logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie głośniki do Skody Fabii 2001 z radiem Becker do 300 zł?

krystianos89 29 Paź 2012 12:07 7698 9
REKLAMA
  • #1 11463723
    krystianos89
    Poziom 9  
    Witam!
    Kupiłem Skodę Fabię z 2001 roku. Auto w wersji wyposażenia Classic. W przednich drzwiach są głośniki (nie wiem czy fabryczne) i mam radio Becker'a, takie jak tutaj: http://www.radiomuseum.org/r/becker_traffic_star.html
    W tylnych drzwiach nie ma miejsca na głośniki, więc chyba muszę to zamontować na tylnej półce (wersja hatchback). Jakie głośniki polecilibyście do mojego radia i samochodu do 300 złotych. Chcę kupić tylko dwa głośniki na tył, bo wydaje mi się, że przód gra w miarę dobrze. Nie chcę natomiast kupować wzmacniacza.
  • REKLAMA
  • #2 11464943
    Zenek1988
    Poziom 28  
    Ocena: 64
    A po co ci głośniki z tyłu? Moim zdaniem szkoda ciąć półkę żeby tam cokolwiek montować.
  • REKLAMA
  • #3 11464996
    krystianos89
    Poziom 9  
    dwa to wydaje mi się mało... przy czterech bedzie lepszy efekt:)
  • REKLAMA
  • #4 11465003
    Zenek1988
    Poziom 28  
    W fabi z przodu są 4 a nie 2 głośniki. Dwa wysokotonowe w osłonach lusterek i 2 woofery w drzwiach. Kolejne 2 nie dadzą lepszego efektu. Tym bardziej zamontowane w półce.
  • #5 11465017
    krystianos89
    Poziom 9  
    ale chciałbym jakieś dodatkowe. gdzie najlepiej zamontować jeśli nie w półce?
    W renault megane ktory mamy jako drugi samochód są głośniki w przednich drzwiach i właśnie na półce i po odłączeniu tyłu brzmi znacznie gorzej

Dodano po 33 [sekundy]:

Jak miałem wersję bez radia to też mam seryjne głośniki?
  • REKLAMA
  • #6 11465052
    Zenek1988
    Poziom 28  
    Ale w megane są mniejsze głośniki z przodu chyba 13cm a w fabi 16,5 cm. W fabi wiem że zestaw seryjny gra bardzo dobrze i poprawianie go przez dodawanie tylko nowych głośników zasilanych z radia nie da wyraźnej poprawy.
    Co do tego czy masz seryjne głośniki to nie dowiesz się póki nie sprawdzisz. Może poprzedni właściciel zmieniał już je.
  • #8 11465113
    Zenek1988
    Poziom 28  
    Tylko nie boschmanny. I na dodatek wielodrożne. Poszukaj może coś gms, phonocara lub helixa. I jeśli mają być pod radio to o małej mocy. Piszesz o 300 zł a wyjeżdżasz z szajsem za 120 zł. Nie mam pytań.
  • #9 11465144
    krystianos89
    Poziom 9  
    http://allegro.pl/gms-1865-sl-st20s-dynamiczne-brzmienie-mdf-i2718654106.html
    GMS- strasznie słaba czestotliwość jak za taką cenę
    Może sam coś zaproponujesz
    Nie muszę wydawać na hama 300 złotych...

Dodano po 8 [minuty]:

Z tego co ja wiem to żeby uzyskać jak najlepszy niski dźwięk to trzeba mieć pasmo przenoszenia dźwięku jak najniższe
  • #10 11465390
    powalla
    Moderator CarAudio
    Ocena: 737
    3.1.16. Publikowanie wpisów zawierających pytanie/zgłoszenie problemu, na które udzielono już poprawnej odpowiedzi. Przed publikacją wpisu Użytkownik zobowiązany jest do sprawdzenia za pomocą wyszukiwarki Forum, czy dany problem był już poruszany.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje głośników do Skody Fabii z 2001 roku, z radiem Becker, w budżecie do 300 zł. W przednich drzwiach znajdują się głośniki, a w tylnych nie ma miejsca, więc planuje montaż na tylnej półce. W dyskusji pojawiają się opinie, że dodatkowe głośniki w półce mogą nie poprawić jakości dźwięku, ponieważ fabryczny zestaw w Fabii jest już dobrze zbalansowany. Użytkownik rozważa zakup głośników Boschmann, ale otrzymuje negatywne opinie na ich temat, sugerując poszukiwanie modeli od GMS, Phonocara lub Helixa, które są bardziej odpowiednie do zasilania z radia. Wskazano również, że dla uzyskania lepszego basu ważne jest, aby pasmo przenoszenia dźwięku było jak najniższe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA