logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Akumulator wkrętarki, brak ładowarki - Czym naładować?

krzysiek3751 27 Paź 2012 15:16 44757 6
  • #1 11456276
    krzysiek3751
    Poziom 9  
    Ocena: 22
    Witam posiadam wkrętarkę razem z baterią 14,4v Niestety nie mam do niej orginalnej ładowarki.

Pytanie 1 : Czy jest możliwość naładowania jej za pomocą prostownika ? chodzi tutaj o następujący model

http://allegro.pl/2-15a-prostownik-6v-12v-autoregulacja-bass-polska-i2676560706.html (PRO 953 BASS POLAND)

( W bateri są 3 styki i nie wiem czy wogóle się da)

Pytanie 2 : Posiadam ładowarke do innej wkrętarki jednak wejścia nie pasuję czy jeżeli jakoś te 3 stki połącze ze sobą to będzie ładować?

Pozdrawiam
  • #2 11456316
    matelektronik
    Poziom 17  
    Ocena: 40
    Zmierz na których stykach jest napięcie, sprawdź polaryzacje, upewnij się co do rodzaju akumulatora NiCd, NiMH, zapewnij odpowiednie warunki ładowania (prąd) i ładuj czym chcesz... Ważne, żeby nie przeładować i nie przekroczyć prądu ładowania.
  • #3 11456339
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1125
    Witaj.
    Jaki jest typ akumulatora, Ni-Cd, czy Ni-MH, może inny?

Generalnie dwa styki to plus i minus, trzeci to prawdopodobnie termistor podłączony drugą nogą do minusa - tak jest najczęściej. U ciebie może być inaczej, tego ci zdalnie nie powiemy. Jeśli masz miernik postaraj się znaleźć plus i minus.
    Ładowanie tego akumulatorka prostownikiem to ryzyko, nie wiadomo jak się zachowa prostownik.

Najlepiej byłoby naładować z zasilacza laboratoryjnego, jak się domyślam, nie masz do takowego dostępu?

Ładowarka do tej drugiej wkrętarki służy do ładowania akumulatora o jakim napięciu?
  • #4 11456437
    krzysiek3751
    Poziom 9  
    Plus i minus wiem gdzie jest bo jest oznaczony, jak podłącze prostownik (plus do plusa minus do minusa) do prostownik nie daje żadnej reakcji...

Nie wiem jaki to rodzaj bateri ponieważ nie mam żadnych papierków do tej wkrętarki jest ona dość stara i zdarte są informacje. jedyne co mi udało się odczytać to
    Hornbach HB 14.4 A

Ładowarka do innej wkrętarki jest na 18v 1,4A
  • #5 11456849
    Sołtys_Elbląga
    Poziom 31  
    Ocena: 564
    Ładowarka na 18V ale masz jeszcze mostek prostowniczy. W prostowniku masz już napięcie wyprostowane więc powinno ładować, ja mam akumulatory 12V i 14,4V jak Ty i bez problemu ładuję pod prostownikiem, z tym, że mój ma stałe 6A prąd i muszę pilnować baterii.
  • #6 11456872
    krzysiek3751
    Poziom 9  
    Czyli mówisz że jak prostownik podepnę + do + i - do - w baterii to powinno ładować? A co z tym 3 stykiem na bateri ?
  • #7 11456880
    Sołtys_Elbląga
    Poziom 31  
    Ocena: 564
    Kolega Ture11 napisał co to może być ten trzeci styk, ja niestety nie wiem bo nie miałem z tym styczności.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada wkrętarkę z akumulatorem 14,4V NiCd, ale nie ma oryginalnej ładowarki. Zadaje pytania dotyczące możliwości ładowania akumulatora za pomocą prostownika oraz innej ładowarki, której złącze nie pasuje. Odpowiedzi sugerują, aby najpierw zidentyfikować typ akumulatora oraz sprawdzić polaryzację styków. Ładowanie prostownikiem wiąże się z ryzykiem, a najlepiej byłoby użyć zasilacza laboratoryjnego. Użytkownik potwierdza, że zna polaryzację, ale nie uzyskuje reakcji przy podłączeniu prostownika. Inni użytkownicy dzielą się doświadczeniami z ładowaniem akumulatorów 14,4V, podkreślając konieczność monitorowania prądu ładowania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA