logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Einhell PXC 18V 4ah - Einhell PXC 18V 3 styki ładowanie akumulatora.

repas28 08 Gru 2021 21:40 4008 22
  • #1 19752476
    repas28
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam.
    Posiadam wkrętarkę i akumulator Einhell z serii PXC 18V 4ah do niej.
    Nie posiadam oryginalnej ładowarki do tego zestawu.
    Chcę sprawdzić czy wkrętarka działa i akumulator.
    Nie chcę inwestować w ładowarkę nie znając stanu wkrętarki i akumulatora.
    Bateria ma 3 styki Plus, Minus i NTC.
    Posiadam dobry jakościowo zasilacz regulowany z regulacją napięcia i natężenia prądu.
    Pytanie jak podłączyć zasilacz do baterii aby ją naładować.
    w teorii napięcie to max 21 Volt (ustawił bym 20,7V) i na początek 1 Amper.
    Nie chcę nic uszkodzić i nie znalazłem informacji w takim temacie.
    Czy można naładować tą baterię takim zasilaczem bez jej rozbierania i ładowania każdej celi osobno?
    Proszę o pomoc w tej sprawie.
    Z góry dziękuję.
    Pozdrawiam.
  • #2 19754540
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 19756195
    repas28
    Poziom 10  
    spec220 napisał:
    teoretycznie powinno się dać, o ile posiadasz zasilacz z regulacją prądu oraz napięcia.
    Na początek zbadaj napięcie na stykach zasilających.

Mam taki zasilacz.
    Napięcie na stykach -(minus) i +(plus) to 14,7V
    Na stykach NTC i +(plus) to 14,4V o 0,3V mniej.
    Zauważyłem jeszcze po rozkręceniu baterii:
    -ustawiając brzęczyk w mierniku (test przejścia czy jak to się tam nazywa) przejście po stronie minus jest tylko w jedną stronę z baterii (ogniwa) do styku -(minus) w drugą stronę ze styku -(minus) do blaszki ogniwa nie ma.
    Ale przez przypadek odkryłem, jak najechałem końcówką miernika trzymają czarny (com miernika) na blaszce -(minus) i czerwony miernika na NTC pojawiło się na chwilę przejście na styku -(minus) po czym zniknęło i jak znowu dotknąłęm NTC to znów się pojawiło przejście na styku baterii -(minus) tak jakby styk NTC wzbudzał przejście na styku -(minus) w drugim kierunku do ogniw baterii...
    Co o tym myśleć?
  • #4 19756406
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #5 19763717
    popiol21
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Ładujesz tą baterie na stykach + i - ntc to informacja dla ładowarki o przegrzaniu ogniw ( dla ciężkiego sprzętu z 3 stykami też), bateria jeśli ma bms to ustawiasz 22,5v i 2A i ładujesz, jeśli nie ma bms to 21V i 2A, masz bardzo niskie napięcie więc jedna cela padła albo nie ma tam bms-a i bateria rozładowana, ale jest duża szansa że wstanie, musisz pomierzyć każdą cele i będziesz wiedział powinno być około 2,88v na każdym ogniwie jeśli wszystkie są sprawne.

Acha jako że bateria rozładowana do dość szkodliwego poziomu to do 3V na ogniwo ładuj to przy 21V i 100mA coby ich nie przegrzać.
  • #6 19777942
    repas28
    Poziom 10  
    popiol21 napisał:
    Ładujesz tą baterie na stykach + i - ntc to informacja dla ładowarki o przegrzaniu ogniw ( dla ciężkiego sprzętu z 3 stykami też), bateria jeśli ma bms to ustawiasz 22,5v i 2A i ładujesz, jeśli nie ma bms to 21V i 2A, masz bardzo niskie napięcie więc jedna cela padła albo nie ma tam bms-a i bateria rozładowana, ale jest duża szansa że wstanie, musisz pomierzyć każdą cele i będziesz wiedział powinno być około 2,88v na każdym ogniwie jeśli wszystkie są sprawne.

Acha jako że bateria rozładowana do dość szkodliwego poziomu to do 3V na ogniwo ładuj to przy 21V i 100mA coby ich nie przegrzać.

Super. Dzięki za info. Sorry, że dopiero teraz ale przegapiłem gdzieś powiadomienie z poczty. Pozdrawiam.
  • #7 19777990
    popiol21
    Poziom 15  
    Daj znać co z tą baterią wyszło
  • #8 19788288
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 19789249
    popiol21
    Poziom 15  
    Ale musi pomierzyć napięcia i jeśli ogniwa są ok to doładować do 3V wtedy ruszy ładowarka
  • #10 19789368
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 19789396
    popiol21
    Poziom 15  
    No to ustawić 100mA jechać tak do 15V na pakiecie a później 1A do 21V i musi być dobrze, albo wersja hard od 15 do 21V 2A i odrazu będzie miał selekcje ogniw i będzie widział czy któreś się grzeje, oczywiście w każdym przypadku musi kontrolować napięcie żeby na żadnej celi nie doszło do 4.25V bo będzie po pakiecie albo bo chałupie
  • #12 19789423
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 19789556
    popiol21
    Poziom 15  
    Wkrętarki pójdą na laptopowych ale jeśli dokupi kiedyś np pilarke tarczową i wpadnie nna pomysł włożenia tej baterii to mu sie zapali zanim termistor załapie o co chodzi, miałem takiego pacjenta.
  • #14 19790461
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 19790638
    popiol21
    Poziom 15  
    Do pilarki tarczowej wystarczy 5s1p pod warunkiem że będzie to murata vtc5a, to spokojnie daje ponad 600W i sie nie grzeje, a mając baterie można dokupić pilarke pod tą baterie i zrobić sobie krzywde.
    Co do li-po to nie polecam, bywają cholernie niebezpieczne a w elektronarzędziach o uraz mechaniczny nie trudno
  • #16 19790856
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 19791517
    popiol21
    Poziom 15  
    Dlatego żaden producent nie używa li-po w elektronarzędziach, a co do bms w ogniwach to nie, nie ma go, jest bezpiecznik termiczny tylko z nim jest taki problem że ciężko produkować coś masowo o stałych identycznych parametrach, w dodatku w przeciążanym ogniwie odkształca sie separator i kiedy on zawiedzie to bezpiecznik nic już nie da bo zwarcie jest pod nim i on go nie przerwie a wtedy jedno ogniwo przegrzeje cały pakiet i jest bum i pożar
  • #18 19792121
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 19792315
    repas28
    Poziom 10  
    ale się temat rozwinął beze mnie :)
  • #20 19792394
    popiol21
    Poziom 15  
    Ani w li-po ani li-ion nie ma bms, ta płytka występuje tylko w niskoprądowych ogniwach z tzw wystającym plusem, żadne ogniwo z płaskim nie ma bms. I bardzo cie prosze nie rozbieraj ogniw liion bo upalisz palce, zwłaszcza ogniwami wysokoprądowymi!!!
  • #21 19792443
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 19792648
    popiol21
    Poziom 15  
    Cieszy mnie to, ja utylizuje uszkodzone ogniwa palnikiem, niektóre sie zapalają ale większość wysokoprądowych wybucha, te co sie zapalają latają jak race
  • #23 19792669
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada akumulator Einhell PXC 18V 4Ah i wkrętarkę, ale nie ma oryginalnej ładowarki. Chce sprawdzić działanie akumulatora i wkrętarki, używając regulowanego zasilacza. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące podłączenia zasilacza do akumulatora, napięcia ładowania oraz ryzyka uszkodzenia ogniw. Użytkownicy sugerowali, aby na początku ustawić napięcie na 21V i prąd na 1A, a następnie zwiększyć do 2A, jeśli ogniwa są sprawne. Wskazano również na możliwość uszkodzenia ogniw, jeśli będą one zbyt mocno rozładowane. Wskazówki obejmowały pomiar napięcia na poszczególnych ogniwach oraz ostrożne ładowanie, aby uniknąć przegrzania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA