Dlaczego pilarka Oleo-Mac 941 odpala tylko na ssaniu i po chwili gaśnie?
Przyczyną mogą być nieszczelności, gaźnik/membrany, świeca albo słaba kompresja, ale w tym wątku finalnie okazało się, że pilarka była zatarta: tłok i cylinder miały rysy, a nowe pierścienie nie pomogły [#11459974][#11540647][#14941318] Warto też sprawdzić uszczelkę cylindra, bo może powodować taki objaw [#11551982] Przed montażem nowych części trzeba wyczyścić i poprawnie zregenerować gaźnik, bez silikonu na membranach, wymienić komplet membran/uszczelek, przedmuchać dyszę i ustawić śruby H i L na około 1 obrót od lekkiego oporu [#11496498][#11497291][#11498700] Dobrze też skontrolować świecę po próbie odpalenia, filtr paliwa i czy jest iskra [#11459974][#11496498] W opisywanym przypadku przyczyną było też stare paliwo z olejem, więc trzeba używać świeżej mieszanki [#14941318]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
Witam mam problem z piłą Oleo mac 941. Od pewnego czasu piły nie można odpalić a jeśli uda się odpalić, gaśnie. Wiele części wymieniałem, tylko zastanawiam się czy nie jest zatarta, oto kilka zdjęć tłoka i cylindra. Proszę o pomoc. Jednego pierścienia nie ma ponieważ będę wymieniał.
Cylinder i tłok, wyglądają na dobre.
Powodem może być słaba kompresja (pierścienie), świeca, gaźnik.
Jak wygląda świeca po próbie odpalenia?
Jaka jest szczelina na zamku pierścienia, po włożeniu go do cylindra?
Regenerowany, ale czy został prawidłowo wyregulowany?
Co to znaczy normalnie, jest sucha czy zalana?
Włóż sam pierścień do cylindra i wtedy możesz zmierzyć szczelinę zamka.
Kupiłem dzisiaj pierścienie w serwisie powiedzieli mi że będą pasować do piły, ale ma co do tego wątpliwości zdjęcia pierścieni :ten pierwszy to stary pierscien a ten drugi nowy :
Stare pierścienie do wymiany, szczelina powinna być na grubość żyletki.
Maksymalna to 0.7mm.
Te nowe, to szkoda gadać, weź sam cylinder i idź do tego serwisu, niech dobiorą takie jak trzeba, czyli 42 x 1.5mm.
Witam a czy nie lepiej kupić tłok bo on miał małą rysę ale starłem ją papierem ściernym 1200. np:http: // www.otwarte24h.eu/pl_PL/p/TLOK-kompletny-do-OLEO-MAC-OLEOMAC-941-942/219#nclid=4ce7ea4bccff3122182e3013c0903c3a
Witaj:)
Pierścienie najlepiej kup oryginalne bo chińczyki szybko trzasną i zniszczą cylinder! Wymieniłeś wszystkie membrany w gaźniku?Przedmuchałeś dyszę?Załóż nowe pierścienie.Zakładając,że gaźnik jest prawidłowo wyczyszczony i złożony wkręć śrubę H i L do lekkiego oporu następnie wykręć je o jeden pełny obrót.Radze przy okazji remontu zmienić filtr paliwa.Spróbuj odpalić pilarkę.Jeżeli odpali i nie będzie gasła wyreguluj gaźnik.Temat ,,regulacja gaźnika" znajdziesz tu na elektroda pl.
Pierścieni jeszcze nie mam bo sprzedawca powiedział że będą na dzisiaj a dziś powiedział że na następny tydzień ale na czwartek piątek będę miał z innego sklepu. Membran nie wymieniałem ale wymienię.
Dodano po 3 [minuty]:
A tłok zostawię stary.
Dodano po 32 [minuty]:
Membrany prawdopodobnie były wymieniane w serwisie ale mi na to nie wygląda. Jakimś czarnym silikonem jest polana.
Nie ma mowy o żadnym silikonie na membranach pompy lub membranie sterującej! Kup zestaw naprawczy gaźnika i wymień wszystko.Nie zapomnij o przeczyszczeniu dyszy!Jeżeli był tam jakikolwiek silikon bardzo dokładnie wyczyść gaźnik!
To,że pozostałe membrany wyglądają jak nowe niema znaczenia.Kup zestaw naprawczy gaźnika i wymień całość. Z czasem elastyczność membran się zmienia i nie pracują w prawidłowy sposób.
✨ Użytkownik zgłasza problem z piłą spalinową Oleo Mac 941, która gaśnie po odpaleniu. Wymieniono wiele części, w tym pierścienie i gaźnik, ale problem nadal występuje. Użytkownicy sugerują sprawdzenie kompresji, świecy zapłonowej, regulacji gaźnika oraz stanu membran. Wskazano na możliwość nieszczelności w układzie, a także na konieczność wymiany uszczelek i membran gaźnika. Użytkownik planuje wymienić pierścienie oraz sprawdzić stan tłoka i cylindra, które mogą być uszkodzone. W dyskusji podano również, że użycie tanich zamienników może prowadzić do dalszych uszkodzeń. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.