mieszkanie i jestem na etapie podłączania włączników i gniazdek. Generalnie nie ma problemu, oprócz pierwszej puszki w mieszkaniu (zdjęcie w załączniku). W każdej puszcze jest zostawiony jeden brązowy przewód (docelowy do punktu świetlnego) i dodatkowo główna faza (również kolor brązowy), reszta - uziemienie i niebieskie neutralne są wpięte w kostki wago. W tym pierwszym nie bardzo wiem o co chodzi. Są zostawione dwa niebieskie, dwa uziemienia i dwa brązowe. Sprawdzałem próbówką i o dziwo w uziemieniach i niebieskich jest prąd natomiast w brązowych brak, jeden brązowy to przewód który idzie do żyrandola i ma przejście. Coś muszę tu zmostkować czy jak? Bardzo będę wdzięczny za podpowiedzi.

Jak podłączyć włącznik z dwoma brązowymi, niebieskimi i uziemieniami?
  • #2 17761862
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4629
    Czy da się stwierdzić, patrząc do puszki, które przewody (druty ) wychodzą do żyrandola- powinny być w jednej wspólnej izolacji zewnętrznej.
  • #3 17761880
    osiniak75
    Poziom 35  
    Ocena: 543
    Gdzie znajduje się ta puszka?
  • #4 17761940
    lukasz2090
    Poziom 6  
    Puszka znajduje się zaraz za drzwiami. Pierwsza puszka w mieszkaniu.

Dodano po 7 [minuty]:

stanislaw1954 napisał:
    Czy da się stwierdzić, patrząc do puszki, które przewody (druty ) wychodzą do żyrandola- powinny być w jednej wspólnej izolacji zewnętrznej.

Tak to już ustaliłem, znajdują się w jednej izolacji i jest przejście
  • #5 17761977
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 429
    Nie masz żadnego schematu, rzutu co tam ma być? Może łącznik schodowy podwójny, a kolorystycznie puszczone nieprawidłowo bo po taniości? Zobacz u sąsiada na górze/dole :)
  • #6 17762584
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    lukasz2090 napisał:
    Wszystkie 5 drutów, to jeden przewód ?
  • #7 17762734
    lukasz2090
    Poziom 6  
    stanislaw1954 napisał:
    lukasz2090 napisał:
    Wszystkie 5 drutów, to jeden przewód ?

Nie, źle mnie zrozumiałeś. Te w których jest napięcie tzn niebieski i uziemienie to jeden przewód a drugi druga para.

Dodano po 4 [minuty]:

Dziś udało mi się podłączyć prąd w ten sposób że faze wziełem na krótko z kostki gdzie wpięte są brązowe kable tak jak na zdjęciu. Jak podłączyć włącznik z dwoma brązowymi, niebieskimi i uziemieniami?

Dziwne jest jednak to że w tych pozostałych przewodach - dwóch niebieskich i dwóch uziemieniach jest napięcie. Jak podłączyć włącznik z dwoma brązowymi, niebieskimi i uziemieniami?

Dodam że jest to korytarz i tak myślę, że może elektryk to zrobił w ten sposób aby włączać światło na początku korytarza a w salonie gasić światło aby się nie wracać. Jednak nie wiem czy to dobrze że napięcie występuje w niebieskim i żółto-zielonym. Wydaje mi się, że to nie jest żadne zwarcie i nie bez przyczyny elektrycy zostawili te cztery przewody wyjęte z kostki.
  • #8 17762890
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 429
    Już napisałem co sądzę wyżej o tym, a ostatni post może to potwierdzać, tylko jak w takim razie podłączyłeś ten drugi wyłącznik? Też były do wpięcia żyły niebieskie i zielono-żółte do łącznika?
  • #9 17763562
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    lukasz2090 napisał:
    Dodam że jest to korytarz i tak myślę, że może elektryk to zrobił w ten sposób aby włączać światło na początku korytarza a w salonie gasić światło aby się nie wracać.
    A w salonie masz puszkę , czy może założony wyłącznik, który miałby łączyć się z tym w korytarzu?
    lukasz2090 napisał:
    Jednak nie wiem czy to dobrze że napięcie występuje w niebieskim i żółto-zielonym. Wydaje mi się, że to nie jest żadne zwarcie
    A czym sprawdzałeś obecność napięcia w tych przewodach ?
  • #10 17763902
    lukasz2090
    Poziom 6  
    Przepraszam ale dopiero teraz byłem w mieszkaniu. Sprawdziłem miernikiem napięcie na tych przewodach - niebieskim i żółto zielonym i pomimo tego, że próbówka pokazuje fazę to naprawdę miernik nie wykazuje żadnego napięcia. W salonie mam tylko trzy puszki i tam mam wszystkie kable neutralne i uziemienia spięte w kostkach wago a wypuszczone tylko główne zasilanie i pojedyńcze brązowe do każdego punktu świetlnego, więc pewnie nie ma tego wyłącznika jednak...
  • #11 17763916
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    lukasz2090 napisał:
    Sprawdziłem miernikiem napięcie na tych przewodach - niebieskim i żółto zielonym i pomimo tego, że próbówka pokazuje fazę to naprawdę miernik nie wykazuje żadnego napięcia
    Gdzie przykładałeś końcówki przewodów miernika ?
  • #12 17763923
    lukasz2090
    Poziom 6  
    stanislaw1954 napisał:
    lukasz2090 napisał:
    Sprawdziłem miernikiem napięcie na tych przewodach - niebieskim i żółto zielonym i pomimo tego, że próbówka pokazuje fazę to naprawdę miernik nie wykazuje żadnego napięcia
    Gdzie przykładałeś końcówki przewodów miernika ?

Czarny do kostki z niebieskimi przewodami - a drugi koniec do tych przy których próbówka wykazuje potencjał i miernik pokazuje "O", gdy wepne do kostki z brązowymi przewodami wtedy jest 230 V.
  • #13 17763932
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4286
    lukasz2090 napisał:
    Przepraszam ale dopiero teraz byłem w mieszkaniu. Sprawdziłem miernikiem napięcie na tych przewodach - niebieskim i żółto zielonym i pomimo tego, że próbówka pokazuje fazę to naprawdę miernik nie wykazuje żadnego napięcia. W salonie mam tylko trzy puszki i tam mam wszystkie kable neutralne i uziemienia spięte w kostkach wago a wypuszczone tylko główne zasilanie i pojedyńcze brązowe do każdego punktu świetlnego, więc pewnie nie ma tego wyłącznika jednak...

Sorry kolego, ale naprawdę daj sobie spokój z samodzielnym dokończeniem instalacji.
    Na pewno są dziedziny w których radzisz sobie bez zadawania pytań na forach.
    Tego się trzymaj i to rozwijaj.
    Tu zaproś kompetentna osobę.

Naprawdę zrozum to, że nasze rady w twoim wykonaniu mogą okazać się niebezpieczne i dla ciebie i la twych bliskich.
  • #14 17763943
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    lukasz2090 napisał:
    Czarny do kostki z niebieskimi przewodami - a drugi koniec do tych przy których próbówka wykazuje potencjał i miernik pokazuje "O", gdy wepne do kostki z brązowymi przewodami wtedy jest 230 V.
    Zgodnie z takimi pomiarami, próbówka nie powinna pokazywać nic, bo przewody niebieski i żółto-zielony są gdzieś podłączone do "0" (neutralny)
  • #15 17764121
    lukasz2090
    Poziom 6  
    stanislaw1954 napisał:
    lukasz2090 napisał:
    Zgodnie z takimi pomiarami, próbówka nie powinna pokazywać nic, bo przewody niebieski i żółto-zielony są gdzieś podłączone do "0" (neutralny)

Czyli źle to mierze?
  • #16 17764155
    druma
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Jeśli odebrałeś NOWE MIESZKANIE od spółdzielni ,dowelopera ,tbs i innych ,to żadnej łaski CI nie robią i powinni na twoja prośbę i wezwanie przysłac ELEKTRYKA . Sam grzebież ,ale pamiętaj BEZPIECZENISTWO TWOJE I TWOICH DOMOWNIKÓW JEST WAŻNIEJSZE .
  • #17 17764159
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    lukasz2090 napisał:

Czyli źle to mierze?
    Dobrze, chyba że kostka z brązowymi przewodami nie jest kostką fazową, a kostka z niebieskimi -nie jest kostką "0"(N), tylko dlaczego świeci próbówka, a nie powinna, jak przewody niebieski i żółto-zielony wykazują potencjał "0".
  • #18 17764196
    lukasz2090
    Poziom 6  
    stanislaw1954 napisał:
    lukasz2090 napisał:

Czyli źle to mierze?
    Dobrze, chyba że kostka z brązowymi przewodami nie jest kostką fazową, a kostka z niebieskimi -nie jest kostką "0"(N), tylko dlaczego świeci próbówka, a nie powinna, jak przewody niebieski i żółto-zielony wykazują potencjał "0".

no właśnie to mnie zastanawia czemu próbówka świeci.
  • #19 17764599
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    A spróbuj sprawdzić obecność napięcia próbówką żarówkową w sposób taki, jak woltomierzem.
  • #20 17781573
    lukasz2090
    Poziom 6  
    Okazało się, że tynkarze zagipsowali drugą puszkę od włącznika schodowego - tam był skręcone przewody. Problem rozwiązany. Dziękuję za sugestie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące podłączenia włącznika w nowym mieszkaniu, gdzie w puszce znajdują się dwa brązowe, dwa niebieskie i dwa uziemienia. Po sprawdzeniu okazało się, że w niebieskich i uziemieniach jest napięcie, co wzbudziło wątpliwości co do poprawności instalacji. Użytkownik ustalił, że przewody do żyrandola są w jednej izolacji, a problem został rozwiązany po odkryciu, że tynkarze zagipsowali drugą puszkę od włącznika schodowego, gdzie były skręcone przewody. Użytkownik otrzymał sugestie dotyczące pomiarów napięcia oraz zalecenia, aby skonsultować się z elektrykiem dla bezpieczeństwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA