logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telewizor. Głos nie jest do końca czysty. Jak to poprawić?

Daro10 31 Sty 2005 22:23 2128 16
REKLAMA
  • #1 1186266
    Daro10
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Mam taki problem z telewizorem. Miałem nie przestrojony TV czarnobiały na 5,5 cala i jeden gosc z elektrody napiszał mi jak to zrobić :

" najpierw znajdz pomarańczowy kwarc na którym bedzie napisane 5.5 mhz i tam przylutuj do 1 nózki out a in musisz podlutowac do głowicy do nózki przeważnie pierwszej lub ostaniej"

Następny pan napisał mi tak :

"Poprzednik dobrze radzi.Musisz podpiąć 12V,najlepiej na głowicy.Następnie IN do wy głowicy(if out).Natomiast out fonii równoległej do rezonatora(o ile jest).Jest to element trzy nóżkowy(pomarańczowy lub niebieski),na którym jest opis 5,5.Może być,że takowego nie będzie,wówczas pozostaje metoda prób i błędów.Podłączyć należy do filtra strojonego,który stoi w torze fonii.Powodzenia."

I udało mi się. Mam fonię tylko coś strasznie mi tyrczało : trrrrrr taki dzwięk. Pokręciłem filtrami na konwenterze tym co się wpiołem na nim było 4 filtry i wszystkimi kręciłem i cos tam dało ale głos dalej nie jest taki czysty jak powinien. Co tu jest tego winne ??? A konwenter nie miałem nowy tylko wyciągnołem z innego TV. Co jest winne za ten nieczysty dzwięk ??
    Czekam na pomoc !!!!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1186908
    przemrtv
    Poziom 22  
    Ocena: 23
    Puść kable sygnałowe w ekranie (te in i out) sprawdz czy napięcie zasilania jest powyżej 9V nie więcej niż 15V, jeśli nie pomoże zmień płytkę konwertera
  • #3 1186933
    marpiasek
    Poziom 27  
    Ocena: 41
    Najlepiej żeby były jak najkrótrze ,konwektor (masa)przylutuj do głowicy.
    "ten element trzynóżkowy" sprubój raz do1 raz do3 2 to masa może pomoże !
    Jak nie, to czytaj post wyżej,
  • REKLAMA
  • #4 1187278
    bemo1
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    Szeregowo z kabelkiem OUT z konwrtera wlacz 1-3 pF COS NA PEWNO POMOZE.
  • REKLAMA
  • #5 1194659
    Daro10
    Poziom 11  
    Kondensator nic nie pmugł a ekranizowane kabelki treszkę ale prawie nieznacząco. Jak było praktycznie tak jest spróbuje wymienić konwenter może co pomoże.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1195409
    Wodniczek
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    witam te ekran z tego ekranowanego kabelka należy uziemiC(zrobiłeś tak? bo samo puszczenie nic prawie nie da Pozdro.
  • #7 1197651
    Daro10
    Poziom 11  
    No z jednej strony ekranu tylko przylutowałem masę a z drugiej też trzeba ???
  • Pomocny post
    #8 1197817
    marpiasek
    Poziom 27  
    Ocena: 41
    nie- ekrany z reguły "uziemia"się z jednej strony.
  • #9 1198751
    marcin_211
    Poziom 24  
    Ocena: 20
    Witam.
    Po tym co zrobiles dotychczas, radze abys kupil nowa fonie rownolegla i zacznij od poczatku-zaoszczedzisz na czasie. Jesli nie wiesz dokladnie
    gdzie wpiac OUT, to plytka fonii musi byc sprawna i dobrze zestrojona na 100%. Przewody ekranowane
    nie sa potrzebne. Istotne jest abys z wlasciwego miejsca podlaczyl zasilanie i IN. Jesli to zrobisz to w takim TV-ku miejsce podlaczenia OUT znajdziesz "na ucho"-musisz poruszac sie wobszarze PCZ.

Przed rozpoczeciem powyzszych czynnosci nalezy zestroic kilka kanalow odbieranych przez TV w twojej okolicy abys mogl poprawnosc przestrojenia sprawdzic na tych kanalach.

Pzdr.
  • #10 1198803
    bemo1
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    Spruboj jeszcze z generatorkiem 1 Mhz ez jest do kupienia,a tanszy i gabaryty 4x mniejsze.
  • #11 1199542
    Daro10
    Poziom 11  
    Ale jak to się dokładnie nazywa generator n1MHz do przestrajania TV i wpina się go w miejsce konwentera???
  • #12 1203748
    marcin_211
    Poziom 24  
    Ocena: 20
    Tak sie nazywa jak napisales.Gabaryty ma mniejsze
    i to jego jedyna zaleta.Fonia rownolegla jest pewniejsza.
  • #13 1204529
    mariusz.s
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 79
    odnosnie tego generatora to jesli w pcz masz filtr powierzchniowy to nawet sobie glowy nie zawracaj tym generatorem bo beda warkoty etc, ale jesli masz zwykly tor pcz tzn na cewkach to mozna podlaczyc i wtedu podlaczasz mase na np obudowe glowicy plus do nap+12 np naglowicy gdzie jest napis M lub +M lub podoby(zasilanie mieszacza) a wyjscie podlaczasz do wspomnianego wyzej filtru na wej. tzn musisz sprobowac z jednej i z drugiej strony
    zycze powodzenia
  • #14 1238911
    Daro10
    Poziom 11  
    Zakupiłem nowy konwenter i nie wiele dało. Trochę mniej czesczy ale coś szumi a raz tyrczy. Glos nie jest czysty taki jak powinien. Zasilanie jest 12V mase podpiołem z obudowy głowicy. IN wpiołem do wyjścia głowicy a OUT to rezonatora ( pomaranczowy element 3-nóżkowy) no niemam juz do tego TV siły.
  • #15 1240215
    KrzychoB
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    A co pisze na tym elemencie pomarańczowym? Myślę, że to jest ważne bo może być to CDA lub pułapka w torze wizji. I nie trać czasu na ekranowanie kabelków bo już trochę TV przestroiłem i zauważyłem, że nie ma to znaczenia (pomijam tutaj RYMI). Nie reguluj narazie filtrami na konwerterku. A na początek to podłącz np wideo lub coś innego co daje sygnał w standarcie 5,5MHz (bo myślę, że chcesz przestroić na naszą fonię 6,5MHz) i sprawdź czy wogóle masz sprawny TV.
  • #16 1241972
    Daro10
    Poziom 11  
    Tak chce przestroic go tak aby chodzil na normalnych kanalach np. jedynka czy dwójka. To jest taki maly TV na 5,5 cala a model to: MEMOREX MT0500
  • #17 1243030
    KrzychoB
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Chodzi mi o to abyś ustalił czy ten telewizorek ma sprawny tor fonii 5,5MHz (ten oryginalny) podłączając do niego na wejście antenowe np wideo z przełączonym dźwiękiem na standard 5,5MHz. Gdy ten test będzie ok i podłączysz konwerter fonii równoległej to zmierz napięcie przed i po jego podłączeniu. Nie powinno się różnić. Czasem może być tak że się wepniesz nie tam gdzie trzeba i przeciążysz jakiś obwód. To Cię może zmylić. Przy okazji odwiedź strony MJM czy np Rymi. Tam jest trochę pomocnej teorii na ten temat

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z nieczystym dźwiękiem w małym telewizorze czarno-białym MEMOREX MT0500 o przekątnej 5,5 cala, który użytkownik próbuje przestroić na odbiór fonii 5,5 MHz. Wskazano konieczność podłączenia pomarańczowego kwarcu 5,5 MHz (element trzy-nóżkowy) do odpowiednich nóżek głowicy oraz zasilania 12V. Problemy z tyrczeniem i szumami w dźwięku mogą wynikać z niewłaściwego ekranowania kabli sygnałowych, które powinny być uziemione z jednej strony, oraz z nieprawidłowego podłączenia konwertera fonii równoległej. Zalecano sprawdzenie napięcia zasilania (9-15V), wymianę konwertera, a także testowanie toru fonii oryginalnej poprzez podłączenie sygnału 5,5 MHz z zewnętrznego źródła (np. wideo). Regulacja filtrów na konwerterze nie przynosiła znaczącej poprawy. Wskazano, że przewody ekranowane nie zawsze są konieczne, a ważne jest prawidłowe miejsce podłączenia IN i OUT oraz sprawność i strojenie płytki fonii. Alternatywnie sugerowano użycie generatora 1 MHz do przestrajania, choć fonia równoległa jest bardziej niezawodna. Ostatecznie problem może leżeć w uszkodzeniu lub złym stroju konwertera lub rezonatora fonii. Zalecane jest dokładne strojenie kanałów w okolicy i konsultacja materiałów teoretycznych na stronach MJM i Rymi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA