logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Laguna '94 pali bezpiecznik od zegarow i wycieraczek

Yahoo 31 Sty 2005 16:56 3092 8
REKLAMA
  • #1 1185118
    Yahoo
    Poziom 20  
    Ocena: 43
    Witam
    Mam problem z tym samochodem
    otórz wyrzuca bezpiecznik 25A który zasila zegary i sterowanie wycieraczek+sprskiwacze szyby

Jak zdrutuje bezpiecznik to to wszystko chodzi
    Gdzie szukac usterki
    Kazda sugestia mile widziana

Yahoo
  • REKLAMA
  • #2 1185240
    gwolf
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    musi gdzieś być zwarcie
    albo:
    silniki wycieraczek muszą być czymś przyblokowane , przez co może płynąć zbyt duży prąd przez silnik co bedzie powodować palenie bezpiecznika
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 1185361
    Yahoo
    Poziom 20  
    Teraz jak wloze bezpiecznik 15A wszystko buczy (dziala poprawnie)

Nie pali bezpiecznika

Nie mam pojecia dlaczego
    Wlaczam rózne urządzenia i nic sie nie dzieje
    Yahoo

Dodano po 2 [minuty]:

Jak wyjmę bezpiecznik ten co sie pali radio dziala normalnie-wiec nie od radia
  • #6 1185480
    Yahoo
    Poziom 20  
    Wsteczny swieci -ale jak wyjme ten bezpiecznik co sie pali to wstecznego nie ma
    Co moze byc przyczyna ze ten bezpiecznik sie spali ?
  • REKLAMA
  • #8 1185553
    Yahoo
    Poziom 20  
    cos bylo robione-narazie izoluje to co poucinane i uciete przewody sztukuje-moze takie luźne przewody sa tego przyczyną

Mam dodatkowe pytanie jak sie ustawia zapłon??
    Bo troche kicha na bezynie-na lpg jest ok
  • #9 1186051
    twingo
    Poziom 17  
    Ocena: 58
    obawiam się,że w tym aucie nie "ustawia" się zapłonu. On poprostu jest ustawiony w kompie. Koniec i kropka.

Podsumowanie tematu

✨ W Renault Laguna z 1994 roku bezpiecznik 25A zasilający zegary oraz sterowanie wycieraczek i spryskiwaczy szyb pali się. Po zastąpieniu go bezpiecznikiem 15A układ działa, ale bezpiecznik 25A nadal się przepala. Możliwe przyczyny to zwarcie lub zablokowanie silników wycieraczek powodujące nadmierny pobór prądu. Wcześniejsze prace przy instalacji elektrycznej, w tym luźne, przecięte przewody, mogą być źródłem usterki. Wyjęcie bezpiecznika powoduje brak działania świateł wstecznych, co wskazuje na powiązanie obwodów. Zapłon w tym modelu jest ustawiany elektronicznie przez komputer, bez manualnej regulacji. Zaleca się dokładne sprawdzenie instalacji elektrycznej pod kątem zwarć i uszkodzonych przewodów.
REKLAMA