logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[C][Atmega32][Atmega8535] - Programowanie tylko na zasilaniu usbasp, brak reakcj

Don_nietoper 28 Paź 2012 21:50 1662 4
REKLAMA
  • #1 11462494
    Don_nietoper
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam

Od jakiegoś czasu skrobię sobie coś na atmegach, miałem już działający układ składający się z dwóch termometrów ds18b20 i wyświetlacza 4x20, w momencie gdy chciałem zająć się modulacją ir postanowiłem zainstalować zewnętrzny kwarc.
    Po zamontowaniu kwarcu i ustawieniu fusebitów w burn-o-macie, atmega32 zablokowała się. Uruchomiłem ją sygnałem z drugiej atmegi ale od tego czasu atmega32 programuje się wyłącznie na Vcc z usbasp, a po zaprogramowaniu program nie rusza. Identyczny problem mam z 8535. Sprawdziłem wszystkie możliwe połączenia, zmieniałem stabilizatory na zasilaniu i nic z tego - atmega nie ma zmaiaru współpracować. Czy wie ktoś w czym problem?

Podłączyłem do atmegi kwarc 16Mhz i ustawiłem bity LF na 0xFF za pomocą SinaProg, atmega programuje się ale problem nadal został.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 11462653
    mickpr
    Poziom 39  
    Ocena: 295
    Sprawdź podłączenie pinu RESET. Czy jest podłączony rezystorem 4,7-10k do VCC (pull-up ) ?
    Jakie kondensatory stosujesz przy kwarcu?
    Czy blokujesz piny z VCC kondensatorami, jakimi?

Pokaż schemat.
  • REKLAMA
  • #3 11462698
    Don_nietoper
    Poziom 11  
    Tak, wszystkie niezbędne kondensatory, cewka i rezystor są podłączone:
    [C][Atmega32][Atmega8535] - Programowanie tylko na zasilaniu usbasp, brak reakcj
  • REKLAMA
  • #4 11462734
    mickpr
    Poziom 39  
    Ocena: 295
    Przepraszam, ale ja tutaj za wiele nie widzę.
    Aref, Avcc + drugie GND podpięte?
    Skąd wiesz, że program nie działa?
  • #5 11462783
    Don_nietoper
    Poziom 11  
    Tak, przetwornik też jest zasilany. Testowy program zwyczajnie podaje napięcie na wyjścia, sprawdzałem różne kombinacje - wgranie programu do obsługi termometrów i wyświetlacza chociażby. Najgorsze jest to, że można programować tylko na zasilaniu z programatora, w momencie gdy odłącze Vcc nie da sie jej programować. Mam jeszcze atmege8 i ta działa bez problemu na samym zasilaniu.

Dodano po 29 [minuty]:

Dla formalności:
    Na aref i avcc mam kondensator 100n, plus dławik 10m na avcc, na kwarcu jest 12p
REKLAMA