Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Jaki to silnik - 5 przewodów?

30 Paź 2012 02:43 3585 7
  • Poziom 2  
    Dostałem silnik do podłączenia o którym nic nie wiadomo (brak tabliczki znamionowej). Z silnika wychodzi 5 przewodów: niebieski, niebieski, czerwony, biały oraz piąty również biały tylko że cieńszy jak pozostały.
    Pomierzyłem opory i wyszło następująco:
    Niebieski 1 - Biały 0 Ohm,
    Czerwony - Biały (cienki) 0 Ohm,
    między tymi parami występuje 1,4 Ohm
    i teraz między pierwsza para (Niebieski 1 i Biały) a Niebieski 2 - 4,4 Ohm,
    między drugą para (Czerwony , Biały cienki) Niebieski 2 - 3,4 Ohm.
    Bardzo proszę o pomoc.

    Dodano po 19 [minuty]:

    Do silnika przymocowana jest mała pompa. To co się zorientowałem to silnik był wyciągnięty z maszyny do rozpoławiania drzewa do kominka. Po rozkręceniu silnika wszystkie przewody idą do uzwojeń silnika.
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Poziom 38  
    Może wstaw zdjęcia tego silnika...
  • Poziom 2  
    Miernik był przeskalowany o 0,4 Ohm.
    Poprawne wyniki są zatem mniejsze o tą wartość czyli 1, 3 i 4 Ohm.
    Po wynikach wnioskuje że jest to silnik jednofazowy z uzwojeniem 1 Ohm i 3 Ohm czyli :

    Niebieski 1 Czerwony
    |-------- 1 Ohm ------------|-------- 3 Ohm ------- Niebieski 2
    Biały Biały cienki


    Teraz mam pytanie czy mogą być takie wartości oporów czy jest uszkodzony silnik?
    Czy pod białe przewody wpiąć kondensator?
    Niebieskie przewody pod N a czerwony pod fazę?

    Dodano po 1 [minuty]:

    Troszeczkę zniekształcił się rysunek .... czerwony i biały cienki to przewody między uzwojeniem 1 a 3 Ohm.
  • Poziom 35  
    colasa napisał:
    Teraz mam pytanie czy mogą być takie wartości oporów czy jest uszkodzony silnik?

    Mogą być takie rezystancje ale czy silnik jest sprawny to nie da się tak prosto określić.
    colasa napisał:
    Czy pod białe przewody wpiąć kondensator?
    Niebieskie przewody pod N a czerwony pod fazę?

    W świetle podanych rezystancji takie połączenie będzie błędne.
    Jeżeli już, to raczej:
    - niebieski 1, czerwony - zasilanie;
    -niebieski 1, niebieski 2 - kondensator.
    Białe pominąłem aby uprościć opis.
  • Poziom 2  
    Podłączenie silnika według krzysiek7 wybija "esa" B10A.
    Jeszcze raz opis silnika bez białych przewodów:

    Niebieski 1 ------ 1 Ohm ----- Czerwony ------ 3 Ohm ------- Niebieski 2

    Podłączyłem go później bez kondensatora. Za pierwszym razem zasilanie podałem na Czerwony i Niebieski 2. Silnik nie startuje, lecz kiedy zakręcę wentylatorem silnik obraca się (myślę ze z prawidłowymi obrotami) w tą stronę co zakręciłem wentylatorem.
    Podobnie silnik zachowuje się gdy podłącze zasilanie pod Niebieski 1 i Niebieski 2.

    Myślę ze należy podać zasilanie pod Czerwony i Niebieski 2 a pod Niebieski 1 a Czerwony wpiąć kondensator. Silnik bez tabliczki ale będzie miał około 1kW. Proszę o sugestie.
  • Poziom 35  
    colasa napisał:
    Podłączenie silnika według krzysiek7 wybija "esa" B10A.

    colasa napisał:
    Silnik bez tabliczki ale będzie miał około 1kW.

    Przy tej mocy i takim bezpieczniku to może być normalna reakcja. Ewentualnie uszkodzone uzwojenie silnika.
    colasa napisał:
    Myślę ze należy podać zasilanie pod Czerwony i Niebieski 2 a pod Niebieski 1 a Czerwony wpiąć kondensator.

    Przy Twojej koncepcji uzwojenie pomocnicze miałoby tylko 1 Ω, nie realne. Poza tym co Ci da dołączenie kondensatora równolegle do jednego z uzwojeń.
  • Poziom 26  
    A czy przypadkiem ten silnik nie jest trójfazowy z czujnikiem przegrzania?
  • Poziom 38  
    marek_ka napisał:
    A czy przypadkiem ten silnik nie jest trójfazowy

    To na pewno odpada... Z rezystancji wynika że jest to silnik raczej jedno fazowy ponieważ:
    colasa napisał:
    Podłączyłem go później bez kondensatora. Za pierwszym razem zasilanie podałem na Czerwony i Niebieski 2. Silnik nie startuje, lecz kiedy zakręcę wentylatorem silnik obraca się (myślę ze z prawidłowymi obrotami) w tą stronę co zakręciłem wentylatorem.
    Podobnie silnik zachowuje się gdy podłącze zasilanie pod Niebieski 1 i Niebieski 2.

    colasa napisał:
    Myślę ze należy podać zasilanie pod Czerwony i Niebieski 2 a pod Niebieski 1 a Czerwony wpiąć kondensator. Silnik bez tabliczki ale będzie miał około 1kW. Proszę o sugestie.

    Proponuję zasilanie podłączyć pod Czerwony i Niebieski2, a kondensator podłączyć pod Niebieski1 i Niebieski2